EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

05
Október
2017

Zabudnuté mliečne sérum

Pridané: 5.10.2017 12:45:00

Zabudnuté mliečne sérum Spýtajte sa žiakov na obede, či vedia, čo je srvátka. Tento názov už pomaly mizne z našej slovnej zásoby. Pamätajú si ho ešte staršie ročníky a skôr tí, ktorí sa aktívne zaoberajú zdravým stravovaním. Tí prišli na to, že srvátka je veľmi vzácna a zdraviu prospešná tekutina. Vzniká síce ako vedľajší produkt pri výrobe syra a tvarohu, ale vďaka svojim prospešným vlastnostiam by v žiadnom prípade nemala byť odsunutá na druhú koľaj.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
Október
2017

Domáci jogurt

Pridané: 4.10.2017 09:15:00

Domáci jogurt Ako si vyrobiť domáce chutné maslo ste sa už dozvedeli. Nie je to nič ťažké. Ale čo ak máte chuť na domáci jogurt? Vieme, ako na to. Ale prečo si zbytočne komplikovať život a nekúpiť si jogurt v obchode? Na pultoch ich nájdeme od výmyslu sveta. Môžeme si vybrať biely alebo sladký, s ovocím či s vlákninou. No vyrobiť si domáci jogurt nie je vôbec ťažké. Budete si istí jeho kvalitou, viete presne, čo jete a aspoň vyskúšate niečo nové.

Čítajte viac... Komentáre: 0

27
September
2017

Mlieko a školopovinné deti

Pridané: 27.9.2017 08:15:00

Mlieko a školopovinné deti O pití mlieka v školách sa hovorí veľmi často. Na niektorých školách majú deti k dispozícii mliečny automat alebo si môžu zakúpiť mliečnu desiatu. Ako sa s touto výzvou dokážu vysporiadať samotné deti? Využívajú mliečnu desiatu?

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
September
2017

Ako nám prospievajú mliečne výrobky

Pridané: 19.9.2017 13:30:00

Ako nám prospievajú mliečne výrobky Mlieko i mliečne výrobky majú vysokú výživovú hodnotu a okrem toho sú dôležitým zdrojom vápnika. Vápnik je dôležitý predovšetkým pre deti. Preto je nutné konzumovať potraviny s dostatkom vápnika už v detskom veku, kedy ho náš organizmus dokáže maximálne využiť.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
September
2017

Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA

Pridané: 13.9.2017 07:15:00

Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA Dňa 13. septembra si každoročne pripomíname Medzinárodný deň pozitívneho myslenia a čokolády. Nie je to náhoda, pretože čokoláda s dobrou náladou úzko súvisí. Je totiž zdrojom endorfínov. Tieto látky v nás dokážu vyvolať chemickú reakciu, ktorá sa prejavuje pocitmi šťastia.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
Máj
2017

Ako vznikol muffin?

Pridané: 16.5.2017 08:45:00

Ako vznikol muffin? Muffin je druh pečiva charakteristického tvaru. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a okrem toho je to aj veľmi pekný dezert, pri ktorom je možné popustiť uzdu fantázii a vyhrať sa s príchuťami do sýtosti. Muffin je aj preto dnes veľmi obľúbeným dezertom. Ešte pred pár rokmi to bolo takmer neznáme pečivo, dnes ho pozná takmer každý a každý si ho aj pripravuje. Existuje veľmi veľa receptov, niektoré sú jednoduché a niektoré zložitejšie. Typický americký muffin je ako malá tortička a tiež ho nazývame cupcake. O odlišnostiach medzi muffinom a cupcakom si povieme neskôr. Okrem toho, muffiny môžu byť slané, napríklad kukuričné alebo syrové, ale rovnako aj sladké, napríklad čučoriedkové a banánové. Sladké pripravujeme častejšie a sú vhodné napríklad aj na detské oslavy. Vieme však ako tento koláčik vznikol? Kam siaha jeho zrodenie a aká je jeho história?

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Máj
2017

Dia pečenie

Pridané: 15.5.2017 08:30:00

Dia pečenie V minulosti sa hovorilo, že diabetik nemôže nič sladké a cukrovkári si odopierali všetky koláčiky a zákusky. V dnešnej dobe je to už iné, pretože existuje mnoho náhrad bieleho rafinovaného cukru a aj dostupnosť produktov, ktoré sú vhodné pre diabetikov je oveľa širšia ako pred pár rokmi. A tak si dnes už aj diabetici môžu pochutnať na sladkom koláčiku alebo múčniku. Je však potrebné ovládať množstvo sacharidových jednotiek a používať ingrediencie, ktoré nezvyšujú glykemický index. V dnešnom článku si povieme niečo o sladidlách a neštandardných múkach, ktoré sú vhodné pre pečenie dia koláčov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2017

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky

Pridané: 3.5.2017 10:45:00

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky Prísady do cesta majú dvojaký význam. Prvou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú štruktúru cesta. Druhou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú jeho objem. Štruktúru cesta ovplyvňuje múka a vajcia. K tvorbe objemu pomáhajú vyšľahané bielka. Najdôležitejšia v ceste je však múka. Nesmieme však zabudnúť ani na tuk. Len vďaka tuku sú múčniky krehké a chrumkavé zároveň. Tuk môžeme takisto šľahať s cukrom a dodávame tak cestu vláčnosť. Hovorí sa, že cesto kypríme. Cukor ochucuje výrobok. Chuťové vlastnosti zvýrazňujú vajcia. Do cesta používame aj kvapalné zložky, najčastejšie vodu a mlieko, rozpúšťajú bielkoviny, cukor a rozpustné soli. Keďže s týmito surovinami prichádzate dennodenne do styku, určite viete, aký zmysel má ich pridanie do cesta. V prípade, že nie, prečítajte si nasledujúce riadky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Marec
2017

Ako vznikli pečené buchty

Pridané: 13.3.2017 13:53:39

Ako vznikli pečené buchty Kto by z nás nepoznal úžasné pečené buchty, ktoré nám ešte v detstve robila stará mama, potom sme ich s chuťou jedli v školskej jedálni a teraz sa sami pokúšame upiecť ich svojim deťom. Každá z nás ich robí s nejakou inou náplňou. Najčastejšie ich plníme tvarohom, makom, slivkovým lekvárom či ovocnou marmeládou. Každému chutí niečo iné a v tom je ich jedinečnosť. Pretože každý si ich môže urobiť tak, ako ich má rád. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, ako tento zázrak z kysnutého cesta vznikol?

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Február
2017

Palacinky na každú príležitosť

Pridané: 22.2.2017 15:07:56

Palacinky na každú príležitosť Kto by palacinky nemiloval? Jedlo, ktoré je vhodné na raňajky i ako hlavný chod po výdatnej polievke. Výborný olovrant a ešte lepší dezert. Palacinky sú proste jedlom tisícich tvárí, aj preto majú na svete toľko fanúšikov. Sladké palacinky už kedysi dávno milovali domorodí Američania a milujú ich dodnes. Sú to pre nich typické raňajky. Palacinky s javorovým sirupom, azda neexistuje nič krajšie. Aj vo Francúzsku sú palacinky veľmi obľúbené a tiež sa tu konzumujú na raňajky.

Čítajte viac... Komentáre: 0