EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

31
Október
2016

Hydina - naj mäso

Pridané: 31.10.2016 07:45:00

Hydina - naj mäso Najobľúbenejším mäsom našich detí je hydina. Majú ju radi spracovanú viacerými spôsobmi. Je to taký tradičný nedeľný obed. Pečeným kuriatkom väčšinou nikto z nás nepohrdne. Medzi hydinu však nepatria len kurčatá a sliepky, ale aj domáce kačky, morky a husi. To, že deti milujú hydinu, je pozitívna správa, pretože má veľmi výhodné nutričné vlastnosti. Má vysoký obsah plnohodnotných bielkovín a minerálnych látok, na druhej strane však nízky obsah tukov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
September
2016

Výživa mladej generácie

Pridané: 16.9.2016 15:15:00

Výživa mladej generácie Na prednáške o výžive mladej generácie, ktorá je alfou a omegou i našej práce a nášho snaženia, pani doktorka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. vyzdvihla fakt, že dieťa by síce malo konzumovať pestrú stravu a nemali by sme pre neho robiť výnimky, napríklad nechce karfiol, tak dostane špagety, ale v prvom rade si treba uvedomiť, že výživa dieťaťa nie je zmenšenou porciou dospelého. Ďalším významným odlíšením medzi stravou mladej generácie a dospelých je fakt, že v prípade detí a mládeže je tu minimálny, dá sa povedať žiadny priestor na chyby. Zhrnúť by sme to mohli nasledovnými slovami: Pri výžive mladej generácie dávame dôraz na kvalitu jedla, nie na jeho kvantitu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Apríl
2016

Hrozba skrytého cukru

Pridané: 19.4.2016 12:45:00

Hrozba skrytého cukru Každú chvíľu sa hovorí o nebezpečenstve soli a o jej škodlivom vplyve na zdraví. No už menej sa hovorí o cukre a predovšetkým o jeho skrytých zdrojoch. Pritom môže byť rovnako, ak nie aj viac nebezpečný. Čo je však najväčšou hrozbou sú skryté zdroje cukru, pretože tak cukor konzumujeme bez toho, aby sme o ňom vedeli. Taký chlieb, korenie a omáčky sú v skutočnosti sladké, aj keď sladko nechutia. Cukor sa dokonca nachádza aj v mrazených a sušených potravinách či dokonca v údeninách. Nanešťastie, tento cukor neobsahuje žiadne výživné látky pre organizmus, iba zvyšuje hladinu krvného cukru. Nadmerné množstvo soli zvyšuje riziko vzniku zubného kazu, ochorení srdca a cukrovky. Cukor tak isto negatívne vplýva na vznik obezity.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Apríl
2016

Detská obezita - Nočná mora všetkých rodičov

Pridané: 19.4.2016 07:30:00

Detská obezita - Nočná mora všetkých rodičov Detská obezita je strašiakom všetkých mám a samozrejme aj otcov. Avšak, aj napriek tomu mnohí rodičia robia zásadné chyby pri formovaní stravovacích návykov svojich detí. Vedúce školských jedální a kuchárky i odborníci, ktorí majú na starosti školské stravovanie sa snažia zachrániť, čo sa dá. Snažia sa zaraďovať do jedálnych lístkov čo najzdravšie recepty, skúšajú nové hodnotné potraviny, dbajú o správnu výživu svojich stravníkov. A namiesto toho, deti obedy odnášajú nedotknuté, po odchode zo školskej jedálne si kúpia sladkosť v obchode alebo nejaký hamburger v rýchlom občerstvení, doma na večeru dostanú pizzu či hranolky a všetka snaha ozdraviť školské stravovanie tak prichádza nazmar. My sme sa rozhodli pomôcť vám šíriť posolstvo o nebezpečnosti detskej obezity aj medzi rodičov. Zdieľajte preto tento článok, aby vaša snaha o ozdravenie stravy detí nevyšla nazmar.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Apríl
2016

Prejedanie sa

Pridané: 14.4.2016 12:30:00

Prejedanie sa Keď sa hovorí o poruche príjmu potravy, väčšinou sa nám v mysli vybaví odmietanie jedla. No aj prejedanie sa patrí do tejto skupiny. Na tomto mieste však nebudeme hovoriť o chorobnom prejedaní, ale o „žravosti“ a o závislosti na sladkom, ktorú pozná každý jeden z nás. Bojujeme s ňou cez vianočné sviatky, zápasíme s ňou na rôznych oslavách a je pre nás lákadlom cez víkend, keď sa rozhodneme trochu prekročiť inak prísne stravovacie pravidlá. Prejedanie sa nie je zdravé, to vieme všetci. Ale prečo? Čo sa deje s naším telom? Je to dôležité pochopiť, pretože len vtedy, keď my, ako dospelí, pochopíme v čom tkvie nebezpečenstvo prejedania sa, dokážeme správne usmerniť aj deti, aby nešli v našich stopách, ale vybrali si cestu zdravšieho životného štýlu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Apríl
2016

Kde sa deti stravujú zdravšie?

Pridané: 7.4.2016 15:15:00

Kde sa deti stravujú zdravšie? V článku o tom, ako deti prekračujú odporúčané množstvo soli a aké to môže mať následky na ich zdravie, sa objavila informácia, že deti predškolského veku žijúce na vidieku majú tendenciu viac dosáľať svoje jedlá ako deti žijúce v meste. To nás priviedlo k otázke, či sa deti v meste stravujú zdravšie ako na vidieku a či sú teda medzi týmito typmi stravovania nejaké štatisticky významné rozdiely. Medzi bývaním na dedine a v meste totiž už nie je taký rozdiel, ako kedysi. Stravovanie na vidieku sa tiež už nemusí tak razantne líšiť ako v minulosti, pretože v dnešnej dobe, ak niekto býva na dedine, ešte neznamená, že má doma obrovské role a statok. Každopádne, ak rodina pestuje vlastné ovocie a zeleninu, chová vlastné sliepky, prasiatko či králiky, stravovanie takejto rodiny je určite zdravšie v porovnaní s rodinou, ktorá si kupuje pesticídmi ošetrené ovocie a zeleninu a mäso z pochybných zdrojov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

01
Apríl
2016

Všetko o odporúčaných výživových dávkach

Pridané: 1.4.2016 13:45:00

Všetko o odporúčaných výživových dávkach O odporúčaných výživových dávkach sa v rôznych súvislostiach hovorí veľmi často. Tak isto sa stretávame s grafickým znázornením výživových odporúčaní, ktoré sa od seba líšia štát od štátu. Niektorí odborníci používajú nám najznámejšie znázornenie, a to potravinovú pyramídu. No v odborných i laických kruhoch sa môžu odporúčania k stravovaniu znázorniť aj ako tanier alebo loď. V odbornej reči sa v tejto súvislosti môže používať mnoho odborných pojmov a laik sa v nich môže postupne stratiť. Dokonca aj vedúce školských jedální, ktoré sú v tomto smere dostatočne vzdelané a vyškolené môžu byť niekedy zmetené z toľkých informácií, preto sme sa rozhodli bližšie venovať tejto téme.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Marec
2016

Novodobý strašiak: Školské bufety

Pridané: 7.3.2016 15:00:00

Novodobý strašiak: Školské bufety Strava, či chceme alebo nie, vplýva na celkové zdravie nášho organizmu a niekoľkokrát sme dokonca aj prízvukovali, že vplýva aj na naše psychické zdravie. U detí to platí viacnásobne. Nezdravá strava môže dokonca podnietiť vznik a rozvoj detskej obezity, pričom detská obezita v súčasnosti predstavuje akútnu zdravotnú krízu a konkrétnych prípadov detskej obezity je stále viac a viac. Okrem toho, nárast detskej obezity zvyšuje aj výdavky na zdravotnú starostlivosť, pretože nesie so sebou mnohé zdravotné komplikácie.

Čítajte viac... Komentáre: 0

18
Január
2016

Minerálne látky

Pridané: 18.1.2016 14:30:00

Minerálne látky Minerálny látky sú anorganické látky dvoch skupín. Sú to minerály a stopové prvky. Medzi minerály radíme vápnik, horčík, sodík, draslík, chlór a síru. Medzi stopové prvky patrí železo, zinok, jód, meď, mangán, fluór, chróm, kremík a molybdén. Odporúčané denné dávky jednotlivých minerálov a stopových prvkov sú podrobne opísané v Odporúčaných výživových dávkach pre obyvateľstvo osobitne pre viacero vekových kategórií. Množstvo minerálnych látok v tele je rôzne. Aj absorbovanie a ich využiteľnosť z potravy je u jednotlivých prvkov rôzna. Všeobecne však platí, že z rastlinných zdrojov telo dokáže absorbovať menej minerálov ako zo živočíšnych. Nevyužiteľné zlúčeniny telo jednoducho vylúči.

Čítajte viac... Komentáre: 0