EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

31
Október
2017

Svetový deň vegánov

Pridané: 31.10.2017 11:00:00

Svetový deň vegánov Už od roku 1994 si každoročne 1. novembra pripomíname Svetový deň vegánov, teda tých, ktorí zo svojej stravy vylúčili mäso a všetky produkty, ktoré pochádzajú zo zvierat. Vegáni nekonzumujú žiadne zvieracie produkty, čiže mäso, mlieko, syry a iné mliečne výrobky, med alebo vajíčka. Ale tak isto nepoužívajú žiadne produkty, ktoré boli vyrobené zo zvierat alebo na ich úkor, takže v ich šatníku nenájdeme žiadne kožušiny, kožu, perie a vlnu. Vegáni tak isto nepodporujú cirkusy, zoologické záhrady, vodné svety a podobne. Nepodporujú priemysel založený na využívaní zvierat.

Čítajte viac... Komentáre: 0

10
Október
2017

Ako chutným jedlom predísť depresii

Pridané: 10.10.2017 08:33:54

Ako chutným jedlom predísť depresii V októbri si pripomíname aj Európsky deň depresie. Jeho hlavnou myšlienkou je zvýšenie povedomia verejnosti o príčinách rôznych duševných porúch, o možnostiach ich liečby a o perspektíve, ako s nimi fungovať. No dôležité je aj to, ako im predchádzať. Prevenciou totiž môže byť jednoduchá zmena jedálneho lístka. Treba vynechať štipľavé a korenisté jedlá, neodporúča sa ťažšia strava, uprednostňovať by sa mali jednoduchšie a zdravšie jedlá. Dokonca je možné do jedálneho lístka zaradiť také potraviny, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv na vylepšenie nálady.

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
September
2017

Vychovávať dieťa ako vegetariána?

Pridané: 29.9.2017 08:45:00

Vychovávať dieťa ako vegetariána? Keď sa dieťa narodí vo vegetariánskej rodine, väčšinou sa automaticky stáva vegetariánom. Všeobecne je vegetariánska výživa deti kontroverznou témou. Ani lekári a odborníci sa nevedia zhodnúť na tom, či je táto strava pre dieťa dobrá a bezpečná, ako v tom majú mať jasno rodičia?

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
September
2017

Vegetariánstvo

Pridané: 29.9.2017 08:00:00

Vegetariánstvo Od roku 1978 si každý rok pripomíname Svetový deň vegetariánov. V tento deň by sme si mali od vegetariánov vziať niektoré zvyky za svoje. Vegetariáni prijímajú bezmäsitú stravu. Zo živočíšnych produktov konzumujú iba mlieko, syry, jogurty a vajcia. Dôležité však je, aby vegetariáni svoj jedálniček obohatili o špecifické zdroje vápnika, bielkovín, minerálov a stopových prvkov, ktoré by im pri nevyváženej vegetariánskej strave mohli chýbať. Aj vegetariánska strava však môže byť nielen pestrá, ale v prvom rade výživná. Preto jeden deň bez mäsa môže vydržať každý jeden z nás.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
September
2017

Zdravie srdca máme vo vlastných rukách

Pridané: 22.9.2017 09:11:34

Zdravie srdca máme vo vlastných rukách Dňa 29. septembra si už tradične pripomíname celosvetové podujatie, ktoré vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia a je to Svetový deň srdca. V tento deň viac hovoríme o rozpoznávaní prvých príznakov srdcovocievnych ochorení a hlavne propagujeme možnosti prevencie ich predčasného vzniku. Účinnou zbraňou je zdravý životný štýl a samozrejme zdravá strava.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
September
2017

Ako si zlepšiť náladu

Pridané: 13.9.2017 08:00:00

Ako si zlepšiť náladu Niekedy sa človek nevie zlej nálade ubrániť. Vtedy je vhodné mať po ruke potraviny, ktoré dokážu v krátkom čase zlepšiť náladu. Niektoré sú aj prevenciou proti tomu, aby ste netrpeli stresom a úzkosťou. Je naozaj super, že niektoré potraviny nám môžu pomôcť s únavou, stresom, nepokojom či náladou pod psa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Máj
2017

Dia pečenie

Pridané: 15.5.2017 08:30:00

Dia pečenie V minulosti sa hovorilo, že diabetik nemôže nič sladké a cukrovkári si odopierali všetky koláčiky a zákusky. V dnešnej dobe je to už iné, pretože existuje mnoho náhrad bieleho rafinovaného cukru a aj dostupnosť produktov, ktoré sú vhodné pre diabetikov je oveľa širšia ako pred pár rokmi. A tak si dnes už aj diabetici môžu pochutnať na sladkom koláčiku alebo múčniku. Je však potrebné ovládať množstvo sacharidových jednotiek a používať ingrediencie, ktoré nezvyšujú glykemický index. V dnešnom článku si povieme niečo o sladidlách a neštandardných múkach, ktoré sú vhodné pre pečenie dia koláčov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Apríl
2017

Chutný a sladký. Aj taký môže byť šalát.

Pridané: 11.4.2017 14:19:48

Chutný a sladký. Aj taký môže byť šalát. Už dávno neplatí, že šalát musí byť výlučne zeleninový. Čoraz viac sa na našich jedálnych lístkoch objavujú aj ovocné šaláty. Sú vhodné na raňajky alebo namiesto dezertu. Dá sa s nimi naozaj experimentovať. Ovocie môžeme vyberať podľa farby, podľa chuti či tvaru. Šaláty sú šťavnaté a plné vitamínov. Dodajú nám potrebnú energiu a to v každom ročnom období. Na prípravu sú šaláty nenáročné, farebne potešia oko i chuťové bunky. Je vhodné k nim pridať ovsené vločky a pár lyžíc hustého bieleho jogurtu a skvelý pokrm je na svete. Ak sme vás týmito riadkami navnadili na chutný ovocný šalát, ponúkame vám pár inšpirácií ako sa s ovocím pohrať, aby vznikol nielen chutný, ale aj na pohľad pekný šalát.

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Apríl
2017

Ako vyzerali šaláty včera a dnes

Pridané: 5.4.2017 08:00:00

Ako vyzerali šaláty včera a dnes Mohlo by sa zdať, že šaláty sa časom vôbec nemenia. Veď čo nové sa dá už vymyslieť na šaláte? Ale napadlo vás niekedy, ako vôbec vznikli šaláty? Koho napadlo zmiešať ingrediencie v jednej mise a prečo existuje tak veľa rôznorodých a zaujímavých šalátov? Práve preto sa dnes pozrieme na to najzaujímavejšie zo sveta šalátov.Sú to šaláty, ktoré sme doteraz vôbec nepoznali. Predstavíme vám šaláty z Ruska, ktoré sa našinec najprv bojí ochutnať a potom ich hľadá v každej reštaurácii. Povieme si ako vznikli svetoznáme šaláty, ktoré dnes dostaneme aj v šalátovom bufete na kúpalisku. Tak isto si v skratke ukážeme pár receptov, ktoré si hravo môžeme pripraviť aj doma. Tu je len malá ochutnávka toho, čo na stránke v najbližších dňoch ešte nájdete.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2017

Kde všade sa nachádza soľ?

Pridané: 21.3.2017 14:17:54

Kde všade sa nachádza soľ? Hovorili sme o tom, že ani pri dodržiavaní všetkých noriem, kuchárky nemôžu dostatočne znížiť príjem soli v jedle, pretože presolené sú už tie potraviny, ktoré sú používané pri varení. Dokonca sú presolené aj tie suroviny, ktoré nemajú prekvapivo vôbec slanú chuť. Kde všade sa teda nachádza soľ?

Čítajte viac... Komentáre: 0