EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Letom svetom na Vianoce

Pridané: 11.12.2015 12:30:00

11 December 2015

Vianočné sviatky ako také sú spojené s mnohými tradíciami, ktoré sa líšia aj medzi jednotlivými regiónmi. Odlišnosti samozrejme nachádzame aj medzi jednotlivými krajinami. V nasledujúcich riadkoch ponúkame charakteristiku štedrovečernej večere naprieč celou Európou. Mohlo by sa zdať, že na Vianoce sa až tak veľa nových vecí vymyslieť nedá, no každý sviatočný stôl sa prehýba pod iným druhom špecialít od ryžového pudingu cez pečeného úhora až po rybaciu polievku.

Letom svetom na Vianoce

Česká republika

Štedrá večera v Čechách sa podobá tej slovenskej. Začína sa rybacou polievkou, ale výnimkou nie sú ani šošovicová a zemiaková polievka. Ako hlavné jedlo sa podáva zemiakový šalát. Rodinné recepty na šalát sú však rozmanité. Základ ale tvoria zemiaky, petržlen, zeler, mrkva, hrach, cibuľa, kyslé uhorky a majonéza. V niektorých rodinách sa však pridávajú aj vajcia, saláma, šunka a syr. K zemiakovému šalátu sa je kapor alebo rezne. V súčasnosti sa čoraz viac upúšťa od vyprážaného kapra a pripravujú sa bravčové rezne. Pomaly sa z jedálneho lístka na Vianoce vytrácajú tradične jedlá starších generácií, napríklad jedlá zo strukovín či maku, ktoré pre staršie generácie znamenali hojnosť.

zemiakový šalát

Francúzsko

Francúzi sú preslávení vyberanou kuchyňou a obzvlášť to platí počas sviatkov. Štedrá večera je tu skutočnou hostinou. Ide však predovšetkým o rodinnú udalosť. Menu na večeru sa medzi jednotlivými regiónmi líši. Niekde sa podáva pečená hus, inde moriak s gaštanmi či ustrice s paštétou. Tradične sa však ako predkrm podávajú ustrice a biele klobásy. Špecialitou sú tu slimáky a rybacia polievka. Na stole sa objavuje aj pečený moriak s gaštanovou plnkou alebo slimačou pastou a kurčatá so zeleninovým šalátom. Nechýbajú mušle, kaviár, losos, žabie stehienka a syry od výmyslu sveta. Ako dezert sa podávajú čokoládové truffle s ďatľami, koláč so smotanou, roláda a čokoládové salámy. Nesmie chýbať vianočné polienko, ktorého recept samozrejme nájdete aj na našej stránke.

pečený moriak s gaštanmi

Grécko a Bulharsko

Vianoce sa tu oslavujú v mnohých rodinách až začiatkom januára, pretože je to pravoslávna krajina. Tradičnými ingredienciami sviatočných jedál je mäso, šošovica, fazuľa, ryža a kapusta. Tradičná vianočná polievka obsahuje mäso z moriaka alebo sliepky a ryžu. Pripravuje sa tu aj špeciálny koláč z kysnutého cesta. Je v ňom ukrytá jedna minca a kto ju objaví, bude mať nasledujúci rok šťastie. Deti zas obľubujú tradičné pomarančové koláčiky. V Bulharsku sa vianočné menu skladá z piatich až siedmich bezmäsitých jedál. Zo sladkého kysnutého cesta sa pečú kruhové koláče, ktoré sú podobné našej štrúdli. Je v nich tvaroch, syr a vajcia a volajú ich banica.

Bulharsko

Maďarsko

Vianoce začínajú tradíciu pečenia svätoštefanského koláča v prvú adventnú nedeľu. Ten musí vydržať až do Troch kráľov. Štedrá večera sa začína pohárom vína. Typickým vianočným pokrmom je pikantná rybacia polievka, smažená ryba a zemiakový šalát. Významné miesto majú rybacie špeciality. Rybacia polievka na Vianoce nesmie chýbať. Halászlé je typické maďarské jedlo pripravené z ryby, no odlišné od obyčajnej rybacej polievky. Dušou halászlé sú veľké kusy čerstvej ryby, saturejka a mletá červená paprika.

Halászlé

Nemecko

Obľúbeným vianočným pokrmom v Nemecku je hus, kačka alebo moriak. V niektorých oblastiach sa na Vianoce nezaobídu bez pečenej klobásy. Vianočná kuchyňa však ponúka mnoho pokrmov z rýb ako sú pečená šťuka, zubáč na rošte, plnený kapor a podobne. S obľubou sa podáva obložená misa s kúskami pečeného bravčového mäsa, kačky, husi, morky, údeného mäsa a klobás. Nechýba ani jablkový závin a ovocný šalát s likérom. Tradične sa konzumujú aj sladké kompóty a zaváraniny.

Pečená šťuka

Poľsko

Na štedrovečernom stole bývali kedysi hlavne ryby a špeciálny biely chlieb alebo žemle. Dnes ryby nahradil pečený moriak. Na juhu Poľska je vianočné menu podobné nášmu slovenskému. Na východe sa zas podáva boršč z červenej repy. V niektorých rodinách sú ešte stále živé tradície a podáva sa 12 chodov, ktoré majú symbolizovať 12 mesiacov v roku. Začína sa borščom. Je to vývar z údeného mäsa a cvikle. Inde sa podáva zatrepaná hríbová polievka. Dominantným hlavným chodom sú ryby, morka a víno. Kapor sa podáva v sladkej omáčke so slivkami. Mleté rybie mäso zas v rôsole. Tradične sa pečie chlieb a pripravujú makové pupáky osladené mliekom, cukrom, medovou vodou a hrozienkami. Tradičným pokrmom je šunka, pečená klobása, hydina, pirôžky plnené hubami a kapustou.

Boršč

Rakúsko

V Rakúsku sa pečú štóly, tradičné vianočky, ktoré sa nechávajú dlhú dobu uležať. Najobľúbenejším jedlom sú ryby a hydina na všetky spôsoby. V súčasnosti sú bežné aj bravčové rezne. Na menu sa však bežne môže objaviť i zajac a sladká kukuričná kaša s hrozienkami a jablkami poliata čerešňovým likérom.

Štóla

Rusko

Rusko je pravoslávna krajina a Vianoce sa vo väčšine rodín slávia až začiatkom januára. Nový rok je pre väčšinu dôležitejším sviatkom. Počas vianočných sviatkov sa podávajú bezmäsité pokrmy a ryby. Obľúbené sú plnené taštičky z kysnutého cesta s plnkou zo zemiakov, ryže, kapusty alebo húb. Tradičným chodom je aj nákyp zo pšeničných zŕn s mandľami, hrozienkami, makom, slivkami a cukrom.

Ryba

Škandinávia

V Dánsku na Vianoce tradične jedia hus, kačku, bravčové s kapustou, horúcu šunku, tresku, ryžu, chlieb a sladký nákyp s mandľou. Menu je tu naozaj pestré a stoly sa prehýbajú pod dobrotami. Servíruje sa husacia, kačacia a bravčová pečienka s červenou kapustou, treska s reďkvičkou, horúca ryža poliata studeným mliekom a pod. Nóri pripravujú ovsenú kašu, bravčové pečené a puding s mandľou. Tradične sa podáva pečené rebierko, špeciálne pripravovaná baranina alebo treska. Vo Švédsku sú obľúbené ryby, teplá šunka, puding s mandľou a tradičná fazuľa zapečená so slaninou. Na stole nájdeme samé dobroty od sleďov v horčicovej, kôprovej či smotanovej omáčke cez údené lososy, klasické mäsové guličky, klobásky, jedlá z kapusty až po slané rybičky a tradičný tmavý chlebík.

Pečené rebierka

Španielsko

V Španielsku sa večera začína často až po polnočnej návšteve kostola a podáva sa pečený moriak a sladký pokrm z mandlí a karamelu. Ako hlavný chod sa podáva aj baranie, jahňacie a kozľacie mäso s množstvom zeleniny. Nesmie chýbať ovocie a víno, sladké múčniky a zákusky. Niekde je špecialitou korenený mandľový koláč s ovocím, inde olejové a maslové placky, omelety a citrónová torta s ovocím.

Jahňacina

Taliansko

Tradičným vianočným jedlom sú artičoky, plnená divina, ryby, pečené kurčatá a slaná kukuričná kaša polenta. Obľúbenými sladkosťami je gaštanové pyré so šľahačkou, turecký med alebo talianska bábovka. Talianske jedlá na Vianoce sa však v podstate od tých každodenných až tak veľmi nelíšia. K špecialitám v Taliansku patrí pečený úhor.

Polenta

Veľká Británia

Hlavným jedlo vianočnej večere je pečený moriak, ktorý je servírovaný s pečenými zemiakmi a zeleninou, plnkou a brusnicovou omáčkou. Po moriakovi nasleduje tzv. vianočný puding. No nie je to puding ako ho poznáme my. Je to skôr ovocný koláč s hrozienkami, čerešňami a orieškami. Podáva sa poliaty skutočným pudingom.

Vianočný puding

Diskusia

(1 komentár)
Letom svetom Beránková 14.12.2015 09:56:39