EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Slovenské tradičné veľkonočné recepty

Pridané: 21.3.2016 09:30:00

21 Marec 2016

Prečítajte si niečo o tradičných veľkonočných jedlách, ktoré sa na Slovensku zachovali z minulosti a pripravujú sa dodnes s veľkou obľubou. Niektoré sú úplne typické a pripravujú sa takmer v každej domácnosti, niektoré sú však charakteristické len pre isté regióny. Taký syrek alebo hrudka, jedlo z vajec, sa pod rôznymi názvami a z rôznych ingrediencií pripravuje na celom východnom Slovensku. Veľkonočný baránok je tradičným symbolom Veľkej noci, ale švencelina je napríklad známa len v istých rodinách.

Slovenské tradičné veľkonočné recepty

Hrudka alebo syrek

Hrudka je tradičným veľkonočným jedlom na východnom Slovensku. Je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočnej misy, špecialitou, ktorá nemôže chýbať ani na jednom veľkonočnom stole. Podáva sa vychladená a pokrájaná na plátky. Najlepšie chutí s údenou šunkou, chrenom a cviklou. V niektorých rodinách sa dokonca pripravuje aj na sladko. Namiesto soli sa dá cukor a pridajú sa hrozienka.

Syrek alebo hrudka

Švencelina

V oblasti Spiša sa kedysi jedávala švencelina. Je to natoľko špecifické jedlo, že na Slovensku si našlo len málo obdivovateľov. No tí, ktorí si ju pamätajú z detstva ako symbol Veľkej noci nedajú na ňu dopustiť ani teraz.

Švencelina

Syrová roláda

Bežným veľkonočným jedlom je syrová roláda, ktorá sa pripravuje na viacero spôsobov. Niekto do nej pridáva zeleninu a šunku, iný bylinky a tento recept má mnoho variácií a naozaj ho môžete pripraviť vo viacerých alternatívach. Azda preto je toto jedlo také obľúbené, pretože je možné ho prispôsobiť vlastnej chuti.

Syrová roláda

Veľkonočný zemiakový šalát

Rovnako je obľúbeným na Veľkú noc aj zemiakový šalát, ktorý  sa pripravuje viac menej rovnako ako ten vianočný. Podáva sa s uvareným vajíčkom, ktoré neodmysliteľne patrí k Veľkej noci a s údenou šunkou, ktorá je tiež jej symbolom.

Veľkonočný zemiakový šalát

Baránok

Tradičným symbolom Veľkej noci je baránok. V rôznych obmenách sa pripravuje v mnohých krajinách Európy. Veľkonočný baránok by za žiadnych okolností nemal chýbať na žiadnom stole. Baránok sa môže rôzne vyzdobiť a dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. My vám ponúkame ten najjednoduchší spôsob, ako si ho doma upiecť, pretože samozrejme existujú aj iné komplikovanejšie recepty.

Veľkonočný baránok

Paska

Posledným receptom, ktorý sme sa vám rozhodli predstaviť je veľkonočný koláč paska. Ľudia ju obľubujú kvôli jej vláčnosti. Nie je to príliš sladký koláč, chuťovo je vyvážený a výborný je s džemom alebo medom. V niektorých rodinách dokonca tento sladký chlieb konzumujú ako prílohu k sladkým jedlám.

Paska

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti