Novinky
Svetový deň vegánov
Pridané: 31.10.2017 11:00:00
Už od roku 1994 si každoročne 1. novembra pripomíname Svetový deň vegánov, teda tých, ktorí zo svojej stravy vylúčili mäso a všetky produkty, ktoré pochádzajú zo zvierat. Vegáni nekonzumujú žiadne zvieracie produkty, čiže mäso, mlieko, syry a iné mliečne výrobky, med alebo vajíčka. Ale tak isto nepoužívajú žiadne produkty, ktoré boli vyrobené zo zvierat alebo na ich úkor, takže v ich šatníku nenájdeme žiadne kožušiny, kožu, perie a vlnu. Vegáni tak isto nepodporujú cirkusy, zoologické záhrady, vodné svety a podobne. Nepodporujú priemysel založený na využívaní zvierat.
Ako chutným jedlom predísť depresii
Pridané: 10.10.2017 08:33:54
V októbri si pripomíname aj Európsky deň depresie. Jeho hlavnou myšlienkou je zvýšenie povedomia verejnosti o príčinách rôznych duševných porúch, o možnostiach ich liečby a o perspektíve, ako s nimi fungovať. No dôležité je aj to, ako im predchádzať. Prevenciou totiž môže byť jednoduchá zmena jedálneho lístka. Treba vynechať štipľavé a korenisté jedlá, neodporúča sa ťažšia strava, uprednostňovať by sa mali jednoduchšie a zdravšie jedlá. Dokonca je možné do jedálneho lístka zaradiť také potraviny, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv na vylepšenie nálady.
Krásny biely úsmev hneď po jedle
Pridané: 6.10.2017 07:15:00
Prvý októbrový piatok je Svetový deň úsmevu, kedy by sme mali všade okolo seba rozdávať dobrú náladu. Za tento deň vďačíme jednému umelcovi z Amerického mestečka. Ten dostal objednávku od poisťovne, aby im vytvoril logo. Prišiel s úžasným nápadom. Nakreslil veľmi jednoduchý obrázok. Tvár so žltým podkladom v tvare kruhu, dve bodky ako oči a jednoduchý oblúčik ako úsmev. V roku 1963 tak stvoril Harvey Ball smajlíka. Úspech loga bol obrovský. Autor však pokračoval a prišiel s nápadom založiť Svetový deň úsmevu. Vybral si prvý piatok v októbri a tento deň sa pravidelne slávi po celom svete od roku 1999.
Zabudnuté mliečne sérum
Pridané: 5.10.2017 12:45:00
Spýtajte sa žiakov na obede, či vedia, čo je srvátka. Tento názov už pomaly mizne z našej slovnej zásoby. Pamätajú si ho ešte staršie ročníky a skôr tí, ktorí sa aktívne zaoberajú zdravým stravovaním. Tí prišli na to, že srvátka je veľmi vzácna a zdraviu prospešná tekutina. Vzniká síce ako vedľajší produkt pri výrobe syra a tvarohu, ale vďaka svojim prospešným vlastnostiam by v žiadnom prípade nemala byť odsunutá na druhú koľaj.
Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly.
Pridané: 5.10.2017 12:15:00
Na začiatku jNa Slovensku má tvaroh dlhú tradíciu. Niekde ho však volajú i biely syr. Je vyhľadávanou surovinou na salašoch.e to len kyselina mliečna, ktorá obyčajne vzniká z laktózy. Mlieko sa po kontakte s kyselinou mliečnou začne zrážať a postupne začne vznikať tvarohová zrazenina. Tá je základom pre tvaroh. Tvaroh je vysoko koncentrovanou bielkovinou, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne sacharidy a prekypuje vápnikom. Ide o zložku zdravej stravy, ktorá by mala mať na našom tanieri rezervované vždy nejaké miesto.
Smotana - krémová pochúťka
Pridané: 5.10.2017 12:00:00
Smotanu samozrejme rozlišujeme podľa chuti, no ďalším smerodajným ukazovateľom je obsah tuku. Od toho sa odvíja aj jej konkrétne použitie. Smotana je totiž neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne a používa sa na prípravu mnohých jedál od výmyslu sveta. U nás sa najčastejšie používa kyslá smotana. Používame ju v teplej i studenej kuchyni, na prípravu slaných i sladkých jedál.
Domáci jogurt
Pridané: 4.10.2017 09:15:00
Ako si vyrobiť domáce chutné maslo ste sa už dozvedeli. Nie je to nič ťažké. Ale čo ak máte chuť na domáci jogurt? Vieme, ako na to. Ale prečo si zbytočne komplikovať život a nekúpiť si jogurt v obchode? Na pultoch ich nájdeme od výmyslu sveta. Môžeme si vybrať biely alebo sladký, s ovocím či s vlákninou. No vyrobiť si domáci jogurt nie je vôbec ťažké. Budete si istí jeho kvalitou, viete presne, čo jete a aspoň vyskúšate niečo nové.
Maslo a margarín. Čo je pre naše zdravie lepšie?
Pridané: 4.10.2017 08:30:00
Tuky sú pre naše telo neskutočne dôležité. Dokonca sú účinnou prevenciou vzniku srdcovocievnych ochorení, treba si však dávať pozor na to, v akej forme budeme tuky prijímať. Vyvstáva otázka, či si na chlieb natrieť maslo alebo margarín. O masle je rozšírený mýtus, že obsahuje živočíšne tuky, ktoré sú zdrojom mnohých ochorení. Preto sa dlho preferovali rastlinné margaríny. Kvalitné prírodné maslo však nemôžeme v žiadnom prípade odsúvať z jedálneho lístka, pretože podľa najnovších výskumov, je skutočné maslo lepšie ako margarín, i väčšina olejov.
Vychovávať dieťa ako vegetariána?
Pridané: 29.9.2017 08:45:00
Keď sa dieťa narodí vo vegetariánskej rodine, väčšinou sa automaticky stáva vegetariánom. Všeobecne je vegetariánska výživa deti kontroverznou témou. Ani lekári a odborníci sa nevedia zhodnúť na tom, či je táto strava pre dieťa dobrá a bezpečná, ako v tom majú mať jasno rodičia?
Vegetariánstvo
Pridané: 29.9.2017 08:00:00
Od roku 1978 si každý rok pripomíname Svetový deň vegetariánov. V tento deň by sme si mali od vegetariánov vziať niektoré zvyky za svoje. Vegetariáni prijímajú bezmäsitú stravu. Zo živočíšnych produktov konzumujú iba mlieko, syry, jogurty a vajcia. Dôležité však je, aby vegetariáni svoj jedálniček obohatili o špecifické zdroje vápnika, bielkovín, minerálov a stopových prvkov, ktoré by im pri nevyváženej vegetariánskej strave mohli chýbať. Aj vegetariánska strava však môže byť nielen pestrá, ale v prvom rade výživná. Preto jeden deň bez mäsa môže vydržať každý jeden z nás.