Hydina - naj mäso
Pridané 31.10.2016 07:45:00
Najobľúbenejším mäsom našich detí je hydina. Majú ju radi spracovanú viacerými spôsobmi. Je to taký tradičný nedeľný obed. Pečeným kuriatkom väčšinou nikto z nás nepohrdne. Medzi hydinu však nepatria len kurčatá a sliepky, ale aj domáce kačky, morky a husi. To, že deti milujú hydinu, je pozitívna správa, pretože má veľmi výhodné nutričné vlastnosti. Má vysoký obsah plnohodnotných bielkovín a minerálnych látok, na druhej strane však nízky obsah tukov.
Ak je hydina na našom jedálničku zaradená častejšie ako tučné mäsá, bojujeme svojou stravou proti civilizačným ochoreniam, ako sú napríklad srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka, obezita, hypertenzia a osteoporóza. Dôvod je prostý. Väčšina tukov v hydine je tvorená nenasýtenými tukmi, a tak konzumácia tohto mäsa nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Samozrejme. Nie je hydina ako hydina. Kačka a hus sú napríklad tučnejšie a kurča s morkou majú relatívne nízky obsah tuku.
Vráťme sa však k bielkovinám z hydiny. Tie sú totiž veľmi kvalitné, ľahko využiteľné a prítomné spolu s aminokyselinami v optimálnom pomere. Kladne hodnotíme aj nízky obsah tuku a cholesterolu. Práve pre tieto vlastnosti je hydina ideálna pri diétach. Hydinové mäso je však aj zdrojom rôznych minerálnych látok, ktoré sa vzájomne dopĺňajú a sú dôležité pre výstavbu kostí a zubov. Hydina obsahuje aj vysoký podiel železa. Vyrovná sa tak v tomto smere bravčovému a hovädziemu mäsu. Všetky druhy hydiny majú vysoký obsah vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité pre zdravú nervovú sústavu.
Z vyššie uvedeného vyplýva, že hydina je významným zdrojom živín. Okrem toho je aj veľmi obľúbená, pretože sa dá ľahko a rýchlo pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Zužitkovať sa dajú aj vnútornosti. Taká kuracia a morčacia pečeň sú vynikajúcim zdrojom vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre zdravú pokožku a odolnosť organizmu proti infekcii.
Nový komentár