EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Domáca výroba cestovín

Pridané: 8.4.2016 14:30:00

08 Apríl 2016

V jednom z minulých článkov sme vám sľúbili, že vám poradíme, ako si doma urobiť tie najchutnejšie cestoviny. Vieme, že v školskej jedálni pre výrobu vlastných cestovín nie je priestor a ani možnosť, no možno uvažujete nad tým, ako svojím stravníkom pri príležitosti dňa otvorených dverí alebo oslavy založenia školy, ukázať ako sa cestoviny robia. Keď budete najbližšie prezentovať prácu svojej školskej jedálne počas nejakého programu, ktorý bude organizovať vaša škola, môžete v priamom prenose vyrobiť chutné domáce rezance, prípadne tento recept vyskúšať doma a pri slávnostnej recepcii alebo oslave podávať vývar s domácimi rezancami. Vaši hostia takúto snahu určite ocenia.

Domáca výroba cestovín

V prvom rade je dôležité urobiť si cesto, pričom najdôležitejšie je použiť kvalitnú múku. Ponúkame vám jeden z overených, ale predsa jednoduchých receptov. Hladkú múku i semolínovú múku si dáme na kuchynskú dosku. V strede si urobíme jamku a rozbijeme do nej obidve vajcia. Pridáme olivový olej. Vidličkou začneme primiešavať vajcia do múky. Keď sa vajcia spoja s múkou, začneme miesiť cesto rukou. Vznikne nám mäkké elastické cesto. Vytvarujeme z neho guľu, zabalíme ju do kuchynskej fólie a necháme 30 minút odležať pri izbovej teplote. Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu časť zabalíme naspäť do fólie, aby nevyschlo. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme na tenko. Ostrým nožom alebo radielkom vykrajujeme potrebný tvar cestovín alebo využijeme strojček na ich výrobu.

Recept

Mať dobrý recept na cestoviny je základ. Okrem toho existuje pár užitočných rád, tipov a trikov, ktoré spolu s kvalitnými surovinami stoja za výrobou chutných domácich cestovín. Ak teda použijete kvalitné suroviny, zvládnete prípravu cestovín rôznych tvarov, chutí i farieb. Ako ste si mohli všimnúť, nepotrebujete žiadne extra suroviny. Základ je múka, vajcia a soľ. Zvyčajne platí, že na 100 g múky použijeme 1 vajíčko. Časom budete vedieť cesto lepšie odhadnúť, pretože to záleží predovšetkým od toho, aké veľké sú vajíčka i od kvality a druhu múky. Všetko chce len cvik a praxou už budete presne vedieť, ako má cesto vyzerať a akú má mať konzistenciu. Občas sa samozrejme môže stať, že múka je príliš suchá, vajcia sa s ňou nechcú spojiť alebo je cesto príliš tvrdé. Vtedy však treba myslieť na to, že cestoviny môžu trochu dlhšie schnúť.

Na cestoviny rovnako nepotrebujete nejakú extra výbavu. Pri trochu skromnosti sa zaobídete len s drevenou doskou, valčekom na vaľkanie cesta a ostrým nožíkom. Zadovážiť si však môžete aj strojček na cestoviny. Ten na jednej strane dokáže cesto vyvaľkať na požadovanú hrúbku podľa toho, aké cestoviny robíme a rovnako aj vyvaľkané cesto profesionálne krája. Samozrejme, takýto strojček uľahčí a urýchli proces výroby domácich cestovín, ale všetko zvládnete aj ostrým nožíkom alebo radielkom.

Domáce cestoviny výroba

Existujú však aj mnohé iné spôsoby, ktoré môžu uľahčiť výrobu domácich cestovín. Cesto môžeme napríklad vymiesiť aj v mixéri a na kuchynskej doske ho len domiešame do správnej konzistencie. Pri domácich cestovinách je dôležité predovšetkým ich sušenie. Existujú samozrejme aj stojany na sušenie cestovín. Ak robíte cestoviny z väčšieho množstva múky, cestoviny môžete sušiť napríklad na obrusoch. Cestoviny však nikdy nesušte v chlade alebo v prievane, pretože sa budú lámať.

Na cestoviny existuje tzv. cestovinársky manuál, ktorý je potrebné dodržiavať, inak cestoviny nebudú také ako si ich predstavujeme. Je dôležité si zapamätať, že všetky suroviny na prípravu cesta musia mať izbovú teplotu. Do cesta môžeme pridať ¼ semolínovej múky, ktorá zlepšuje chuť a farbu cestovín. Správne vypracované cesto je hladké a pružné, ale na dotyk suché.  Dôležité je nechať cesto asi pol hodinu odpočívať zabalené v kuchynskej fólii pri izbovej teplote.

Cesto na cestoviny

Cestoviny môžeme urobiť rôzne farebné a tiež aj ochutené. Môžeme si napríklad urobiť špenátové cestoviny, paradajkové cestoviny, čili cestoviny, hubové cestoviny, cestoviny s korením alebo čierne cestoviny. Príchute vždy miešame spolu s vajíčkami a potom pridáme múku. Ak robíme cestoviny, do ktorých dávame nejakú príchuť, tak nezabudnime pridať viac múky, pretože takéto cesto je lepivejšie a bude sa vám s ním robiť veľmi zle.

Farebné cestoviny

Špenátové cestoviny si pripravíme z čerstvého špenátu. Špenát si uvaríme. Dôležité je tu použiť minimálne množstvo vody. Všetku prebytočnú vodu zlejeme, špenát doslova vyžmýkame a ešte ho aj osušíme. Vodu v ceste nechceme. Paradajkové cestoviny sa robia jednoduchšie. Jednoducho do cesta pridáme dve lyžice paradajkového pretlaku. To je dostačujúce množstvo na pekné zafarbenie cesta. Ak máte chuť na štipľavejšiu kuchyňu, môžete pridať aj trochu chilli papričiek. Trošku zložitejšie sú hubové cestoviny, ale sú veľmi obľúbené. Namočené sušené huby nakrájame nadrobno, zmiešame s vajcami a potom k nim pridáme múku. Do cestovín môžeme pridať aj v mažiari rozdrvené korenie.

Samozrejme, vieme, že v školskej jedálni pri varení toľkých obedov nemáte možnosť skúšať domáce cestoviny, že ide skôr o spestrenie vášho domáceho stravovania alebo o sprievodný program pri prezentácii vašej práce. Preto máme pre vás v ponuke pripravené azda všetky druhy 4 vaječných cestovín: štvorčeky, fliačky, tarhoňu, slovenskú ryžu, mušličky, písmenká, rezance, špagety i kolienka. Cestoviny, ktoré distribuujeme, sú unikátne svojim zložením. Vďaka špeciálnej receptúre sú veľmi jednoduché na prípravu a takmer nikdy sa nerozvaria.

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre