EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

05
Október
2017

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly.

Pridané: 5.10.2017 12:15:00

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly. Na začiatku jNa Slovensku má tvaroh dlhú tradíciu. Niekde ho však volajú i biely syr. Je vyhľadávanou surovinou na salašoch.e to len kyselina mliečna, ktorá obyčajne vzniká z laktózy. Mlieko sa po kontakte s kyselinou mliečnou začne zrážať a postupne začne vznikať tvarohová zrazenina. Tá je základom pre tvaroh. Tvaroh je vysoko koncentrovanou bielkovinou, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne sacharidy a prekypuje vápnikom. Ide o zložku zdravej stravy, ktorá by mala mať na našom tanieri rezervované vždy nejaké miesto.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
Máj
2017

Ako vznikol muffin?

Pridané: 16.5.2017 08:45:00

Ako vznikol muffin? Muffin je druh pečiva charakteristického tvaru. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a okrem toho je to aj veľmi pekný dezert, pri ktorom je možné popustiť uzdu fantázii a vyhrať sa s príchuťami do sýtosti. Muffin je aj preto dnes veľmi obľúbeným dezertom. Ešte pred pár rokmi to bolo takmer neznáme pečivo, dnes ho pozná takmer každý a každý si ho aj pripravuje. Existuje veľmi veľa receptov, niektoré sú jednoduché a niektoré zložitejšie. Typický americký muffin je ako malá tortička a tiež ho nazývame cupcake. O odlišnostiach medzi muffinom a cupcakom si povieme neskôr. Okrem toho, muffiny môžu byť slané, napríklad kukuričné alebo syrové, ale rovnako aj sladké, napríklad čučoriedkové a banánové. Sladké pripravujeme častejšie a sú vhodné napríklad aj na detské oslavy. Vieme však ako tento koláčik vznikol? Kam siaha jeho zrodenie a aká je jeho história?

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Apríl
2017

Ako vyzerali šaláty včera a dnes

Pridané: 5.4.2017 08:00:00

Ako vyzerali šaláty včera a dnes Mohlo by sa zdať, že šaláty sa časom vôbec nemenia. Veď čo nové sa dá už vymyslieť na šaláte? Ale napadlo vás niekedy, ako vôbec vznikli šaláty? Koho napadlo zmiešať ingrediencie v jednej mise a prečo existuje tak veľa rôznorodých a zaujímavých šalátov? Práve preto sa dnes pozrieme na to najzaujímavejšie zo sveta šalátov.Sú to šaláty, ktoré sme doteraz vôbec nepoznali. Predstavíme vám šaláty z Ruska, ktoré sa našinec najprv bojí ochutnať a potom ich hľadá v každej reštaurácii. Povieme si ako vznikli svetoznáme šaláty, ktoré dnes dostaneme aj v šalátovom bufete na kúpalisku. Tak isto si v skratke ukážeme pár receptov, ktoré si hravo môžeme pripraviť aj doma. Tu je len malá ochutnávka toho, čo na stránke v najbližších dňoch ešte nájdete.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2017

Kde všade sa nachádza soľ?

Pridané: 21.3.2017 14:17:54

Kde všade sa nachádza soľ? Hovorili sme o tom, že ani pri dodržiavaní všetkých noriem, kuchárky nemôžu dostatočne znížiť príjem soli v jedle, pretože presolené sú už tie potraviny, ktoré sú používané pri varení. Dokonca sú presolené aj tie suroviny, ktoré nemajú prekvapivo vôbec slanú chuť. Kde všade sa teda nachádza soľ?

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Marec
2017

Ako vznikli pečené buchty

Pridané: 13.3.2017 13:53:39

Ako vznikli pečené buchty Kto by z nás nepoznal úžasné pečené buchty, ktoré nám ešte v detstve robila stará mama, potom sme ich s chuťou jedli v školskej jedálni a teraz sa sami pokúšame upiecť ich svojim deťom. Každá z nás ich robí s nejakou inou náplňou. Najčastejšie ich plníme tvarohom, makom, slivkovým lekvárom či ovocnou marmeládou. Každému chutí niečo iné a v tom je ich jedinečnosť. Pretože každý si ich môže urobiť tak, ako ich má rád. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, ako tento zázrak z kysnutého cesta vznikol?

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Február
2017

Iný kraj, iný mrav, iná palacinka

Pridané: 22.2.2017 15:27:38

Iný kraj, iný mrav, iná palacinka Je naozaj pravda, že receptov na palacinky poznáme nespočetné množstvo. Stačí sa pozrieť na americké palacinky a na naše slovenské. Na prvý pohľad by sme ani netypovali, že ide o rovnaké jedlo. A dokonca aj pri našich slovenských palacinkách poznáme také veľké množstvo spôsobov, ako ich pripraviť, že môžeme mať pocit, že ide o stovky rôznych jedál. Palacinky s nutelou alebo šľahačkou, zapekané palacinky s tvarohom a lekvárom alebo slané palacinky plnené kuracinkou alebo plesňovým syrom. Aké palacinky sa však konzumujú za hranicami nášho malého Slovenska a aké palacinky obľubujú za hranicami Európy?

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Február
2017

Palacinky na každú príležitosť

Pridané: 22.2.2017 15:07:56

Palacinky na každú príležitosť Kto by palacinky nemiloval? Jedlo, ktoré je vhodné na raňajky i ako hlavný chod po výdatnej polievke. Výborný olovrant a ešte lepší dezert. Palacinky sú proste jedlom tisícich tvárí, aj preto majú na svete toľko fanúšikov. Sladké palacinky už kedysi dávno milovali domorodí Američania a milujú ich dodnes. Sú to pre nich typické raňajky. Palacinky s javorovým sirupom, azda neexistuje nič krajšie. Aj vo Francúzsku sú palacinky veľmi obľúbené a tiež sa tu konzumujú na raňajky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Február
2017

Ako vznikli palacinky

Pridané: 22.2.2017 13:59:15

Ako vznikli palacinky Palacinky miluje takmer každý z nás. Neodolá im žiadne dieťa ani žiadny dospelý. Radi si na nich pochutnáme, ak sme milovníci sladkých raňajok, ale tiež môžu byť príjemným obedom a druhým chodom po výdatnej strukovinovej polievke. A čo tak chutná večera? Áno, aj na to sú vhodné palacinky. Ale zamysleli ste sa nad tým, ako vznikli palacinky, ako sa rozšírili do celého sveta a prečo sú ich rôzne variácie tak obľúbené v každom kúte našej zeme? Nie? My vám na tieto otázky odpovieme.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Január
2017

Výrobky z ovčieho mlieka

Pridané: 17.1.2017 09:51:12

Výrobky z ovčieho mlieka Švajčiari majú ementál, Francúzi rokfort a čo máme my? Čo je pre nás typické? Jednoznačne sú to syry z ovčieho mlieka – bryndza, oštiepok a parenica. Ovčie mlieko samé o sebe je veľmi výnimočné, pretože má podstatne vyšší obsah sušiny, bielkovín i minerálnych látok. V podstate má všetkého viac, je podstatne výživnejšie a zdravšie ako bežné mlieko.

Čítajte viac... Komentáre: 0

02
Január
2017

Ryby od výmyslu sveta 1

Pridané: 2.1.2017 08:30:00

Ryby od výmyslu sveta 1 Ako to už býva, aj tu môžeme použiť prirovnanie: „Nie je ryba ako ryba.“ V nasledujúcich riadkoch preskúmame jednotlivé druhy rýb z hľadiska kvality mäsa, výživných látok i najvhodnejšieho spôsobu na spracovanie. Kvalita rybieho mäsa sa môže totiž líšiť napríklad od toho, v akej vode ryby žijú. Ryby z chladnejších vôd sú bohatšie na omega-3 mastné kyseliny. Okrem toho ryby obsahujú vitamíny A, B a D, ale aj minerálne látky, fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik. V morských rybách sa nachádza viac minerálnych látok ako v rybách sladkovodných, ale to neznamená, že sladkovodné ryby sú menej zdravé, len že je rozloženie minerálnych látok, vitamínov a omega-3 mastných kyselín iné. Pri morských rybách je okrem toho ešte vysoký aj obsah jódu. Obsah spomenutých minerálnych látok závisí od toho, v akom veku bola ryba vylovená.

Čítajte viac... Komentáre: 0