EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Superpotraviny

Pridané: 19.1.2016 15:00:00

19 Január 2016

V Gastro novinách sme Vám predstavili superpotraviny a ich pozitívne účinky na náš organizmus. Jablká s vysokým obsahom vitamínu C, mandle plné minerálov a dobrých tukov, brokolicu ako silný antioxidant, čučoriedky ako liek na tráviace ťažkosti, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, listovú zeleninu nabitú vitamínmi, sladké zemiaky preventívne pôsobiace na vznik žalúdočných vredov, obilné klíčky s úžasnou liečivou silou, avokádo plné vlákniny a ovsenú kašu na zníženie hladiny cholesterolu.

Superpotraviny

Jablká

Prvou superpotravinou, ktorú sme Vám predstavili v najnovšom vydaní Gastro novín, sú jablká. Jablká je možné pripraviť na mnoho spôsobov. Tradičným receptom sú jablká v župane, štrúdľa s jablkami či chutný jablkový lekvár. V školskej jedálni je obľúbený mrežovaný koláč s jablkami. Deti zas radi maškrtia na domácej jablkovej výžive. Medzi menej tradičné jedlá patrí slaná jablková polievka či diviačie medailóniky s jablkovou omáčkou. Jablká je možné použiť do naozaj rôznych receptov. Deti nedajú dopustiť na klasickú jablkovú žemľovku s tvarohom. Vynikajúce sú aj nastrúhané do klasického palacinkového cesta. Ak ich dáme do cesta viac, môžeme recept obmeniť a miesto palaciniek upiecť chutné jablkové placky. Tie sú oveľa sýtejšie ako palacinky, ale jednoduchšie sa pečú a tiež sa dajú krásne ozdobiť. Nastrúhané jablká sa môžu pridať aj do pohánky, krúpov alebo ovsených vločiek. Samozrejme, jablká je možné aj zavárať. Vyskúšať môžeme napríklad jablkovú nutelu. Jablká (asi 3 kg) uvaríme s trochou vody, rozmixujeme alebo prepasírujeme. Pridáme asi 100 g mliečnej čokolády, 1 kg cukru a varíme, kým sa všetko neroztopí. Nakoniec pridáme kandizované mlieko. Sterilizujeme 20 minút a chutná domáca nutela je na svete. Jablká však stačí aj odšťaviť a jablkový džús výborne uhasí smäd. Hitom sú aj sušené jablká.

Jablká

Mandle

Zdravou potravinou sú aj mandle. Nedávne výskumy preukázali, že ľudia, ktorí denne konzumujú mandle, sa ľahšie vyvarujú prírastku na hmotnosti. Mandľami môžeme nahradiť sladkosti a ťažké jedlá. Dodajú nám dostatok vitamínu E, vlákninu, vitamíny a minerály. Stačí skonzumovať hrsť mandlí denne a telu dodáme asi polovicu odporúčanej dennej dávky vitamínu E.  Pri konzumácií mandlí sa odporúča jesť ich aj so šupkou. Na vianočných medovníkoch síce vyzerajú ošúpané mandle lepšie, avšak práve v ich šupkách sa nachádza väčšina účinných látok. Mandle je vhodné jesť medzi jedlami alebo nimi jednoducho nahradiť dezert či inú sladkosť.  Mandle môžeme použiť do rôznych koláčov na ozdobu, rozdrvené ako posýpku, ako príchuť do maslových krémov, ktorými plníme zákusky a torty alebo ako ozdobu do maslových pagáčikov. Odvážnejší si môžu pripraviť aj mandľovú plnku a naplniť ňou moriaka alebo kurča. Skvelo chutnajú s ovsenými vločkami. Chutné sú aj pražené mandle, avšak pri tomto recepte ich zbavíme šupky, preto nemajú takú výživnú hodnotu.

Mandle

Brokolica

Zelené ružičky brokolice naozaj nechutia každému, no právom ju nazývame zázrakom z Apenín. Odtiaľ totiž pochádza. No v súčasnosti je obľúbená ako v Európe, tak aj v Spojených štátoch amerických. Brokolica v surovom stave pri vysokom a častom pojedaní môže spôsobiť nadúvanie, avšak určite nie je nebezpečná. Pokojne si na nej pochutnávajte. V chladničke vydrží čerstvá dva až tri dni a dokonca sa môže aj zamraziť. Brokolicu môžeme použiť do šalátov. Je kulinárskym hitom jemne osekať povrch brokolicových hlavičiek a posypať nimi hotové šaláty. Inak sa odporúča brokolicu pripravovať nad parou, zanecháva si tak svoju peknú zelenú farbu a dokonca aj väčšinu svojich vitamínov.  Brokolica výborne chutí v kombinácii so syrom a obľúbená je aj jemná brokolicová polievka. Brokolicu môžeme pripravovať naozaj rôznymi spôsobmi. Môžeme ju variť, zapekať aj smažiť. Ak máte radi brokolicu, vyskúšajte si pripraviť smotanový brokolicový krém, brokolicový nákyp alebo tvarohovú nátierku s brokolicou.

Brokolica

Čučoriedky

Čučoriedky sú krásne modré plody, ktoré môžeme pojedať samotné ako hrášok. Treba si však dať pozor, kde čučoriedky zbierame. Môžu byť totiž nainfikované tzv. líščou pásomnicou. Ak ste si nie istí pôvodom čučoriedok, prípadne ste ich nazbierali v oblasti, kde sa s istotou vyskytujú líšky, radšej si ich tepelne upravte. Ak sa neviete vzdať čerstvých čučoriedok, ktorých pozitívne účinky nie je možné poprieť, siahnite po tých z fariem, ktoré sú nielen chutné, ale aj top kvality. Čučoriedky sa samozrejme môžu zavariť alebo sa z nich varí chutný a zdravý lekvár. Výborné sú s tvarohom, keď ich pridáme do koláča, pretože plody sú sladké a silno farbia až do fialova. Sú kvalitným prírodným farbivom. Chutná je aj čučoriedková omáčka, ktorá sa výborne hodí k varenej alebo pečenej hydine. K čučoriedkam sa klasicky hodí smotana. Stačí ich s ňou len tak roztlačiť. Výborné sú s ovsenými vločkami a bielym jogurtom.

Čučoriedky

Ryby

Ryby je možné pripraviť na viacero spôsobov, samozrejme každá ryba je vhodná na inú prípravu. K rybiemu mäsu sa jednoznačne hodí citrónová šťava, ktorá neutralizuje rybí zápach. Rybu solíme vždy až tesne pred prípravou, aby sa zbytočne neuvoľnila chutná šťava a mäso sa nevysušilo. Rybu je možné uvariť a pripraviť napríklad chutnú rybaciu polievku. Nepoužívame však mastné druhy rýb, ako sú makrela alebo losos. Úplne by sa totiž rozvarili. Suchšie tipy rýb ako pražma a morský vlk sú vhodné na smaženie. Smažiť sa odporúča na bravčovej masti a čo najrýchlejšie na horúcom tuku, inak sa mäso rozpadne. Pri pečení zas ako podklad používame maslo. Mäso je tak chutnejšie. Ryby pred pečením môžeme aj marinovať. Ak chceme, aby bola ryba chrumkavá, pred pečením ju jemne obalíme v múke. Ryby môžeme aj grilovať. Na grilovanie sú však vhodnejšie pevnejšie druhy rýb, ako napríklad pstruh alebo zubáč. Používame vždy čerstvé ryby a grilujeme ich v celku.

Ryby

Listová zelenina

Listová zelenina je vhodná pri diéte, pretože neobsahuje takmer žiadne kalórie. Avšak, ukrýva v sebe veľmi veľa vitamínov. Konzumujme preto čo najčastejšie špenát, ľadový šalát, hlávkový šalát, rukolu, zeler alebo čakanku. Väčšinu listovej zeleniny môžeme jesť v surovom stave alebo zmiešať s inou zeleninou a vytvoriť tak zdravú prílohu k hlavnému jedlu alebo dokonca aj samostatný hlavný chod. Špenát je však vhodný aj na výrobu nápojov a chutných kokteilov. Rozmixujeme ho napríklad s jablkom a banánom, pridáme  citrónovú šťavu a máme chutné smoothie. Špenát je naozaj výbornou ingredienciou,  no stále má málo priaznivcov. Vyskúšajte zdravú špenátovú polievku alebo omáčku na cestoviny. Chutné sú aj špenátové halušky so syrovou omáčkou. Pripraviť môžeme aj špenátové pesto alebo studený jogurtovo-špenátový dip. Celkovo je listová zelenina vhodná napríklad aj na výrobu rôznych polievok. Taká mliečna šalátová polievka z hrnčeka patrí ku klasickým jedlám starých mám.

Listová zelenina

Sladké zemiaky

Jednou z menej známych superpotravín sú sladké zemiaky, ktoré nazývame aj batáty. Mnohí z nás stále nevieme, ako túto zeleninu pripraviť a pritom ide o naozaj jedinečnú surovinu a oplatí sa vyskúšať nejaké jedlá zo sladkých zemiakov. Sladké zemiaky môžeme uvariť v šupke, ale aj upiecť ako klasické zemiaky. Pripravujeme z nich vynikajúcu kašu. Batáty však uvarme v malom množstve vývaru a potom roztlačme na kašu, pretože vo vode by stratili množstvo živín a neboli by ani také chutné. Sladké zemiaky konzumujeme v lete, sú vhodné napríklad na grilovačku. Potrieme ich olivovým olejom a ochutíme bylinkami. Zaujímavú chuť im môžeme dodať škoricou alebo ďumbierom. Ugrilujeme ich spolu s ostatnou zeleninou alebo mäskom. Výborne chutia aj pečené batáty na rozmaríne. Batáty olúpeme, nakrájame ich na rovnaké kúsky a poukladáme na plech. Polejeme ich olivovým olejom a pridáme vetvičky rozmarínu. Upečieme ich v rozpálenej trúbe. Výborne chutia aj v polievke a dodajú jej aj krásnu živú farbu.

Sladké zemiaky

Klíčky

Zdravou potravinou, ktorá sa v našom jedálnom lístku nachádza len veľmi zriedkavo, sú klíčky. Ich príprava je celkom jednoduchá. Semená prepláchneme a zalejeme vlažnou vodou. Vodu zlejeme po 12 hodinách. Semená necháme odkvapkať. Odkvapkané semená uschováme v tme pri izbovej teplote. Jesť ich môžeme asi po 5 dňoch. Uskladniť ich môžeme aj v chladničke vo vákuovej nádobe. Klíčky môžeme pridať do šalátov, nátierok, obilných kaší, ale dokonca aj do jogurtov. Výborne chutia rozmixované v zeleninových a ovocných šťavách. Môžeme nimi posypať zemiaky, ryžu, či celé hlavné jedlo. To bude zdravšie a tak isto lákavé pre oči. Klíčky teda dokážu obohatiť naše stravovanie, ale zároveň aj podporiť náš imunitný systém.

Klíčky

Avokádo

Avokádo je u nás stále dosť nedocenená surovina. Je to ovocie, ktoré však nie je veľmi sladké, ale na druhej strane je plné kvalitných rastlinných tukov. Je vhodné ako náhrada majonézy alebo masla pri chudnutí. V kuchyni ho môžeme využiť surové, ale aj tepelne upravené. Najjednoduchšie je očistené avokádo nakrájať na tenké plátky, osoliť, okoreniť a podávať s čerstvým chlebom. Tradičným pokrmom je aj mexická nátierka guacamole. Výborne chutí aj zapečené avokádo s vajíčkom.  Chutné sú aj avokádové nátierky. Aby sme však neboli z avokáda v kuchyni sklamaní, treba kúpiť zrelý plod. Ten je trochu mäkší. Nedozreté avokádo je potrebné nechať vyzrieť pri izbovej teplote.

Avokádo

Ovsená kaša

Výborné sú ovsené kaše. Ich pravidelná konzumácia má pozitívny vplyv na dokonalé trávenie. Je to lacné jedlo, výživné, ľahké a jeho príprava je veľmi jednoduchá. Hodí sa na raňajky i na večeru.  Sladkú chuť jej dodáme banánmi a sviežosť jablkami či jahodami. Ochutiť ju môžeme aj strúhaným kokosom alebo orechmi. Ďalej je vhodné kakao, mletá škorica, hrozienka, med, sušené ovocie. Ovsená kaša sa pripravuje s mliekom alebo vodou. Môže sa podávať teplá i studená. Ovsené vločky sú výborné aj s jogurtom. 

Ovsené vločky

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre