Deti a ryby
Pridané: 6.12.2016 08:30:00
06 December 2016
Pri deťoch platí jedno zlaté pravidlo, že by sme ich už odmalička mali privykať na čo najväčšie množstvo rozličných druhov potravín, aby si privykli na rôzne chute, vône a nemali v dospelosti problém skúšať nové jedlá. K takýmto jedlám bezpochyby patria aj ryby. Deti k nim často mávajú averziu, no na ich jedálničku by určite nemali chýbať, pretože sú najcennejším zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tie sú dôležité pre správny neurologický vývoj detí. Tak isto im dodajú potrebné železo, zinok a morské ryby sú bohatým zdrojom jódu, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy a napomáha správnemu rastu. Dôležité sú aj bielkoviny v rybacom mäse. Je dôležité, aby deti komplexne prijímali všetky potrebné zložky, ktoré sú pre organizmus v útlom veku nenahraditeľné. Odkedy je však vhodné zaradiť do detského jedálnička ryby?
Ryby v malom množstve môžeme zaradiť aj do jedla dojčiat, treba to však robiť postupne, pretože ryby môžu byť aj silným alergénom. Avšak, konzumácia rýb v dojčenskom veku môže mať pozitívny vplyv na vývoj poznávacích funkcií a fungovanie imunitného systému. Mnohé výskumy dokázali, že ak sa deťom do 9 mesiacov do príkrmu pridáva aj ryba, klesá u nich napríklad aj riziko ekzémov a rôznych ochorení kože. Mnohí rodičia však pokladajú takéto prikrmovanie v tak rannom veku za rizikové práve kvôli mnohým alergiám, ktoré dieťa môže mať. Druhý tábor zas tvrdí opak, čím skôr dieťa na nejakú potravinu postupne privykneme, tým je riziko alergie nižšie a rybie mäso je mäkké a ľahko stráviteľné.
Či kŕmiť dieťa rybou pred prvým rokom života alebo nie, to už necháme na vás, ale ak sa rozhodnete ryby zaradiť do jedálneho lístka trošku neskôr, po prvom roku života dieťaťa, nič nepokazíte. Určite ich však do jedálnička zaraďte ešte predtým, ako u detí nastane fáza prieberčivosti.
Rybie mäso, ovocie, zelenina a mliečne výrobky by mali tvoriť základ detskej stravy. Môže to však byť náročná úloha, keďže rybu deti často odmietajú. Ak ich však zoznámime s touto potravinou v útlom veku, pravdepodobne ju príjmu bez väčšieho reptania a celkom dobre si na nej pochutnajú.
Čo však robiť, ak učíme konzumovať rybu už staršie dieťa, ktoré rybie mäso odmieta bez nejakého konkrétneho dôvodu? Určite nebudeme deťom ponúkať rybku v celosti. To by sme asi nepochodili. Ale ak rybie mäso nenápadne primiešame do ich obľúbeného cestovinového šalátu, naše snaženie by nakoniec malo zožať úspech. Dieťa si privykne na rybaciu chuť a potom už nie je žiadny problém deťom dávať rôzne druhy rýb v rôznych úpravách.
Deťom sa odporúča naservírovať lososa. Zo skúseností vieme, že lososa prijímajú celkom dobre a ide aj o veľmi výživný druh ryby. Od jedného roku však deťom pokojne môžeme až dvakrát do týždňa naservírovať jednu malú porciu ryby. Vhodný je okrem lososa aj tuniak, makrela, treska či pstruh. Samozrejme, deťom dávame čisté rybie mäso bez kostí. Ľahšie stráviteľné sú pre deti ryby upravené na prírodný spôsob. Nevhodné sú vyprážané v trojobale. Ak dieťaťu naservírujeme rybie prsty, ktoré sú často pripravené pomocou stužených tukov, určite jeho zdraviu nepomôžeme. A o kvalitnom rybom mäse v rybích prstoch tiež nemôžeme hovoriť.
Najhodnotnejšie mäso majú ryby pochádzajúce z chladných morských vôd ako sú losos, sleď, makrela, tuniak a sardinky. Samozrejme, u nás by mal byť najčastejšie konzumovanou rybou pstruh, ktorý je kráľom aj našich vôd. Svojim deťom by sme mali pripravovať predovšetkým kvalitné ryby, ktoré sú síce cenovo drahšie, ale určite výživnejšie. Okrem toho by sme mali deťom ryby pripravovať sami. Dospelí si síce radi pochutnajú na rôznych rybích špecialitách, či už ide o ryby marinované, pečené, smažené či údené alebo na klasických rybích šalátoch, no pre deti je najvhodnejšie také rybie mäso, ktoré pripravíme doma sami a môžeme tak plne kontrolovať obsah soli a iných pridaných látok.