EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

16
Máj
2017

Muffin vs. Cupcake

Pridané: 16.5.2017 09:00:00

Muffin vs. Cupcake Nie je domácnosť, v ktorej by sa aspoň raz za čas neupiekol muffin. A nie je domácnosť, v ktorej by sa aspoň raz za čas nediskutovalo o tom, čo je vlastne ten cupcake. Pritom sú to všetko obľúbené a aj celkom jednoduché recepty a pri troche snahy si ich doma môže upiecť naozaj každý. Tieto malé tortičky sú obľúbené predovšetkým preto, že si ich môže urobiť každý podľa svojej chuti a vyhrať sa s kombináciou rôznych príchutí. Dezert robený stokrát, tak môže byť stokrát iný. Určite ste však všetci zvedaví, aký je vlastne rozdiel medzi muffinom a cupcakom.

Čítajte viac... Komentáre: 0

06
Jún
2016

Oslávili 30 rokov

Pridané: 6.6.2016 12:00:00

Oslávili 30 rokov Pri príležitosti 30. výročia existencie Základnej školy s Materskou školou na ulici Jána Valašťana Dolinského v Martine sa v priestoroch tejto základnej školy 3. júna 2016 uskutočnil bohatý slávnostný program, ktorého sa zúčastnili tí najmenší, aj tí, ktorí sa už pomaly budú s touto školou lúčiť. Po kultúrnom programe nasledovala slávnostná recepcia. Občerstvenie pripravili zamestnankyne školskej jedálne v spolupráci s významným hosťom, s finalistkou kulinárskej súťaže MasterChef Lenkou Mišiakovou.

Čítajte viac... Komentáre: 0

28
Apríl
2016

Sviatok práce, ľudovej zábavy a dobrého jedla

Pridané: 28.4.2016 14:45:00

Sviatok práce, ľudovej zábavy a dobrého jedla Sviatok práce, aj keď by sa tak mohlo na prvý pohľad zdať, nie je záležitosťou len nás Európanov, ale pripomínajú si ho aj v Amerike a v Austrálii. Američania ho oslavujú na konci leta a v Austrálii buď v marci, máji alebo v októbri. Zároveň je to deň, keď sa viac zamýšľame nad vlastnými pracovnými podmienkami. Venujeme pozornosť náplni práce, snažíme sa rozdeliť pracovný deň rovným dielom medzi prácu, odpočinok a vlastné aktivity. Zároveň pociťujeme túžbu po uznaní za to, čo robíme a v prípade vedúcich školských jedální a kuchárok je zoznam pracovných povinností naozaj dlhý, no často sa musia popasovať skôr s negatívnymi reakciami okolia ako s tými pozitívnymi.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Apríl
2016

Upratovačka či kuchárka?

Pridané: 15.4.2016 13:15:00

Upratovačka či kuchárka? Zozbierali sme pre vás pár príkladov z praxe, ako to na rôznych školách funguje s upratovaním školskej jedálne, pretože ide o veľmi často diskutovanú tému. Môžete porovnať svoju situáciu s inými školami. Samozrejme, zohráva tu veľmi významnú úlohu veľkosť školy a s tým spojené financie. No možno zistíte, že vaša situácia nie je až taká zlá alebo práve naopak, poviete si, že takto to už ďalej nejde a rozhodnete sa za svoju situáciu bojovať. No nezabúdajte, že ani vedúce, ani kuchárky a ani riaditelia škôl to nemajú vôbec ľahké a namiesto sťažovania a ponosovania by pomohol pokojný a konštruktívny rozhovor. Na našej stránke rovnako nájdete rady, ako viesť s nadriadenými nepríjemné rozhovory a aký postoj k celej veci zaujať.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
Apríl
2016

Skúsenosti s novými receptúrami

Pridané: 4.4.2016 16:00:00

Skúsenosti s novými receptúrami Prišiel ten čas, aby sme sa znovu zamysleli nad novými normami, ktoré priniesli so sebou množstvo nových receptov. Tieto nové recepty stavili na tofu, bulgur a králičie mäso. Okrem nových surovín, ktoré sa dovtedy v školskej jedálni až tak neobjavovali, upravili sa aj spôsoby prípravy jedál. Viac sa pečie, menej sa frituje. Používajú sa bylinky, obmedzuje sa soľ. Mnohé vedúce však čelia otázke, či sa majú tieto nové receptúry variť aj v tom prípade, že deťom nechutia a vyhadzujú sa viac ako ostatné. Iné vedúce však apelujú, že stravníci si musia na nové suroviny aj zvyknúť a preto treba byť trpezliví. Predsa len, z domu sú deti zvyknuté na úplne iné potraviny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
Apríl
2016

Aké vzdelanie musí mať kuchárka?

Pridané: 4.4.2016 13:15:00

Aké vzdelanie musí mať kuchárka? Jednou z pálčivých tém, o ktorej sa v súčasnosti dosť často hovorí, je vzdelanie kuchárok. Mnohé z vás ako vedúcich školských jedální trápi problém, či na poste hlavnej kuchárky či kuchára môže pracovať osoba, ktorá nemá výučný list ani žiadne vzdelanie v potravinárstve. Stačí ak má táto osoba osvedčenie, kurz alebo za sebou nejakú prax? Pokúsime sa vám odpovedať.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Marec
2016

Pár inšpirácií na servírovanie vajíčok

Pridané: 22.3.2016 14:45:00

Pár inšpirácií na servírovanie vajíčok V Gastro novinách vedúcim školských jedální a kuchárkam často ponúkame inšpirácie, ako zaujímavo naservírovať jedlo. Tieto rady, inšpirácie a nápady využívajú pri rôznych besiedkach, slávnostných recepciách alebo počas dní otvorených dverí a počas rôznych iných slávnostných podujatí. V jednom z jarných čísel sme uverejnili pár obrázkových inšpirácií, ako naservírovať vajíčka. Nápady ocenili predovšetkým vychovávateľky v školských kluboch detí alebo pani kuchárky v materských školách pri pripravovaní posedenia na rôzne besiedky. Pri príprave takéhoto malého pohostenia môžeme dokonca zapojiť aj samotné deti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Marec
2016

Keď je málo kuchárok, odrazí sa to aj na kvalite servírovaného jedla

Pridané: 15.3.2016 11:00:00

Keď je málo kuchárok, odrazí sa to aj na kvalite servírovaného jedla O dôležitosti práce vedúcich školských jedální nemôžeme pochybovať. Náplň ich práce je veľmi rôznorodá a preto musia mať aj široké spektrum vedomostí. O podmienkach, ktoré musí spĺňať vedúca školskej jedálne a o náplni jej práce sme vás informovali v jednom z minulých článkov. Dnes sme sa rozhodli dať priestor kuchárkam, bez ktorých by ani tá najlepšia vedúca najmodernejšej a najlepšie vybavenej školskej jedálne nemohla fungovať.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Marec
2016

Zamestnanci školského stravovania

Pridané: 14.3.2016 15:00:00

Zamestnanci školského stravovania V školskej jedálni nemôže pracovať hocikto. Pre zamestnancov zariadení školského stravovania platia prísne predpisy. Pred nástupom do pracovného pomeru musia preukázať svoje kvalifikačné predpoklady, odbornú spôsobilosť a zdravotnú spôsobilosť. Čo sa pod týmito tajomnými názvami skrýva sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Čítajte viac... Komentáre: 3

09
Marec
2016

Príprava šalátov: Ako nerobiť prešľapy

Pridané: 9.3.2016 16:30:00

Príprava šalátov: Ako nerobiť prešľapy V jednom z minulých článkov sme Vám predostreli jednu z možností, ako zvýšiť spotrebu zeleniny v školských jedálňach a zvýšiť tak celkový prísun vitamínov. Predstavili sme Vám šalátové pulty, ktoré už mnohé z vedúcich školských jedální využili a ich skúsenosti hovorili, že naozaj tento spôsob podávania zeleniny funguje. Avšak, z hygienického hľadiska môžete naraziť na rôzne problémy a v extrémnom prípade je možné spôsobiť nákazu. Bežnejšie sú však nákazy z nedostatočne tepelne upraveného mäsa alebo vajec. Nákaza zo studeného zeleninového šalátu nie je taká bežná, ale ako sme už v minulom článku spomínali, práve preto, že nedochádza k žiadnej tepelnej úprave zeleniny, je potrebné dbať na všetky hygienické predpisy o to starostlivejšie. Pozrime sa však na to, čo by sa mohlo stať, ak by ste zeleninovým šalátom spôsobili nejakú nákazu.

Čítajte viac... Komentáre: 0