EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

27
September
2017

Mlieko a školopovinné deti

Pridané: 27.9.2017 08:15:00

Mlieko a školopovinné deti O pití mlieka v školách sa hovorí veľmi často. Na niektorých školách majú deti k dispozícii mliečny automat alebo si môžu zakúpiť mliečnu desiatu. Ako sa s touto výzvou dokážu vysporiadať samotné deti? Využívajú mliečnu desiatu?

Čítajte viac... Komentáre: 0

27
September
2017

Tradícia mlieka v škole

Pridané: 27.9.2017 07:45:00

Tradícia mlieka v škole Mlieko v škole je veľmi propagovanou potravinou a dokonca sa vážne berie aj Svetový deň mlieka v školách. Pre porovnanie. Vedeli ste o tom, že aj čokoláda alebo pôvodné odrody jabĺk či obilniny majú svoje svetové dni? Týmto potravinám sa až taká pozornosť nevenuje. Prečo je práve mlieko výnimkou a kedy vlastne jeho tradícia pitia v škole začala?

Čítajte viac... Komentáre: 0

26
September
2017

Mlieko - každý pohár iný

Pridané: 26.9.2017 07:15:00

Mlieko - každý pohár iný Niet pochýb o tom, že mlieko je jednou z najzdravších potravín vôbec. Je veľmi významné pre zdravý vývoj a funkciu nervovej sústavy. Mlieko však má pozitívny vplyv aj na celkové zdravie človeka. No nájdu sa aj takí ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy alebo nevedia stráviť bielkoviny obsiahnuté v mlieku, čo je veľká škoda, pretože sú to bielkoviny veľmi kvalitné. Ľudia s neznášanlivosťou laktózy nevedia mlieko dobre stráviť a môže im tak spôsobiť tráviace ťažkosti. Vápnik, horčík a všetky dôležité vitamíny, ktoré nám mlieko dodáva, potom musia nahradiť inými potravinami.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
September
2017

Mlieko a mliečne výrobky vo výžive dieťaťa

Pridané: 19.9.2017 14:15:00

Mlieko a mliečne výrobky vo výžive dieťaťa Niet pochýb o tom, že mlieko je pre našu výživu veľmi dôležité. Bez mlieka a mliečnych výrobkov nie je jednoduché zostaviť taký jedálny lístok, ktorý by dieťaťu poskytoval vápnik v dostatočnom množstve. Vo výžive malých detí uprednostňujeme predovšetkým smotanové a polotučné mliečne výrobky. Nízkotučné sú úplne nevhodné. Najvhodnejšie sú pre deti jogurty alebo kyslomliečne nápoje. Mlieko a mliečne výrobky by mali byť každodennou súčasťou jedálneho lístka dieťaťa. S kravským mliekom ako takým sa však musí opatrne. Niektoré deti totiž môžu mať alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Takéto dieťa nemôže ani mlieko ani žiadne mliečne výrobky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
September
2017

Ako nám prospievajú mliečne výrobky

Pridané: 19.9.2017 13:30:00

Ako nám prospievajú mliečne výrobky Mlieko i mliečne výrobky majú vysokú výživovú hodnotu a okrem toho sú dôležitým zdrojom vápnika. Vápnik je dôležitý predovšetkým pre deti. Preto je nutné konzumovať potraviny s dostatkom vápnika už v detskom veku, kedy ho náš organizmus dokáže maximálne využiť.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2017

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky

Pridané: 3.5.2017 10:45:00

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky Prísady do cesta majú dvojaký význam. Prvou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú štruktúru cesta. Druhou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú jeho objem. Štruktúru cesta ovplyvňuje múka a vajcia. K tvorbe objemu pomáhajú vyšľahané bielka. Najdôležitejšia v ceste je však múka. Nesmieme však zabudnúť ani na tuk. Len vďaka tuku sú múčniky krehké a chrumkavé zároveň. Tuk môžeme takisto šľahať s cukrom a dodávame tak cestu vláčnosť. Hovorí sa, že cesto kypríme. Cukor ochucuje výrobok. Chuťové vlastnosti zvýrazňujú vajcia. Do cesta používame aj kvapalné zložky, najčastejšie vodu a mlieko, rozpúšťajú bielkoviny, cukor a rozpustné soli. Keďže s týmito surovinami prichádzate dennodenne do styku, určite viete, aký zmysel má ich pridanie do cesta. V prípade, že nie, prečítajte si nasledujúce riadky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Január
2017

Výrobky z ovčieho mlieka

Pridané: 17.1.2017 09:51:12

Výrobky z ovčieho mlieka Švajčiari majú ementál, Francúzi rokfort a čo máme my? Čo je pre nás typické? Jednoznačne sú to syry z ovčieho mlieka – bryndza, oštiepok a parenica. Ovčie mlieko samé o sebe je veľmi výnimočné, pretože má podstatne vyšší obsah sušiny, bielkovín i minerálnych látok. V podstate má všetkého viac, je podstatne výživnejšie a zdravšie ako bežné mlieko.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
September
2016

Výživa mladej generácie

Pridané: 16.9.2016 15:15:00

Výživa mladej generácie Na prednáške o výžive mladej generácie, ktorá je alfou a omegou i našej práce a nášho snaženia, pani doktorka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. vyzdvihla fakt, že dieťa by síce malo konzumovať pestrú stravu a nemali by sme pre neho robiť výnimky, napríklad nechce karfiol, tak dostane špagety, ale v prvom rade si treba uvedomiť, že výživa dieťaťa nie je zmenšenou porciou dospelého. Ďalším významným odlíšením medzi stravou mladej generácie a dospelých je fakt, že v prípade detí a mládeže je tu minimálny, dá sa povedať žiadny priestor na chyby. Zhrnúť by sme to mohli nasledovnými slovami: Pri výžive mladej generácie dávame dôraz na kvalitu jedla, nie na jeho kvantitu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Júl
2016

Čokoláda ako liek

Pridané: 11.7.2016 09:15:00

Čokoláda ako liek Už vieme, že druhov čokolád je veľmi veľké množstvo. Môžeme si vybrať z horkej či mliečnej skombinovaných s ovocím, orechmi alebo aj niečím menej tradičným, ako sú kryštalizované lupene kvetov, bylinky alebo semienka, v exotickejších krajinách prípadne aj zelenina. V záplave rôznych príchutí si určite každý nájde taký druh čokolády, ktorý mu bude chutiť a preto sa niet čomu čudovať, že v priemere zjeme asi 8 kíl čokoládových výrobkov ročne. Aj vám sa to zdá príliš malé číslo? Čokoládu naozaj jeme vo veľkom. Samozrejme, najlepšie by bolo, keby sme jedli len kvalitné druhy čokolád s vysokým obsahom kakaa. Okrem toho, že čokoláda výborne chutí, má aj mnohé pozitívne účinky, avšak len v tom prípade, že si pochutnávame na kvalitnej horkej čokoláde a jeme ju v primeranom množstve. Vlastne by sme si ju mali skôr vychutnávať ako jesť.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2016

Nie je mlieko ako mlieko

Pridané: 21.3.2016 10:00:00

Nie je mlieko ako mlieko Tradične najviac konzumujeme kravské mlieko. Za najvhodnejšiu formu konzumácie kravského mlieka sú považované kyslomliečne výrobky ako je jogurt, kyslá smotana, kefír alebo cmar. Vhodné sú aj tvrdé syry typu čedar, vyzretá gouda alebo parmezán. Obsahujú najmenej laktózy a sú lepšie stráviteľné. Najzdravšie je samozrejme mlieko plnotučné a od voľne pasených kráv.

Čítajte viac... Komentáre: 0

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti