EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

29
September
2017

Vegetariánstvo

Pridané: 29.9.2017 08:00:00

Vegetariánstvo Od roku 1978 si každý rok pripomíname Svetový deň vegetariánov. V tento deň by sme si mali od vegetariánov vziať niektoré zvyky za svoje. Vegetariáni prijímajú bezmäsitú stravu. Zo živočíšnych produktov konzumujú iba mlieko, syry, jogurty a vajcia. Dôležité však je, aby vegetariáni svoj jedálniček obohatili o špecifické zdroje vápnika, bielkovín, minerálov a stopových prvkov, ktoré by im pri nevyváženej vegetariánskej strave mohli chýbať. Aj vegetariánska strava však môže byť nielen pestrá, ale v prvom rade výživná. Preto jeden deň bez mäsa môže vydržať každý jeden z nás.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
September
2017

Ako si zlepšiť náladu

Pridané: 13.9.2017 08:00:00

Ako si zlepšiť náladu Niekedy sa človek nevie zlej nálade ubrániť. Vtedy je vhodné mať po ruke potraviny, ktoré dokážu v krátkom čase zlepšiť náladu. Niektoré sú aj prevenciou proti tomu, aby ste netrpeli stresom a úzkosťou. Je naozaj super, že niektoré potraviny nám môžu pomôcť s únavou, stresom, nepokojom či náladou pod psa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
September
2017

Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA

Pridané: 13.9.2017 07:15:00

Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA Dňa 13. septembra si každoročne pripomíname Medzinárodný deň pozitívneho myslenia a čokolády. Nie je to náhoda, pretože čokoláda s dobrou náladou úzko súvisí. Je totiž zdrojom endorfínov. Tieto látky v nás dokážu vyvolať chemickú reakciu, ktorá sa prejavuje pocitmi šťastia.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Jún
2017

Svetová čajová veľmoc

Pridané: 19.6.2017 13:30:00

Svetová čajová veľmoc Prirodzene čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii pri hraniciach Číny a Indie. Dnes sa však ako kultúrna rastlina pestuje všade tam, kde to len prirodzené prírodné podmienky dovoľujú. Medzi čajové veľmoci tak dnes môžeme zaradiť napríklad Indiu, Pakistan, Irán, Srí Lanku, Taiwan, Japonsko, Indonéziu, Nepál, Austráliu, Argentínu a Keňu. V niektorých exotických krajinách má čajová kultúra veľmi dlhú históriu a postupne sa z exotiky rozšírila do celého sveta, aj k nám do Európy.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Jún
2017

Čajová dúha

Pridané: 13.6.2017 08:45:00

Čajová dúha Čaj je nápoj rôznych farieb. Môžeme hovoriť o červenom, čiernom, zelenom a bielom čaji, pričom všetky okrem červeného dokonca pochádzajú z jedného druhu rastliny. Červený čaj – roiboos je pripravovaný z čajovníka kapského, čo je krík populárny predovšetkým v Južnej Afrike. Dnes je však červený čaj obľúbený po celom svete, i keď jeho pestovanie a výroba sú trochu náročnejšie. Pravým čajom je čaj zelený, pri svojom spracovaní prešiel iba minimálnou oxidáciou. Je populárny v Číne, Taiwane, Honk Kongu, Japonsku, Kórei a na Strednom východe. Keď čaj prejde dlhším procesom oxidácie, je to čierny čaj. Má silnejšiu vôňu než ostatné menej oxidované čaje. V Číne sa však nazýva čajom červeným a čiernym sa tu označuje čaj pu-erh.

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Jún
2017

Čo piť a čo nepiť? To je otázka.

Pridané: 5.6.2017 08:00:00

Čo piť a čo nepiť? To je otázka. Pitný režim môže byť naozaj pestrý, pretože tekutiny telu môžeme dodávať nápojmi od výmyslu sveta. Veď len spomeňme džúsy, minerálky, nealkoholické nápoje, toniky, čaje a ďalšie. Samozrejme, niektoré sú pre dodržiavanie pitného režimu vhodné, iné nie. Na niektorých si môžu pochutnať len dospelí, niektoré sú zas lepšie pre deti. Prečo je však dodržiavanie pitného režimu pre nás také dôležité? Je to jednoduché a dôvod je naozaj prostý. Až 70 % nášho tela totiž tvorí voda a má vplyv na každú funkciu ľudského organizmu. Je napríklad dôležitá pri regulácii teploty, pre distribúciu kyslíka do každej jednej bunky a dokonca ovplyvňuje aj odvádzanie odpadu a škodlivých látok z tela. Voda je teda zodpovedná za správne fungovanie nášho tela a preto jej musíme venovať veľmi veľa pozornosti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2017

Význam múčnikov a dezertov v strave

Pridané: 3.5.2017 10:30:00

Význam múčnikov a dezertov v strave V prvom rade by sme si mali ozrejmiť, aký je rozdiel medzi múčnikom a dezertom. Niektorí medzi týmito pojmami nerozlišujú, iní vidia zásadné rozdiely. Pre úplnosť však budeme používať oba pojmy. Keď budeme hovoriť o múčniku, máme na mysli hlavné múčne jedlo, napríklad buchty na pare. Ak spomenieme dezert, myslíme tým sladkú bodku po obede alebo niečo sladké ku káve, napríklad muffin. Niektoré múčniky sú vhodné v menšej porcii aj ako dezert, napríklad palacinky, opačne to však väčšinou neplatí. V nasledujúcich článkoch sa budeme tomuto bližšie venovať. Povedzme si však, aké majú múčniky miesto v našej strave. V prvom rade si musíme uvedomiť, že majú vysokú energetickú hodnotu. Múčniky sa podávajú aj v školskej jedálni. Nie sú však v ponuke často, pretože ich častým konzumovaním by mohlo dôjsť k obezite. Výborne sa však hodia k strukovinovým polievkam, to je ideálna kombinácia. Sú vhodnejšie pre aktívnejších ľudí, ťažko pracujúcich alebo pre športovcov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Apríl
2017

Šalát ako hlavné jedlo

Pridané: 5.4.2017 08:30:00

Šalát ako hlavné jedlo Hlavne chlapom sa môže zdať, že šalát proste nie je hlavné jedlo a je to len príloha ku kope zemiakov a k veľkému kusu mäsa. No dnes vám ponúkame taký recept, ktorý zasýti nejedného hladoša a gazdinky budú radi, že tým svojim chlapom predsa len naservírovali niečo zdravé. Príprava šalátu môže byť aj veľmi rýchla, aj veľmi jednoduchá. Všetko to záleží od toho, aké suroviny sa rozhodneme v miske zmiešať a aký nálev si pripravíme.

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Apríl
2017

Ako vyzerali šaláty včera a dnes

Pridané: 5.4.2017 08:00:00

Ako vyzerali šaláty včera a dnes Mohlo by sa zdať, že šaláty sa časom vôbec nemenia. Veď čo nové sa dá už vymyslieť na šaláte? Ale napadlo vás niekedy, ako vôbec vznikli šaláty? Koho napadlo zmiešať ingrediencie v jednej mise a prečo existuje tak veľa rôznorodých a zaujímavých šalátov? Práve preto sa dnes pozrieme na to najzaujímavejšie zo sveta šalátov.Sú to šaláty, ktoré sme doteraz vôbec nepoznali. Predstavíme vám šaláty z Ruska, ktoré sa našinec najprv bojí ochutnať a potom ich hľadá v každej reštaurácii. Povieme si ako vznikli svetoznáme šaláty, ktoré dnes dostaneme aj v šalátovom bufete na kúpalisku. Tak isto si v skratke ukážeme pár receptov, ktoré si hravo môžeme pripraviť aj doma. Tu je len malá ochutnávka toho, čo na stránke v najbližších dňoch ešte nájdete.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2017

Kde všade sa nachádza soľ?

Pridané: 21.3.2017 14:17:54

Kde všade sa nachádza soľ? Hovorili sme o tom, že ani pri dodržiavaní všetkých noriem, kuchárky nemôžu dostatočne znížiť príjem soli v jedle, pretože presolené sú už tie potraviny, ktoré sú používané pri varení. Dokonca sú presolené aj tie suroviny, ktoré nemajú prekvapivo vôbec slanú chuť. Kde všade sa teda nachádza soľ?

Čítajte viac... Komentáre: 0

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.