Novinky
Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly.
Pridané: 5.10.2017 12:15:00
Na začiatku jNa Slovensku má tvaroh dlhú tradíciu. Niekde ho však volajú i biely syr. Je vyhľadávanou surovinou na salašoch.e to len kyselina mliečna, ktorá obyčajne vzniká z laktózy. Mlieko sa po kontakte s kyselinou mliečnou začne zrážať a postupne začne vznikať tvarohová zrazenina. Tá je základom pre tvaroh. Tvaroh je vysoko koncentrovanou bielkovinou, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne sacharidy a prekypuje vápnikom. Ide o zložku zdravej stravy, ktorá by mala mať na našom tanieri rezervované vždy nejaké miesto.
Domáci jogurt
Pridané: 4.10.2017 09:15:00
Ako si vyrobiť domáce chutné maslo ste sa už dozvedeli. Nie je to nič ťažké. Ale čo ak máte chuť na domáci jogurt? Vieme, ako na to. Ale prečo si zbytočne komplikovať život a nekúpiť si jogurt v obchode? Na pultoch ich nájdeme od výmyslu sveta. Môžeme si vybrať biely alebo sladký, s ovocím či s vlákninou. No vyrobiť si domáci jogurt nie je vôbec ťažké. Budete si istí jeho kvalitou, viete presne, čo jete a aspoň vyskúšate niečo nové.
Mlieko - každý pohár iný
Pridané: 26.9.2017 07:15:00
Niet pochýb o tom, že mlieko je jednou z najzdravších potravín vôbec. Je veľmi významné pre zdravý vývoj a funkciu nervovej sústavy. Mlieko však má pozitívny vplyv aj na celkové zdravie človeka. No nájdu sa aj takí ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy alebo nevedia stráviť bielkoviny obsiahnuté v mlieku, čo je veľká škoda, pretože sú to bielkoviny veľmi kvalitné. Ľudia s neznášanlivosťou laktózy nevedia mlieko dobre stráviť a môže im tak spôsobiť tráviace ťažkosti. Vápnik, horčík a všetky dôležité vitamíny, ktoré nám mlieko dodáva, potom musia nahradiť inými potravinami.
Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA
Pridané: 13.9.2017 07:15:00
Dňa 13. septembra si každoročne pripomíname Medzinárodný deň pozitívneho myslenia a čokolády. Nie je to náhoda, pretože čokoláda s dobrou náladou úzko súvisí. Je totiž zdrojom endorfínov. Tieto látky v nás dokážu vyvolať chemickú reakciu, ktorá sa prejavuje pocitmi šťastia.
Svetová čajová veľmoc
Pridané: 19.6.2017 13:30:00
Prirodzene čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii pri hraniciach Číny a Indie. Dnes sa však ako kultúrna rastlina pestuje všade tam, kde to len prirodzené prírodné podmienky dovoľujú. Medzi čajové veľmoci tak dnes môžeme zaradiť napríklad Indiu, Pakistan, Irán, Srí Lanku, Taiwan, Japonsko, Indonéziu, Nepál, Austráliu, Argentínu a Keňu. V niektorých exotických krajinách má čajová kultúra veľmi dlhú históriu a postupne sa z exotiky rozšírila do celého sveta, aj k nám do Európy.
Čajová dúha
Pridané: 13.6.2017 08:45:00
Čaj je nápoj rôznych farieb. Môžeme hovoriť o červenom, čiernom, zelenom a bielom čaji, pričom všetky okrem červeného dokonca pochádzajú z jedného druhu rastliny. Červený čaj – roiboos je pripravovaný z čajovníka kapského, čo je krík populárny predovšetkým v Južnej Afrike. Dnes je však červený čaj obľúbený po celom svete, i keď jeho pestovanie a výroba sú trochu náročnejšie. Pravým čajom je čaj zelený, pri svojom spracovaní prešiel iba minimálnou oxidáciou. Je populárny v Číne, Taiwane, Honk Kongu, Japonsku, Kórei a na Strednom východe. Keď čaj prejde dlhším procesom oxidácie, je to čierny čaj. Má silnejšiu vôňu než ostatné menej oxidované čaje. V Číne sa však nazýva čajom červeným a čiernym sa tu označuje čaj pu-erh.
Výrobky z ovčieho mlieka
Pridané: 17.1.2017 09:51:12
Švajčiari majú ementál, Francúzi rokfort a čo máme my? Čo je pre nás typické? Jednoznačne sú to syry z ovčieho mlieka – bryndza, oštiepok a parenica. Ovčie mlieko samé o sebe je veľmi výnimočné, pretože má podstatne vyšší obsah sušiny, bielkovín i minerálnych látok. V podstate má všetkého viac, je podstatne výživnejšie a zdravšie ako bežné mlieko.
Ako si vybrať mäsový polotovar
Pridané: 11.11.2016 09:30:00
Ak prídeme do obchodu kúpiť mleté mäso, pravdepodobne odídeme s dlhým nosom. Všetko na pultoch dnešných obchodov je totiž mäsový polotovar. Na mleté mäso sú totiž kladené prísne mikrobiologické požiadavky. Má veľmi krátku trvanlivosť a jeho výroba si vyžaduje aj vyššie náklady. Plne ho nahrádzajú mäsové polotovary. Ako mäsový polotovar označujeme všetky výrobky, ktoré obsahujú mleté mäso, ktoré nie je tepelne spracované a zachováva si vlastnosti čerstvého mäsa a ku ktorému boli pridané potraviny, koreniace prípravky a ktoré je určené na ďalšie spracovanie. Za mäsový polotovar považujeme aj výrobok z mletého mäsa s prídavkom jedlej soli viac ako jedno percento.
Exkurzia záhonom tekvíc
Pridané: 19.10.2016 19:30:00
O tekvici sme už čo to napísali. Dozvedeli sme sa, že v kuchyni má veľmi široké využitie. Môžeme z nej pripraviť chutnú krémovú polievku, urobiť prílohu k mäsu, upiecť zdravý koláč alebo jednoducho ugrilovať a ozvláštniť tak každú grilovačku či záhradné posedenie. Tam však jej využitie naozaj nekončí. Medzi netradičné spôsoby použitia tekvice patrí výroba hudobných nástrojov alebo tekvica ako hever na vyťahovanie vína zo sudov. Dekorácie z tekvice v jesennom období a v okolí Sviatku všetkých svätých sú samozrejmosťou. Práve v tomto období môžeme byť prekvapení z množstva druhov tekvíc, ktoré sú nám k dispozícii. Povedzme si niečo o tých u nás najbežnejších.
Školenie na tému vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania
Pridané: 31.5.2016 12:30:00
Dňa 25. mája 2016 sa v budove Okresného úradu v Banskej Bystrici konalo pracovné stretnutie zamestnancov zariadení školského stravovania pri materských školách, základných školách a stredných školách. Stretnutie bolo určené predovšetkým pre nové vedúce, ale ako hneď na začiatku podotkla Mgr. Ľudmila Očenášová, na školení boli srdečne vítané aj služobne staršie. To na záver potvrdila aj jedna zo skúsenejších vedúcich: „Robím vedúcu školskej jedálne už 36 rokov, ale stále sa tu niečo nové naučím.“ A to je zmyslom týchto stretnutí, preto sú aj spomenuté témy koncipované tak, aby niečo vedúcim priniesli. V prvej časti Mgr. Ľudmila Očenášová rozoberala legislatívne predpisy pre školské stravovanie a vedenie dokumentácie a v druhej časti metodické pokyny k používaniu Materiálno-spotrebných noriem. Na stretnutí vystúpila aj MVDr. Zdenka Soukupová zastupujúca spoločnosť EDEN Krupina. Predovšetkým však odpovedala na konkrétne otázky vedúcich školských jedální, týkajúce sa Systému zabezpečenia kontroly hygieny a bezpečnosti potravín (ďalej len HACCP) v zariadeniach školského stravovania.