Palacinky na každú príležitosť
Pridané: 22.2.2017 15:07:56
22 Február 2017
Kto by palacinky nemiloval? Jedlo, ktoré je vhodné na raňajky i ako hlavný chod po výdatnej polievke. Výborný olovrant a ešte lepší dezert. Palacinky sú proste jedlom tisícich tvárí, aj preto majú na svete toľko fanúšikov. Sladké palacinky už kedysi dávno milovali domorodí Američania a milujú ich dodnes. Sú to pre nich typické raňajky. Palacinky s javorovým sirupom, azda neexistuje nič krajšie. Aj vo Francúzsku sú palacinky veľmi obľúbené a tiež sa tu konzumujú na raňajky.
Dnes sú palacinky výbornou maškrtou. Dennodenne sa pripravujú doma, ale aj v tých najslávnejších a najdrahších reštauráciách. Na začiatku však boli palacinky predovšetkým posvätné jedlo.
Rimania tomuto jedlu prikladali veľmi veľkú vážnosť. Pripravovali ich z mlieka, vajec a múky. Čo je však zaujímavé, prvé tri palacinky boli považované za posvätné. Označili sa krížikom, posypali soľou a mali odohnať z domu všetko zlo.
U nás palacinky spájame skôr s obdobím fašiangov. Deň pred kresťanským pôstom, teda v utorok pred Popolcovou stredou, sa jedli predovšetkým palacinky. Tento zvyk začal v období stredoveku, pretrváva dodnes a tento deň je dokonca v mnohých krajinách považovaný za Deň palaciniek.
Dnes sú palacinky známe po celom svete. No rovnako ako ľudia, aj palacinky sa líšia podľa toho, aký národ ich pripravuje. Existujú tenké veľké palacinky alebo malé hrubé palacinky ako ich pripravujú Američania. Niekto ich plní čokoládou, iný ovocím. U nás sú obľúbené aj lekvárové verzie. No stále častejšie sa pripravujú aj slané palacinky. V Rusku sa dokonca podávajú s kaviárom a rybami.
Palaciniek existuje totiž veľmi veľké množstvo a preto sú také obľúbené. Každý si môže z množstva receptov jednoducho vybrať, aké mu budú najviac chutiť. Na raňajky si môžeme pripraviť napríklad palacinky natreté marmeládou či inou náplňou podľa našej chuti. Výborným nápadom je, ak palacinky neponatierame, ale stravníkom predložíme čisté palacinky s množstvom náplní, ktoré môžu kombinovať ako uznajú za vhodné a tak si urobiť tú pravú palacinku. Môžeme im napríklad ponúknuť čokoládovú omáčku, lieskovoorieškovú nátierku, tvarohovú náplň, škoricu s práškovým cukrom, kakao, višňový džem a pod. Na obed môžeme vyskúšať aj niektorú z variácií na slané palacinky. Obľúbené sú rôzne syrové a špenátové kombinácie, ale ani cesnaková náplň nie je na zahodenie. Počas neskorého popoludnia môžeme vyskúšať ako dezert rôzne, aj zložitejšie palacinky, vyhrať sa so servírovaním, ozdobiť ich ovocím alebo šľahačkou. Ak máme v pláne nejakú romantickú večeru alebo čakáme hostí, ktorých chceme prekvapiť niečím zvláštnym, palacinky je možné kombinovať aj so zmrzlinou, poliať ich čokoládou a kontrast horúceho a studeného určite každého príjemne prekvapí a rovnako aj očarí.
Palacinky sú teda naozaj úžasným jedlom a ani ich príprava nie je veľmi zložitá. Dokonca vám vieme ponúknuť pár rád, ako docieliť, aby boli vaše palacinky naozaj majstrovské.
Palacinkové cesto pripravujeme z hladkej múky pričom lejeme mlieko do múky a nie naopak. Dôvod je prostý. Ak by sme to spravili opačne, tak by sa nám narobili hrudky. Tak isto je dobré, ak si cesto pripravíme aj dve hodinky skôr a necháme si ho odležať v chlade. Pozor, nie v chladničke.
Dôležité je aj správne upiecť palacinky. Musia byť zlatisté. Cieľom je naliať na rozpálenú panvicu čo najrýchlejšie čo najmenšie množstvo cesta, pretože palacinky majú byť tenučké. Ak nechceme, aby sa nám pripaľovali, ešte než ich začneme piecť, prepláchneme studenú panvicu slanou vodou.