EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Keď je málo kuchárok, odrazí sa to aj na kvalite servírovaného jedla

Pridané: 15.3.2016 11:00:00

15 Marec 2016

O dôležitosti práce vedúcich školských jedální nemôžeme pochybovať. Náplň ich práce je veľmi rôznorodá a preto musia mať aj široké spektrum vedomostí. O podmienkach, ktoré musí spĺňať vedúca školskej jedálne a o náplni jej práce sme vás informovali v jednom z minulých článkov. Dnes sme sa rozhodli dať priestor kuchárkam, bez ktorých by ani tá najlepšia vedúca najmodernejšej a najlepšie vybavenej školskej jedálne nemohla fungovať.

Keď je málo kuchárok, odrazí sa to aj na kvalite servírovaného jedla

V súčasnosti stále klesá záujem o pozíciu kuchárky v školskej jedálni. Nemôžeme sa ani čudovať. Práce je veľa, peniaze však v rezorte školstva stále chýbajú. Ide však o dlhodobý problém. Málokto si však uvedomuje, že nedostatok zamestnancov v školskej jedálni alebo ich nechuť k práci sa môže priamo odraziť na kvalite jedla a teda aj na tom, aké živiny stravníci prijímajú a aké kvalitné jedlo sa im dostáva na stôl.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo už študenti stredných odborných škôl odmietajú praxovať v takýchto podmienkach a radšej si svoju prax urobia v nejakom reštauračnom zariadení. Platy sú totiž nízke a povinností je veľa, čo je nezávideniahodná situácia. Keď je však kuchárok a pomocníc v školskej jedálni málo, tie čo pracujú, sú preťažené, tým pádom klesá ich produktivita, nevládzu pracovať tak, ako keby boli vo vnútornej pohode. Vzniká stres na pracovisku, čo sa môže odraziť aj na zdraví zamestnancov.

Následky nedostatku zamestnancov zariadení školského stravovania však môžu byť oveľa vážnejšie. Nedostatok zamestnancov totiž spôsobuje, že kuchárky nestíhajú jedlo pripravovať tak ako by mali, čo sa zákonite odrazí na jeho kvalite. V snahe ušetriť čas používajú kuchárky polotovary a to dokonca aj v tých prípadoch, keď je to naozaj nevhodné. Ohrozuje sa tým v prvom rade kvalita stravy. Samozrejme, všetko je to aj na úkor chuti a tým pádom vzniká viac odpadov. Stravníci jedlo nedojedia, vyhadzujú sa takmer nedotknuté porcie, jedálne strácajú stravníkov.

varenie

Hlavná kuchárka školskej jedálne má na svojich pleciach mnoho povinností. Napríklad sa stará o výrobu technologicky náročnejších teplých jedál. Má na starosti aj zaobstarávanie a nákup tovaru vrátane jeho uskladňovania. Musí dbať o to, aby boli pri výrobe každého jedla presne dodržané normy a pokyny platné pre školské stravovanie. Zodpovedá aj za to, či je hotová porcia správne vyvážená, či obsahuje dostatok živín a či spĺňa všetky platné normy. Dbá o dodržiavanie všetkých hygienických a bezpečnostných predpisov. Riadi ostatných zamestnancov školskej jedálne, no vždy by mala mať na pamäti, že školská jedáleň je tak zabehnutý systém, že práca každého jedného zamestnanca je nenahraditeľná.

S kuchárkami spolupracuje pri zostavovaní jedálneho lístka a spolupracujú napríklad pri odbere vzoriek hotových jedál a pri vedení evidencie a dokumentácie. Dôležité sú však aj pomocné kuchárky, ktoré pomáhajú pri výrobe jedál a nápojov a práve ich práca je najmenej cenená. No keď pomocná kuchárka pre chorobu ostane ležať doma v posteli, ostatní zamestnanci ihneď pocítia, že aj jej práca je veľmi dôležitá.

Samozrejme, všetci zamestnanci školskej jedálne, či už je to vedúca alebo pomocná kuchárka, musia stopercentne dodržiavať všetky predpisy prevádzkovej a osobnej hygieny a predpisy pri výrobe jedál v zmysle správnej výrobnej praxe. 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre