EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

15
Máj
2017

Dia pečenie

Pridané: 15.5.2017 08:30:00

Dia pečenie V minulosti sa hovorilo, že diabetik nemôže nič sladké a cukrovkári si odopierali všetky koláčiky a zákusky. V dnešnej dobe je to už iné, pretože existuje mnoho náhrad bieleho rafinovaného cukru a aj dostupnosť produktov, ktoré sú vhodné pre diabetikov je oveľa širšia ako pred pár rokmi. A tak si dnes už aj diabetici môžu pochutnať na sladkom koláčiku alebo múčniku. Je však potrebné ovládať množstvo sacharidových jednotiek a používať ingrediencie, ktoré nezvyšujú glykemický index. V dnešnom článku si povieme niečo o sladidlách a neštandardných múkach, ktoré sú vhodné pre pečenie dia koláčov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

26
Január
2017

Je vegetariánstvo zdravé?

Pridané: 26.1.2017 14:01:14

Je vegetariánstvo zdravé? Mnohí z nás sa pýtajú, či je vegetariánstvo zdraviu prospešné. Pokiaľ nepotrebujeme znížiť príjem mäsa, napríklad pre tráviace ťažkosti alebo pre nejakú už rozvinutú chorobu, vegetariánstvo nemusí byť práve to najlepšie pre naše zdravie, pretože nášmu telu môžu chýbať látky, ktoré sú inak obsiahnuté výlučne v živočíšnej strave. Sú to napríklad bielkoviny. Tie sa síce nachádzajú aj v zelenine, no nedokážeme ich tak stráviť. A ak nášmu telu dlhodobo chýbajú nejaké látky, môže sa to prejaviť vážnymi zdravotnými problémami. Tieto ťažkosti sa však neobjavia hneď a často sa ako dôsledok nevyváženého stravovania objavujú až po pár rokoch. Čo z toho vyplýva? Ak jedálny lístok vegetariána nebude dôkladne zostavený a jeho strava dôkladne vyvážená, vegetariánstvo nebude pre človeka prospešné.

Čítajte viac... Komentáre: 0

31
Október
2016

Hydina - naj mäso

Pridané: 31.10.2016 07:45:00

Hydina - naj mäso Najobľúbenejším mäsom našich detí je hydina. Majú ju radi spracovanú viacerými spôsobmi. Je to taký tradičný nedeľný obed. Pečeným kuriatkom väčšinou nikto z nás nepohrdne. Medzi hydinu však nepatria len kurčatá a sliepky, ale aj domáce kačky, morky a husi. To, že deti milujú hydinu, je pozitívna správa, pretože má veľmi výhodné nutričné vlastnosti. Má vysoký obsah plnohodnotných bielkovín a minerálnych látok, na druhej strane však nízky obsah tukov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Október
2016

Druhy mäsa

Pridané: 11.10.2016 15:27:36

Druhy mäsa Nie je mäso ako mäso. Už deti vedia rozoznať, že niečo im chutí a niečo nie. Platí to však aj o výživovej hodnote jednotlivých mias. Hydina má napríklad v sebe viac plnohodnotných bielkovín ako hovädzina a baranina. Najcennejším zdrojom potrebných látok je prsný sval hydiny, bravčové karé a stehno. Naopak, najvyššiu výživnú hodnotu má mäso z nôh zvierat. Zdravšie je samozrejme chudé a menej tučné mäso. A keď hovoríme o mäsových výrobkoch, tu by sme si mali dať pozor, pretože obsah čistého mäsa v nich môže byť veľmi nízky. Hovoríme predovšetkým o párkoch, špekáčikoch, salámach a klobáskach. Tieto obsahujú okrem toho veľmi veľa pridaných látok a konzervačných látok, aby sa dosiahla čo najdlhšia doba spotreby. Najväčším problémom týchto výrobkov je veľké množstvo soli. Pozrime sa však na jednotlivé druhy mäsa a na ich využitie v kuchyni.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
August
2016

August je bohatý na sezónnu zeleninu

Pridané: 4.8.2016 11:45:00

August je bohatý na sezónnu zeleninu V auguste dozrieva mnoho chutnej zeleniny. Určite by sme mali na svoj tanier občas priložiť niečo zelené. Nielenže to pekne vyzerá a ozdobí aj inak všedný tanier, ale rovnako to nášmu telu dodá mnoho dôležitých vitamínov. Skúsiť môžeme napríklad brokolicu, hlávkový šalát, ľadový šalát, papriku, rukolu, špenát alebo uhorku. Môžeme prihodiť aj niečo červené, taká cvikľa sa prekvapivo hodí do mnohých šalátov, mrkva je zas výborná do smoothie a paradajka by mala byť v našej chladničke vždy po ruke. A čo tak niečo svetlejšie, ale o to chutnejšie? Biela kapusta je výborným základom pre akýkoľvek šalát, jarná cibuľka ochutí chlebík s maslom, pór zasa nahradí aromatickú cibuľu. Medzi ďalšie zeleniny, ktoré dozrievajú v auguste patrí kaleráb, karfiol, kel, zeler a samozrejme stálice našich kuchýň, čiže cesnak, cibuľa a zemiaky. Pozrime sa však na niektoré druhy zeleniny, ktoré sú koncom leta azda tým najlepším, čo nám naša záhradka môže dať.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Máj
2016

Zelenina a ovocie, ktoré by sme mali jesť častejšie 1. časť

Pridané: 17.5.2016 10:45:00

Zelenina a ovocie, ktoré by sme mali jesť častejšie 1. časť Niektoré potraviny by sme mali jesť častejšie ako ostatné. Vybrali sme pre vás 15 druhov ovocia a zeleniny, ktoré keď zaradíte častejšie do vášho jedálnička, urobíte malú zmenu v stravovaní, ktorá však bude mať veľký vplyv na vaše zdravie. Čučoriedky sú farebným kopancom pre imunitu, ktoré dokážu naštartovať obranyschopnosť nášho tela ako nič iné. Brokolica zas nadopuje telo vitamínom C. Výbornou potravinou je aj karfiol, ktorý má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. Chráni napríklad naše srdce a okrem toho je aj účinným antioxidantom. Liekom a zeleninou zároveň je aj kapusta. Pre vegetariánov odporúčame konzumovať tekvicové plody, ktoré sú hodnotným zdrojom betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, ktorého nedostatkom vegetariáni často trpia.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Apríl
2016

Hrozba skrytého cukru

Pridané: 19.4.2016 12:45:00

Hrozba skrytého cukru Každú chvíľu sa hovorí o nebezpečenstve soli a o jej škodlivom vplyve na zdraví. No už menej sa hovorí o cukre a predovšetkým o jeho skrytých zdrojoch. Pritom môže byť rovnako, ak nie aj viac nebezpečný. Čo je však najväčšou hrozbou sú skryté zdroje cukru, pretože tak cukor konzumujeme bez toho, aby sme o ňom vedeli. Taký chlieb, korenie a omáčky sú v skutočnosti sladké, aj keď sladko nechutia. Cukor sa dokonca nachádza aj v mrazených a sušených potravinách či dokonca v údeninách. Nanešťastie, tento cukor neobsahuje žiadne výživné látky pre organizmus, iba zvyšuje hladinu krvného cukru. Nadmerné množstvo soli zvyšuje riziko vzniku zubného kazu, ochorení srdca a cukrovky. Cukor tak isto negatívne vplýva na vznik obezity.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Apríl
2016

Sladká choroba - Detská cukrovka

Pridané: 19.4.2016 08:15:00

Sladká choroba - Detská cukrovka Detská cukrovka so sebou prináša ešte mnoho nepoznaného a predovšetkým u detí vyvoláva mnoho obáv. Je to ochorenie, ktoré spôsobuje, že ľudský organizmus nedokáže kontrolovať hladinu glukózy v krvi a tá nebezpečne kolíše. Niekedy je veľmi ťažké rozpoznať u dieťaťa, že má cukrovku. Medzi najčastejšie príznaky cukrovky patrí veľký smäd. Dieťa je stále hladné, ale aj napriek tomu, že prijíma dostatok potravy, chudne a je apatické a ako keby stále unavené. Pridružiť sa môžu aj problémy so zrakom, napríklad rozmazané videnie.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Apríl
2016

Detská obezita - Nočná mora všetkých rodičov

Pridané: 19.4.2016 07:30:00

Detská obezita - Nočná mora všetkých rodičov Detská obezita je strašiakom všetkých mám a samozrejme aj otcov. Avšak, aj napriek tomu mnohí rodičia robia zásadné chyby pri formovaní stravovacích návykov svojich detí. Vedúce školských jedální a kuchárky i odborníci, ktorí majú na starosti školské stravovanie sa snažia zachrániť, čo sa dá. Snažia sa zaraďovať do jedálnych lístkov čo najzdravšie recepty, skúšajú nové hodnotné potraviny, dbajú o správnu výživu svojich stravníkov. A namiesto toho, deti obedy odnášajú nedotknuté, po odchode zo školskej jedálne si kúpia sladkosť v obchode alebo nejaký hamburger v rýchlom občerstvení, doma na večeru dostanú pizzu či hranolky a všetka snaha ozdraviť školské stravovanie tak prichádza nazmar. My sme sa rozhodli pomôcť vám šíriť posolstvo o nebezpečnosti detskej obezity aj medzi rodičov. Zdieľajte preto tento článok, aby vaša snaha o ozdravenie stravy detí nevyšla nazmar.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Apríl
2016

Prejedanie sa

Pridané: 14.4.2016 12:30:00

Prejedanie sa Keď sa hovorí o poruche príjmu potravy, väčšinou sa nám v mysli vybaví odmietanie jedla. No aj prejedanie sa patrí do tejto skupiny. Na tomto mieste však nebudeme hovoriť o chorobnom prejedaní, ale o „žravosti“ a o závislosti na sladkom, ktorú pozná každý jeden z nás. Bojujeme s ňou cez vianočné sviatky, zápasíme s ňou na rôznych oslavách a je pre nás lákadlom cez víkend, keď sa rozhodneme trochu prekročiť inak prísne stravovacie pravidlá. Prejedanie sa nie je zdravé, to vieme všetci. Ale prečo? Čo sa deje s naším telom? Je to dôležité pochopiť, pretože len vtedy, keď my, ako dospelí, pochopíme v čom tkvie nebezpečenstvo prejedania sa, dokážeme správne usmerniť aj deti, aby nešli v našich stopách, ale vybrali si cestu zdravšieho životného štýlu.

Čítajte viac... Komentáre: 0