EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

27
Jún
2016

Týždeň plačúcich očí v školských jedálňach

Pridané: 27.6.2016 13:45:00

Posledný týždeň školského roka (27.6. – 1.7.2016) bol vyhlásený za Týždeň plačúcich očí nad platmi nepedagogických zamestnancov. Ak sa chcú zamestnanci školskej jedálne zapojiť do Týždňa plačúcich očí, vytlačia si plagátik z prílohy a vyložia si ho všade na viditeľné miesto, napríklad na vchod do školy, na chodbách školy, pri výdajnom okienku a všade, kde je to len možné. Ďalej sa každý nepedagogický zamestnanec oblečie do čierneho trička. Kuchárky a zamestnanci kuchýň musia samozrejme dodržať základné hygienické predpisy a tričko musí byť na 100% čisté. Ak sa do akcie zapája školská jedáleň, do čierneho trička sa musia obliecť všetci zamestnanci. Ak je v kuchyni 5 kuchárok, 5 kuchárok si dá čierne tričko. Zo solidárnosti a ako znak podpory si čierne tričko môžu obliecť aj pedagogickí zamestnanci.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Jún
2016

Týždeň plačúcich očí

Pridané: 21.6.2016 09:30:00

Týždeň plačúcich očí Už na začiatku júna Odborový zväz pracovníkov školstva zahájil kampaň za lepšie platy pre nepedagogických zamestnancov ako reakciu na zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov o 6%, pričom nepedagogickí zamestnanci by aj po 1. septembri 2016 mali dostávať rovnaké platy. Situácia nepedagogických zamestnancov je dlhodobo kritická. Dostávajú len štvrtinu toho, čo ich kolegovia v Európskej únii, dôchodky majú nižšie ako občania, ktorí v živote nepracovali a okrem toho, mnohé kuchárky sa sťažujú aj na ťažké pracovné podmienky, zastarené vybavenie kuchýň, a preto odborári žiadajú, aby došlo aj k navýšeniu platov nepedagogických zamestnancov.

Čítajte viac... Komentáre: 12

29
Apríl
2016

Inšpirácia zo zahraničnej kuchyne

Pridané: 29.4.2016 14:45:00

Inšpirácia zo zahraničnej kuchyne Slovenské školské stravovanie je na vysokej úrovni, no stále existujú oblasti, v ktorých je žiadúce zlepšenie a okrem toho, je veľmi dôležité byť otvorený aj inšpiráciám zo zahraničia. Dnes, vo svete internetu to nie je vôbec ťažké, pretože všetky vzdialenosti sa skracujú. Rovnako ako sa môžeme inšpirovať zásadami školského stravovania v Česku, môžeme si zobrať príklad aj zo školských obedov v Japonsku. Pozrime sa teda na stravovanie našich českých bratov i vzdialených Japoncov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Apríl
2016

Upratovačka či kuchárka?

Pridané: 15.4.2016 13:15:00

Upratovačka či kuchárka? Zozbierali sme pre vás pár príkladov z praxe, ako to na rôznych školách funguje s upratovaním školskej jedálne, pretože ide o veľmi často diskutovanú tému. Môžete porovnať svoju situáciu s inými školami. Samozrejme, zohráva tu veľmi významnú úlohu veľkosť školy a s tým spojené financie. No možno zistíte, že vaša situácia nie je až taká zlá alebo práve naopak, poviete si, že takto to už ďalej nejde a rozhodnete sa za svoju situáciu bojovať. No nezabúdajte, že ani vedúce, ani kuchárky a ani riaditelia škôl to nemajú vôbec ľahké a namiesto sťažovania a ponosovania by pomohol pokojný a konštruktívny rozhovor. Na našej stránke rovnako nájdete rady, ako viesť s nadriadenými nepríjemné rozhovory a aký postoj k celej veci zaujať.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Apríl
2016

Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 1.časť

Pridané: 11.4.2016 08:00:00

Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 1.časť Antioxidanty sú látky, ktoré sú schopné v organizme kompenzovať škodlivé účinky prebiehajúcich oxidačných procesov. Hrajú kľúčovú úlohu pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú napríklad rakovina, srdcové choroby, mŕtvica, Alzheimerova choroba alebo šedý zákal. Vyskytujú sa najčastejšie v ovocí a zelenine, ktoré má výrazné farby, no aj v iných potravinách, ktoré vám predstavíme. Všetko sú to potraviny, ktoré môžete zaradiť aj do vášho jedálneho lístka v školskej jedálni. Ponúkame vám pre inšpiráciu aj niekoľko receptov, z ktorých si určite niečo vyberiete.

Čítajte viac... Komentáre: 0

01
Apríl
2016

Hlásenie o odpade

Pridané: 1.4.2016 13:15:00

Hlásenie o odpade Keďže túto stránku tvoríme predovšetkým pre vedúce školských jedální a pre zamestnancov zariadení školského stravovania a snažíme sa, aby tu mohli nájsť všetko, čo ich zaujíma, neustále prezeráme viaceré diskusné fóra, aby sme tak mohli adekvátne reagovať na to, čo ich zaujíma. Do 31. januára mali školské jedálne podať Hlásenie o odpade a teraz prišiel ten čas, keď mnohé vedúce školských jedální prehodnocujú, či na niečo nezabudli alebo či toto hlásenie podali správne. Preto vám ponúkame odpovede na otázky, ako podať Hlásenie o odpade a či je ho potrebné dávať aj vtedy, ak je odpadu za rok menej ako jedna tona. V článku sa však dozviete aj mnohé iné zaujímavé a užitočné informácie.

Čítajte viac... Komentáre: 1

24
Marec
2016

Farebné chute - varíme moderne a chutne

Pridané: 24.3.2016 15:45:00

Farebné chute - varíme moderne a chutne Dňa 16. marca 2016 otvorila svoje dvere dokorán Základná škola Školská v Handlovej. Akcia nebola určená len prváčikom, ale aj ich rodičom, starým rodičom a širokej verejnosti. Už od rána sa návštevníci mohli zúčastniť rôznych sprievodných aktivít po celej škole. Do podujatia sa aktívne zapojila aj školská jedáleň.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Marec
2016

Keď je málo kuchárok, odrazí sa to aj na kvalite servírovaného jedla

Pridané: 15.3.2016 11:00:00

Keď je málo kuchárok, odrazí sa to aj na kvalite servírovaného jedla O dôležitosti práce vedúcich školských jedální nemôžeme pochybovať. Náplň ich práce je veľmi rôznorodá a preto musia mať aj široké spektrum vedomostí. O podmienkach, ktoré musí spĺňať vedúca školskej jedálne a o náplni jej práce sme vás informovali v jednom z minulých článkov. Dnes sme sa rozhodli dať priestor kuchárkam, bez ktorých by ani tá najlepšia vedúca najmodernejšej a najlepšie vybavenej školskej jedálne nemohla fungovať.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Marec
2016

Osobná hygiena pracovníkov v stravovacích zariadeniach

Pridané: 14.3.2016 14:45:00

Osobná hygiena pracovníkov v stravovacích zariadeniach V jednom z minulých článkov sme Vás informovali o tom, aká je dôležitá hygiena rúk zamestnancov zariadení školského stravovania. Uviedli sme príklad, že nedostatočne umyté ruky môžu napríklad kontaminovať zeleninové šaláty a vyvolať tak nákazu u stravníkov. Preto sme sa rozhodli viac vás informovať o čistote rúk pracovníkov školskej jedálne, a to pri príprave i pri výdaji pokrmov. Osobná hygiena zamestnancov zahŕňa napríklad aj nosenie vhodného pracovného odevu, dôkladné umývanie rúk a úpravu nechtov. Nechty musia byť krátke, ostrihané a nenalakované. Za dlhými nechtami by sa totiž mohli usádzať nečistoty a množiť mikroorganizmy. Rovnako je neprípustné nosiť prstene, pretože tie znemožňujú dôkladné umývanie rúk. Tak isto aj náramky a hodinky by mali ísť dole, pretože tie znemožňujú dôkladne umyť predlaktie. Na znečistených rukách sa usadzuje veľké množstvo mikroorganizmov, a preto sme sa rozhodli viac vás informovať o tom, ako si správne umývať ruky, aby ste tak predišli šíreniu mnohých nákaz.

Čítajte viac... Komentáre: 0

09
Marec
2016

Stravovanie celiatikov v školskej jedálni

Pridané: 9.3.2016 14:30:00

Stravovanie celiatikov v školskej jedálni Celiakia môže byť u detí veľmi vážnym problémom, a to predovšetkým preto, že je nutné nasadiť prísnu bezlepkovú diétu. Dospelý človek dokáže kontrolovať svoju stravu, no aj pre neho je niekedy heroickým výkonom ustrážiť si potraviny, ktoré konzumuje, pretože múku často nachádzame aj v tých potravinách, v ktorých by sme to nečakali. Celiakia postihuje tráviace ústrojenstvo a ide vlastne o chronický zápal sliznice tenkého čreva. Telo nedokáže spracovať lepok. Lepok sa potom hromadí v tenkom čreve a môže vyústiť do viacerých vážnejších zdravotných komplikácií. Môže viesť k zápalu štítnej žľazy, hrubého čreva, pečene, obličiek a kĺbov. Môže dokonca spôsobiť vznik systémového lupusu a cukrovku. Lepok je zmes bielkovín, ktorá je súčasťou obilných zŕn ako je pšenica, jačmeň, raž a ovos. Pohánka síce neobsahuje priamo lepok, ale obsahuje látky jemu podobné a tiež môže vyvolať tieto problémy. Je často pri výrobe kontaminovaná lepkom.

Čítajte viac... Komentáre: 0