EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

03
Júl
2017

Citronáda a limonády nielen pre deti

Pridané: 3.7.2017 14:45:00

Citronáda a limonády nielen pre deti Citronáda je osviežujúci nápoj a v Spojených štátoch amerických deti na predmestí tradične predávajú doma robenú limonádu susedom, aby si tak zarobili nejaké drobné. Táto scéna sa už objavila v takmer každom seriáli či filme. V skutočnosti má citronáda toľko obdivovateľov hlavne preto, že je jej príprava veľmi jednoduchá a počas letných dní tento nápoj náramne osvieži. Výborne sa hodí aj ako doplnok k obedu či večeri. Jej kyslastá chuť je pre chuťové poháriky naozajstným sviatkom. Citronáda je bohatá na vitamín C. Ten je dôležitý predovšetkým pre posilnenie obranyschopnosti nášho tela. Chráni nás pred chrípkou i nachladnutím. V horúcich letných dňoch si do pohára s citronádou pridávame aj ľad, pozor však na bolesť hrdla, ktorá sa môže dostaviť po vypití príliš studeného nápoja.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Jún
2017

Pitný režim v škole a škôlke

Pridané: 7.6.2017 08:15:00

Pitný režim v škole a škôlke V poslednej dobe sa veľmi často hovorí o pitnom režime a aj my sa naň snažíme upozorňovať každý rok. Pitný režim je totiž veľmi dôležitý. My, dospelí, si ho v podstate sledujeme sami. Veľakrát naň aj zabudneme a potom sa ho snažíme dohnať, ale nárazové pitie nie je pre naše zdravie to pravé. Väčší pozor však treba dávať na deti. Na výlet napríklad nikdy nemôžeme zabudnúť zobrať vodu. Dieťa dehydratáciu zvláda oveľa ťažšie ako dospelý človek. Ako je to však s pitným režimom detí v škole a v škôlke?

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Jún
2017

Čo piť a čo nepiť? To je otázka.

Pridané: 5.6.2017 08:00:00

Čo piť a čo nepiť? To je otázka. Pitný režim môže byť naozaj pestrý, pretože tekutiny telu môžeme dodávať nápojmi od výmyslu sveta. Veď len spomeňme džúsy, minerálky, nealkoholické nápoje, toniky, čaje a ďalšie. Samozrejme, niektoré sú pre dodržiavanie pitného režimu vhodné, iné nie. Na niektorých si môžu pochutnať len dospelí, niektoré sú zas lepšie pre deti. Prečo je však dodržiavanie pitného režimu pre nás také dôležité? Je to jednoduché a dôvod je naozaj prostý. Až 70 % nášho tela totiž tvorí voda a má vplyv na každú funkciu ľudského organizmu. Je napríklad dôležitá pri regulácii teploty, pre distribúciu kyslíka do každej jednej bunky a dokonca ovplyvňuje aj odvádzanie odpadu a škodlivých látok z tela. Voda je teda zodpovedná za správne fungovanie nášho tela a preto jej musíme venovať veľmi veľa pozornosti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2017

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky

Pridané: 3.5.2017 10:45:00

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky Prísady do cesta majú dvojaký význam. Prvou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú štruktúru cesta. Druhou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú jeho objem. Štruktúru cesta ovplyvňuje múka a vajcia. K tvorbe objemu pomáhajú vyšľahané bielka. Najdôležitejšia v ceste je však múka. Nesmieme však zabudnúť ani na tuk. Len vďaka tuku sú múčniky krehké a chrumkavé zároveň. Tuk môžeme takisto šľahať s cukrom a dodávame tak cestu vláčnosť. Hovorí sa, že cesto kypríme. Cukor ochucuje výrobok. Chuťové vlastnosti zvýrazňujú vajcia. Do cesta používame aj kvapalné zložky, najčastejšie vodu a mlieko, rozpúšťajú bielkoviny, cukor a rozpustné soli. Keďže s týmito surovinami prichádzate dennodenne do styku, určite viete, aký zmysel má ich pridanie do cesta. V prípade, že nie, prečítajte si nasledujúce riadky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2017

Kde všade sa nachádza soľ?

Pridané: 21.3.2017 14:17:54

Kde všade sa nachádza soľ? Hovorili sme o tom, že ani pri dodržiavaní všetkých noriem, kuchárky nemôžu dostatočne znížiť príjem soli v jedle, pretože presolené sú už tie potraviny, ktoré sú používané pri varení. Dokonca sú presolené aj tie suroviny, ktoré nemajú prekvapivo vôbec slanú chuť. Kde všade sa teda nachádza soľ?

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Marec
2017

Vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania

Pridané: 3.3.2017 08:17:44

Vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania V dňoch 27. a 28. februára sme sa zúčastnili školenia na tému Vzdelávanie odborných zamestnancov školského stravovania. Stretnutia boli určené predovšetkým pre kuchárky. Viedla ich Mgr. Ľudmila Očenášová z Odboru školstva a MVDr. Zdenka Soukupová zastupujúca spoločnosť EDEN Krupina. Podobného stretnutia sme sa zúčastnili aj v máji minulého roku a hoci toto bolo určené pre vedúce školských jedální, je vhodný čas zhodnotiť, či nastal posun v nedostatkoch, na ktoré pani Očenášová vo svojich prednáškach opakovane upozorňovala.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Január
2017

Starý známy neznámy pstruh

Pridané: 3.1.2017 15:30:00

Starý známy neznámy pstruh Niekoľkokrát sme spomenuli, že v našich podmienkach by mal byť najčastejšie konzumovanou rybou pstruh. Je to veľmi výživná ryba a jedna z mála, ktorú aj na našom trhu môžeme kúpiť čerstvú. Povedzme si však niečo o tomto americkom svetobežníkovi, ktorý je doma aj v našich vodách, a preto neexistuje žiadny dôvod prečo túto rybku nezaradiť do jedálneho lístka seba i svojich detí.

Čítajte viac... Komentáre: 0

02
Január
2017

Ryby od výmyslu sveta 1

Pridané: 2.1.2017 08:30:00

Ryby od výmyslu sveta 1 Ako to už býva, aj tu môžeme použiť prirovnanie: „Nie je ryba ako ryba.“ V nasledujúcich riadkoch preskúmame jednotlivé druhy rýb z hľadiska kvality mäsa, výživných látok i najvhodnejšieho spôsobu na spracovanie. Kvalita rybieho mäsa sa môže totiž líšiť napríklad od toho, v akej vode ryby žijú. Ryby z chladnejších vôd sú bohatšie na omega-3 mastné kyseliny. Okrem toho ryby obsahujú vitamíny A, B a D, ale aj minerálne látky, fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik. V morských rybách sa nachádza viac minerálnych látok ako v rybách sladkovodných, ale to neznamená, že sladkovodné ryby sú menej zdravé, len že je rozloženie minerálnych látok, vitamínov a omega-3 mastných kyselín iné. Pri morských rybách je okrem toho ešte vysoký aj obsah jódu. Obsah spomenutých minerálnych látok závisí od toho, v akom veku bola ryba vylovená.

Čítajte viac... Komentáre: 0

25
November
2016

Tajomstvo skryté v gaštanoch

Pridané: 25.11.2016 10:00:00

Tajomstvo skryté v gaštanoch Gaštany nie sú len symbolom jesene a oznamovateľmi prichádzajúcej zimy. Ide o naozajstný čarostrom a plody gaštana majú mnoho pozitívnych účinkov. Napríklad detoxikujú pečeň, zlepšujú trávenie, pozitívne ovplyvňujú krvný obeh a vplývajú aj na zdravie srdca. Okrem toho sú výbornou surovinou na výrobu rôznych jesenných, ale aj vianočných dekorácií. Gaštany milujú predovšetkým deti a aj staršie ročníky si veľmi dobre spomínajú na panáčikov vyrobených z týchto plodov. Avšak pozor, treba rozlišovať medzi gaštanom jedlým, ktorého plody papáme na vianočných trhoch a medzi pagaštanom konským, ktorého plody používame skôr ako dekoráciu alebo poľovníci ako krmivo pre lesné zvieratá počas tuhej zimy. Nasledujúce riadky sú o tých chutnejších.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Október
2016

Polievka v kocke

Pridané: 7.10.2016 07:15:00

Polievka v kocke V školskej jedálni sa samozrejme bujóny a instantné polievky nepoužívajú, pretože cieľom školského stravovania je predovšetkým čerstvá a vyvážená strava. Tu nie je nejaký priestor na skratky pri príprave jedál. No ruku na srdce, kto z nás doma nepoužíva bujóny a občas si nedá polievku do hrnčeka? Práve preto sme sa rozhodli venovať pár riadkov aj tejto téme, aj napriek tomu, že pre školské jedálne je takéto varenie tabu.

Čítajte viac... Komentáre: 0