EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Škaredá streda

Pridané: 9.2.2016 13:15:00

09 Február 2016

Skončili sa fašiangy, čas veselíc, tancovačiek a bujarej zábavy. Nastala popolcová streda a začína štyridsať dní trvajúci pôst. V minulosti sa v tento deň väčšinou podávala nejaká pôstna, napríklad strukovinová polievka a cestoviny s makom. Poznáme ich ako šúľance. Zbožnejšie ženičky nejedli celý deň a len na večeru prehltli niečo malé na zahnanie toho najväčšieho hladu. Dodržiaval sa teda veľmi prísny pôst. Mäso sa nejedlo a ani iné jedlá sa nemastili. Jesť sa mohlo len trikrát za deň, z toho len raz do sýta. V tento deň sa najčastejšie varila švábka s mliekom, krupicová kaša, ryža v mlieku, ktorá sa posypala cukrom a škoricou.

Škaredá streda

Aj napriek pôstu sa teda pripravovali na popolcovú stredu celkom chutné jedlá. Väčšinou sa používali suroviny ako zemiaky, kapusta, červená repa, jačmenné krúpy, múka. Varili sa aj ryžové kaše v mlieku, ale v minulosti nebola ryža až tak prístupná potravina. Ryža v mlieku však bola vďačným jedlo, pretože dospelých zasýtila a deti si pochutnali na sladkom. Ryža v mlieku sa pripravuje na mnoho spôsobov. V úplne najjednoduchšom recepte stačí ryžu premyť a zaliať vodou. Ochutíme ju cukrom a pod pokrievkou varíme na malom plameni. Keď je už vody málo, zalejeme ryžu mliekom a ďalej varíme. Ochutíme roztopeným maslom alebo škoricovým cukrom. 

Obzvlášť obľúbená bola kukuričná kaša. Uvarená sa dala do hlbokého taniera a do jej stredu sa dalo trochu domáceho roztopeného masla. Jemne upražené maslo krásne voňalo. Kukuričná kaša sa mohla podávať aj s kyslom smotanou. Jej príprava je aj v súčasnosti veľmi jednoduchá. Do vriacej osolenej vody zavaríme kukuričnú krupicu a varíme 15 až 20 minút. Polejeme kyslou smotanou a ochutíme napríklad upraženou cibuľkou.

Kukuričná kaša

Ďalším chutným jedlom boli varené zemiaky s juhou. To bola vlastne len prevarená kyslá voda z kvasenej kapusty. Ochutila sa paprikou a korením. Niekde poznajú v menšej obmene toto jedlo ako začurku. Očistíme si zemiaky, nakrájame ich na kocky a uvaríme v osolenej vode. Medzi tým si nastrúhame jeden zemiak, pridáme múku a vznikne nám z toho tzv. mrvenica. Pridáme k zemiakom a varíme do mäkka. Po uvarení scedíme, vody necháme len toľko, aby zakrývala zemiaky s cestovinou. Začurku môžeme dokončiť 3 spôsobmi. Môžeme ju zaliať rozohriatym mliekom a opraženou cibuľkou, prevarenou šťavou z kyslej kapusty alebo mliekom. Necháme prevrieť, odstavíme a podávame.

Začurka

Na raňajky sa často robila aj omeleta usmažená na ľanovom oleji. Samozrejme nikdy nesmela chýbať biela káva. Tá sa dodnes pripravuje aj v školských jedálňach. Kávovinová zmes sa nasype do vriacej vody a nechá prejsť varom. Potom zmes precedíme, vlejeme do mlieka a dochutíme cukrom. 

Biela káva

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre