EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

10
Február
2016

Prvý krok: ZMENA MYSLENIA

Pridané: 10.2.2016 14:00:00

Prvý krok: ZMENA MYSLENIA Kuchárky a vedúce školských jedální sú dennodenne doslova zavalené predpismi a normami. Sú to veci, ktoré zmeniť nemôžu a musia sa ich naučiť používať a aplikovať princípy z nich do svojej práce. Musia pracovať presne podľa odborných odporúčaní, pretože sú neustále kontrolované. Často sú aj kritizované za to čo robia, niekedy oprávnene, niekedy nie. Nie je však predmetom článku riešiť opodstatnenosť kritiky, pretože je to vysoko individuálna záležitosť. Avšak, vedúce i kuchárky sa môžu dostať do začarovaného kruhu. Uveďme si príklad. Kuchárky v spolupráci so svojou vedúcou, pričom by vždy mali ťahať za jeden povraz, podporovať sa a spolupracovať, každý deň varia obedy presne podľa výživových noriem. No tu narazia na problém. Deti s úsmevom na perách a bez najmenších výčitiek obedy takmer nedotknuté odnášajú naspäť do okienka. Všetka práca kuchárok i vedúcej takto vyšla nazmar. Rovnako zle môže vplývať aj fakt, ktorý rezonuje hlavne v tomto školskom roku, keď bolo do sústavy noriem pre školské jedálne pridaných 68 nových, zdravších receptov. V školskej jedálni sa začali podávať zdravšie jedlá a používať výživnejšie potraviny. No doma deti zase jedia len instantné polievky, mrazené pizze, jedlá nasiaknuté tukom a nezdravé potraviny. Čo robiť v situácii, keď vaše celodenné snaženie a osveta príde nazmar? Ako postupovať v prípadoch, keď sa kuchárky a vedúce školských jedální cítia totálne bezmocné a začína to vplývať aj na kvalitu ich práce? Rady formuloval vo svojom článku sociálny pracovník a terapeut Mgr. Jiří Vlček, pričom si požičiavame jeho slová. Hovorí totiž o dvoch technikách, ktoré môžu úplne zmeniť váš prístup k práci.

Čítajte viac... Komentáre: 0

09
Február
2016

Škaredá streda

Pridané: 9.2.2016 13:15:00

Škaredá streda Skončili sa fašiangy, čas veselíc, tancovačiek a bujarej zábavy. Nastala popolcová streda a začína štyridsať dní trvajúci pôst. V minulosti sa v tento deň väčšinou podávala nejaká pôstna, napríklad strukovinová polievka a cestoviny s makom. Poznáme ich ako šúľance. Zbožnejšie ženičky nejedli celý deň a len na večeru prehltli niečo malé na zahnanie toho najväčšieho hladu. Dodržiaval sa teda veľmi prísny pôst. Mäso sa nejedlo a ani iné jedlá sa nemastili. Jesť sa mohlo len trikrát za deň, z toho len raz do sýta. V tento deň sa najčastejšie varila švábka s mliekom, krupicová kaša, ryža v mlieku, ktorá sa posypala cukrom a škoricou.

Čítajte viac... Komentáre: 0

02
Február
2016

Hojnosť fašiangov

Pridané: 2.2.2016 10:00:00

Hojnosť fašiangov Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy, prechod medzi zimou a jarou, nazývame fašiangy. Počas fašiangov prevláda bujará zábava, organizujú sa svadby, dedinské veselice a zabíjačky. Zábava vyvrcholí v posledných troch dňoch tohto obdobia. Neodmysliteľnou súčasťou osláv sú tradičné fašiangové hry. Po dedinách ide sprievod v maskách a muži majú ražne, na ktoré im ľudia napichujú slaninu a klobásy. Do košíka im dávajú domáce vajcia a peniaze na neskoršiu zábavu a spoločné posedenie.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Január
2016

Superpotraviny

Pridané: 19.1.2016 15:00:00

Superpotraviny V Gastro novinách sme Vám predstavili superpotraviny a ich pozitívne účinky na náš organizmus. Jablká s vysokým obsahom vitamínu C, mandle plné minerálov a dobrých tukov, brokolicu ako silný antioxidant, čučoriedky ako liek na tráviace ťažkosti, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, listovú zeleninu nabitú vitamínmi, sladké zemiaky preventívne pôsobiace na vznik žalúdočných vredov, obilné klíčky s úžasnou liečivou silou, avokádo plné vlákniny a ovsenú kašu na zníženie hladiny cholesterolu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

18
Január
2016

Minerálne látky

Pridané: 18.1.2016 14:30:00

Minerálne látky Minerálny látky sú anorganické látky dvoch skupín. Sú to minerály a stopové prvky. Medzi minerály radíme vápnik, horčík, sodík, draslík, chlór a síru. Medzi stopové prvky patrí železo, zinok, jód, meď, mangán, fluór, chróm, kremík a molybdén. Odporúčané denné dávky jednotlivých minerálov a stopových prvkov sú podrobne opísané v Odporúčaných výživových dávkach pre obyvateľstvo osobitne pre viacero vekových kategórií. Množstvo minerálnych látok v tele je rôzne. Aj absorbovanie a ich využiteľnosť z potravy je u jednotlivých prvkov rôzna. Všeobecne však platí, že z rastlinných zdrojov telo dokáže absorbovať menej minerálov ako zo živočíšnych. Nevyužiteľné zlúčeniny telo jednoducho vylúči.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
December
2015

Zdravie na vianočnom stole

Pridané: 16.12.2015 11:00:00

Zdravie na vianočnom stole Vianočné sviatky sú chvíľami rodinnej pohody, oddychu a pohodlia, no spájajú sa aj so sviatočne prestretým stolom, ktorý sa doslova prehýba pod rôznymi dobrotami od výmyslu sveta. Cez sviatky sa oddávame nadmernému vianočnému hodovaniu a v novom roku sa snažíme zhodiť nejaké to nabrané kilečko. Táto problematika sa však týka aj detí. Je preto veľmi dôležité, aby sme dbali na ich zdravé stravovanie. Cez školský rok sa o ich hladné brušká starajú vedúce školskej jedálne a kuchárky, avšak počas sviatkov je to čisto na rodičoch a voľnejší prázdninový režim sa prejaví aj na chuťových pohárikoch stravníkov. Preto treba dbať na zdravú výživu aj počas vianočných sviatkov a my vám poradíme ako.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
December
2015

Vojna proti soli

Pridané: 14.12.2015 16:00:00

Vojna proti soli Nové výživové dávky v roku 2015 priniesli so sebou veľa zmien. Po novom budeme bojovať proti soli. Maximálny obsah soli v jedlách pre priamu spotrebu by mal byť maximálne 13 g/kg. Čo to však znamená? Ako sa to prejaví pri varení školského obeda a čo to v praxi znamená pre prácu vedúcej školskej jedálne? A prečo je soľ takým veľkým strašiakom? Na základe monitoringu sa zistilo, že v predškolskom veku deti skonzumujú dvakrát viac soli akoby mali a u detí v staršom veku od 11 do 14 rokov boli výsledky podobné. Alarmujúcou je však veková kategória od 7 do 10 rokov. Monitoring zistil až 3,5 násobné prekročenie súčasných odporúčaní.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
December
2015

Letom svetom na Vianoce

Pridané: 11.12.2015 12:30:00

Letom svetom na Vianoce Vianočné sviatky ako také sú spojené s mnohými tradíciami, ktoré sa líšia aj medzi jednotlivými regiónmi. Odlišnosti samozrejme nachádzame aj medzi jednotlivými krajinami. V nasledujúcich riadkoch ponúkame charakteristiku štedrovečernej večere naprieč celou Európou. Mohlo by sa zdať, že na Vianoce sa až tak veľa nových vecí vymyslieť nedá, no každý sviatočný stôl sa prehýba pod iným druhom špecialít od ryžového pudingu cez pečeného úhora až po rybaciu polievku.

Čítajte viac... Komentáre: 1

07
December
2015

Čo na to deti

Pridané: 7.12.2015 09:00:00

Čo na to deti O nových zdravších receptoch, ktoré v septembri so sebou priniesli nové Materiálno spotrebné normy pre rok 2015, sa popísalo a hovorilo už veľa. No je načase dať priestor aj samotným žiakom. Za spätnú väzbu na nové jedlá ďakujeme Bc. Darine Uhrinovej, vedúcej ŠJ pri Základnej škole v Handlovej, ktorá so svojim kolektívom na konci novembra pripravila pre žiakov, ktorí sa v tejto jedálni stravujú, malú motivačnú prezentáciu toho, čo spapali počas prvých troch mesiacov školského roka. Pani vychovávateľky Dana Bieliková a Zita Beznosková pripravili inšpiratívnu nástenku. Samozrejme, nič z toho by sa neudialo nebyť šikovných kuchárok, ktoré dennodenne nové normy skúšali a pripravovali.

Čítajte viac... Komentáre: 0

30
November
2015

Advent na tanieri

Pridané: 30.11.2015 12:15:00

Máme za sebou druhú adventnú nedeľu. Na svojich doma vyrobených adventných vencoch, často aj s kuchynskou tematikou, sme si zapálili prvú sviečku. Rady, tipy a triky ako vyrobiť adventný veniec, ktorý by skrášlil školskú jedáleň a nádherne ozdobil každý kuchynský stôl, sme priniesli v predchádzajúcom článku. Veríme, že naše návody vedúce školských jedální inšpirovali a spolu so svojimi žiakmi vytvorili pekné dekorácie a spríjemnili si tak začiatok adventného obdobia, ktoré je charakteristické stíšením a pôstom. Aspoň tak advent prežívajú veriaci. No pre každého sa tieto štyri predvianočné týždne spájajú s prípravou na Vianoce. Pečieme vianočné pečivo, nakupujeme darčeky pre svojich blízkych, upratujeme a pod. Tento rok počas adventného obdobia môžete na našej stránke nájsť zaujímavosti o období, ktoré práve prežívame, ale tak isto aj recepty na tradičné vianočné cukrovinky, rady ako sa zdravo stravovať aj počas Vianoc a návod ako vytvoriť v posledný školský deň vianočnú atmosféru aj na tanieri. Začneme tým, ako sa stravovať počas adventu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti