Jednohubky nielen pre škôlkarov
Pridané: 15.4.2016 13:45:00
15 Apríl 2016
Pri príležitosti rôznych besiedok v škôlke alebo počas detských osláv, pri dňoch otvorených dverí a pri rôznych iných slávnostných príležitostiach určite budete chcieť naservírovať niečo chutné aj deťom. Niečo, čo si dajú naraz do pusy, aby veľmi nenatrúsili, ale zároveň niečo, čo bude chutiť aj dospelákom. Nasledovné jednohubky sú vhodné aj na to, aby vám pri nich pomohli samotné deti. Určite to spolu zvládnete.
Nápadov ako urobiť jednohubky je veľmi veľa. Od tých najjednoduchších po zložitejšie. Stačí napríklad ak nakrájame celozrnné rožky na kolieska, natrieme ich roztierateľným taveným syrom alebo maslom, pridáme koliesko čerstvej uhorky a kúsok šunky. Rožok môžeme potrieť aj maslom a obložiť kúskom šalátu. Keď pridáme kúsok tvrdého syra, jednohubky budú zaručene chutiť každému.
Môžeme použiť aj bagetu. Keď ju nakrájame na šikmo, vzniknú nám z nej také mini chlebíčky. Natrieme ich nejakou chutnou nátierkou, obložíme zeleninou a zaručene na tácke nezostane ani jeden kúsok. Nápady na nátierky od výmyslu sveta rovnako nájdete na našej stránke.
Keď pripravujeme deťom jednohubky, vždy máme na mysli aj to, aké suroviny na ich výrobu používame. Pravdepodobne sa chceme vyvarovať takým potravinám, ako je napríklad tatárska omáčka. Našťastie, celkom jednoducho ju môžeme nahradiť pochúťkovou smotanou alebo bielym jogurtom. No vyrobiť si môžeme aj domácu tatársku. Je to dokonca celkom jednoduché. Pokrájame si na drobno cibuľu, osolíme a necháme ju postáť, aby trošku zmäkla. Potom pridáme na drobno pokrájané sterilizované uhorky, cukor, biely jogurt, horčicu a umytú a na jemno posekanú pažítku. Nakoniec pridáme čierne korenie a všetko dobre premiešame.
Výborné sú však aj jednohubky bez pečiva. Napríklad si tvrdý syr nakrájame na hrubšie plátky. Nakrájame ho na rôzne tvary alebo použijeme rôzne vykrajovátka. Potom stačí dať na syr kúsok šunky, akúkoľvek zeleninu a jednohubky sú na svete.
Jednohubky však nemusia byť len studené. Môžeme napríklad rozvaľkať lístkové cesto a porezať na obdĺžniky. Do cesta zabalíme kúsky párkov, potrieme vajíčkom, posypeme syrom a dáme zapiecť. Takáto jednohubka rovnako dobre chutí studená i teplá.
Jednohubky samozrejme môžeme urobiť aj na sladko. Poznáte klasický recept banánov v čokoláde? Azda neexistuje dieťa, ktoré by tejto pochúťke odolalo a rovnako ani žiadny dospelák. A je to také jednoduché: piškóta, banán, piškóta, prepichnúť špáradlom a šup do čokolády. Banánové jednohubky môžeme aj vyzdobiť.
Deti však nie sú v tomto smere až tak náročné. Stačí im kocka syru a na ňu pripichnutá bobuľka hrozna. Najviac ich však potešíme, ak namiesto obyčajných špáradiel použijeme plastové a farebné. Pokúsiť sa môžeme ovocie a zeleninu napríklad nakrájať do rôznych tvarov. Skúsiť môžeme dať na piškótu trošku tvarohu a na to kúsok ovocia. Určite bude v takejto kombinácii chutná jahoda. No aj rôzne kombinácie ovocia splnia svoju úlohu.