EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Hrozba skrytého cukru

Pridané: 19.4.2016 12:45:00

19 Apríl 2016

Každú chvíľu sa hovorí o nebezpečenstve soli a o jej škodlivom vplyve na zdraví. No už menej sa hovorí o cukre a predovšetkým o jeho skrytých zdrojoch. Pritom môže byť rovnako, ak nie aj viac nebezpečný. Čo je však najväčšou hrozbou sú skryté zdroje cukru, pretože tak cukor konzumujeme bez toho, aby sme o ňom vedeli. Taký chlieb, korenie a omáčky sú v skutočnosti sladké, aj keď sladko nechutia. Cukor sa dokonca nachádza aj v mrazených a sušených potravinách či dokonca v údeninách. Nanešťastie, tento cukor neobsahuje žiadne výživné látky pre organizmus, iba zvyšuje hladinu krvného cukru. Nadmerné množstvo soli zvyšuje riziko vzniku zubného kazu, ochorení srdca a cukrovky. Cukor tak isto negatívne vplýva na vznik obezity.

Hrozba skrytého cukru

Skrytý cukor môže byť naozaj veľkým problémom, pretože prestaneme jesť sladké a obmedzíme cukor do čaju, no nič sa nedeje. Problém je v tom, že sme zo stravy nevylúčili potraviny, ktoré cukor neobsahujú len tak naoko. Sú to napríklad výrobky z bielej múky a bielej ryže, ale rovnako zo zemiakov a kukurice. Cukor však nachádzame aj v mliečnych a mäsových výrobkoch a v horčici, kečupe, v majonézach a takmer v každej technologicky spracovanej potravine.

Chcete znížiť príjem cukru u seba, svojich stravníkov alebo svojich detí? Z rád odborníkov sme vybrali pár tipov, ako znížiť príjem cukru vo vašej strave a ako zamedziť nežiadúcim účinkom skrytého cukru.

Prvým krokom ako zmeniť zloženie svojej stravy je čítať etikety potravín, ktoré v obchode kupujeme. Existuje jeden malý trik ako odhaliť hneď na prvý pohľad či má potravina veľa alebo málo cukru. Ak je cukor medzi prvými uvedenými zložkami, bude ho tam určite viac ako by sme si priali, pretože zložky sú uvedené v poradí od najviac zastúpenej po najmenej zastúpenú. Avšak, môžete naraziť na problém, že cukor ako priama zložka nebude na etikete uvedený, pretože má mnoho názvov. Zbystriť pozornosť je potrebné pri týchto pojmoch: fruktóza, kukuričný sirup, trstinový sirup, invertný cukor, melasa, sacharóza, sirup z hnedej ryže, med a javorový sirup. Nie je výnimkou, aby potravina obsahovala naraz aj niekoľko z vyššie spomenutých cukrov.

Cukor v potravinách

Niektoré potraviny bývajú označené „bez pridaného cukru“ alebo ako „nesladené“. Tieto sú vhodné, ak chcete znížiť príjem cukru vo vašej strave. Ak však jete veľa sladkého a ste zvyknutý každý deň maškrtiť, určite neprestaňte jesť cukor zo dňa na deň, ale uberajte z neho postupne, inak bude len veľmi ťažké odolať chuti na sladké. Okrem toho, ak prestávate jedávať sladké a chcete sa vyhnúť tomu, aby vám prudko kolísal krvný tlak, pridajte do jedálnička bielkoviny, zdravé tuky a predovšetkým dostatok vlákniny.

Vyvarujte sa používaniu umelých sladidiel, pretože vôbec neznižujú chuť na sladké, ale práve naopak, príliš veľký príjem umelých sladidiel môže vyvolať ešte väčšiu chuť na sladké. Okrem toho, umelé sladidlá môžu vyvolať aj prílišné zadržiavanie vody v tele.

Umelé sladidlá

Cukor vám pravdepodobne môže chýbať v strave a jedlá sa vám budú zdať malo chutné. Použite preto na ochutenie napríklad vanilku, vanilkový extrakt, koreniny a citrusové výťažky. Kávu si môžete ochutiť napríklad kakaom alebo vanilkovým práškom. Ovsené vločky vylepšíte škoricou, muškátovým orieškom a zázvorom. Dajte si však pozor aj na to, aby ste cukor nepili. Cukor sa nachádza samozrejme v kolových nápojoch, ale okrem toho sú to aj rôzne vitamínové vody, ľadové čaje, energetické nápoje a všetky sladené limonády. 

Sladké nápoje

Mnoho cukru okrem toho nájdeme aj v ovocných jogurtoch, čokoládových tyčinkách a iných sladkostiach. Skrytý cukor nájdeme aj v kečupe. V lyžičke kečupu sa nachádza asi 5 gramov kečupu. Siahnite preto po takom kečupe, ktorý obsahuje vysoký podiel rajčín  a minimum pridaného cukru. Ak máte radi čokoládky a sladkosti a neviete prestať maškrtiť, kúpte si minityčinku alebo si ju rozkrájajte na pár kúskov a odložte si, ako sa hovorí, na horšie časy.

Keď odbúrate zo svojho jedla nadbytočný cukor, bude to mať na vás až prekvapivo pozitívny vplyv. Sladkosť jedál si budete užívať oveľa viac ako doteraz. Na zahnanie chuti po sladkom nebudete potrebovať vedro zmrzliny, postačí vám kúsok koláča. 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti