EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

13
September
2017

Ako si zlepšiť náladu

Pridané: 13.9.2017 08:00:00

Ako si zlepšiť náladu Niekedy sa človek nevie zlej nálade ubrániť. Vtedy je vhodné mať po ruke potraviny, ktoré dokážu v krátkom čase zlepšiť náladu. Niektoré sú aj prevenciou proti tomu, aby ste netrpeli stresom a úzkosťou. Je naozaj super, že niektoré potraviny nám môžu pomôcť s únavou, stresom, nepokojom či náladou pod psa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Apríl
2017

Ako vyzerali šaláty včera a dnes

Pridané: 5.4.2017 08:00:00

Ako vyzerali šaláty včera a dnes Mohlo by sa zdať, že šaláty sa časom vôbec nemenia. Veď čo nové sa dá už vymyslieť na šaláte? Ale napadlo vás niekedy, ako vôbec vznikli šaláty? Koho napadlo zmiešať ingrediencie v jednej mise a prečo existuje tak veľa rôznorodých a zaujímavých šalátov? Práve preto sa dnes pozrieme na to najzaujímavejšie zo sveta šalátov.Sú to šaláty, ktoré sme doteraz vôbec nepoznali. Predstavíme vám šaláty z Ruska, ktoré sa našinec najprv bojí ochutnať a potom ich hľadá v každej reštaurácii. Povieme si ako vznikli svetoznáme šaláty, ktoré dnes dostaneme aj v šalátovom bufete na kúpalisku. Tak isto si v skratke ukážeme pár receptov, ktoré si hravo môžeme pripraviť aj doma. Tu je len malá ochutnávka toho, čo na stránke v najbližších dňoch ešte nájdete.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Marec
2017

Celosvetový fenomén s názvom pirohy

Pridané: 13.3.2017 14:04:11

Celosvetový fenomén s názvom pirohy Pirohy s bryndzou alebo s makom a plnené slivkovým lekvárom často považujeme za niečo celkom tradičné a dá sa povedať, že aj výsostne slovenské. No opak je pravdou. V prvom rade, pirohy sú známe a obľúbené po celom svete od Británie, Írska, Španielska až cez Škandináviu, Nemecko, Ukrajinu, Rusko, Strednú Áziu a Blízky východ až po Indiu, Čínu a Japonsko. Dokonca je celkom možné, že pirohy vlastne ani nevznikli v Európe, ale v Ázii. A ktorá verzia je tak vzdialená, že na pirohy sa už ani nepodobá, teda aspoň na prvý pohľad? No predsa klasické čínske a japonské pirohy.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
September
2016

Výživa mladej generácie

Pridané: 16.9.2016 15:15:00

Výživa mladej generácie Na prednáške o výžive mladej generácie, ktorá je alfou a omegou i našej práce a nášho snaženia, pani doktorka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. vyzdvihla fakt, že dieťa by síce malo konzumovať pestrú stravu a nemali by sme pre neho robiť výnimky, napríklad nechce karfiol, tak dostane špagety, ale v prvom rade si treba uvedomiť, že výživa dieťaťa nie je zmenšenou porciou dospelého. Ďalším významným odlíšením medzi stravou mladej generácie a dospelých je fakt, že v prípade detí a mládeže je tu minimálny, dá sa povedať žiadny priestor na chyby. Zhrnúť by sme to mohli nasledovnými slovami: Pri výžive mladej generácie dávame dôraz na kvalitu jedla, nie na jeho kvantitu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
August
2016

August je bohatý na sezónnu zeleninu

Pridané: 4.8.2016 11:45:00

August je bohatý na sezónnu zeleninu V auguste dozrieva mnoho chutnej zeleniny. Určite by sme mali na svoj tanier občas priložiť niečo zelené. Nielenže to pekne vyzerá a ozdobí aj inak všedný tanier, ale rovnako to nášmu telu dodá mnoho dôležitých vitamínov. Skúsiť môžeme napríklad brokolicu, hlávkový šalát, ľadový šalát, papriku, rukolu, špenát alebo uhorku. Môžeme prihodiť aj niečo červené, taká cvikľa sa prekvapivo hodí do mnohých šalátov, mrkva je zas výborná do smoothie a paradajka by mala byť v našej chladničke vždy po ruke. A čo tak niečo svetlejšie, ale o to chutnejšie? Biela kapusta je výborným základom pre akýkoľvek šalát, jarná cibuľka ochutí chlebík s maslom, pór zasa nahradí aromatickú cibuľu. Medzi ďalšie zeleniny, ktoré dozrievajú v auguste patrí kaleráb, karfiol, kel, zeler a samozrejme stálice našich kuchýň, čiže cesnak, cibuľa a zemiaky. Pozrime sa však na niektoré druhy zeleniny, ktoré sú koncom leta azda tým najlepším, čo nám naša záhradka môže dať.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Apríl
2016

Čo s tou cibuľou?

Pridané: 13.4.2016 15:30:00

Čo s tou cibuľou? Cibuľu používame takmer každý deň a je súčasťou mnohých jedál. Existuje mnoho odrôd, tak nie je problém si vybrať takú, čo dokáže najviac ulahodiť nášmu vkusu. Niekedy sa však poriadne natrápime, keď ide o jej krájanie a poriadne si aj zaplačeme. Šikovné gazdinky však tvrdia, že cibuľa nebude dráždiť oči, ak sa predtým uloží do chladničky alebo sa vloží na pár sekúnd do ľadovej vody. Pomáha vraj aj žuvať kôrku chleba a žiadne slzy sa vám do oči tisnúť nebudú. Komplikovanejšie to však môže byť so skladovaním cibule.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Apríl
2016

Sedem šiat cibule

Pridané: 13.4.2016 14:30:00

Sedem šiat cibule Cibuľa je v našej kuchyni tak známou surovinou, že sa málokedy zamýšľame nad jej účinkami a nad jej využitím. V kuchyni najčastejšie používame bielu, červenú a žltú cibuľu, ale v súčasnosti je stále viac a viac známejšia aj šalotka. Jednotlivé druhy cibule sa líšia v chuti, textúre i vo farbe. Konzumujeme aj mladé nedozreté cibuľky, pretože cibuľa je veľmi zdravá. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, minerály a antioxidanty. Pravidelné užívanie znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a pomáha chrániť tráviaci systém človeka.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Apríl
2016

Ako bojovať s jarnou únavou

Pridané: 11.4.2016 14:30:00

Ako bojovať s jarnou únavou Mohlo by sa zdať, že jarná únava je len záležitosťou dospelých ľudí, avšak dnešná uponáhľaná, príliš technická a málo neosobná doba nanešťastie spôsobuje, že jarnou únavou stále častejšie trpia aj deti. Keď pozorujeme, že dieťa má málo energie, je unavené a podráždené, prvou pomocou by nemali byť žiadne lieky a multivitamíny v tabletkách. Siahnime po osvedčených prírodných zdrojoch vitamínov ako sú ovocie a zelenina, ktoré by sa mali stať neoddeliteľnou súčasťou pestrej a vyváženej stravy. Jarná únava však veľmi rýchlo môže dostihnúť aj vás, vedúce školských jedální a kuchárky, ale aj vychovávateľky v škôlkach a pedagógov v školách. Keďže každý občas s takýmito pocitmi bojuje, rozhodli sme sa vám pomôcť zvládnuť túto situáciu čo najrýchlejšie. Po prečítaní týchto riadkov razom zatočíte s jarnou únavou.

Čítajte viac... Komentáre: 0

06
Apríl
2016

Netradičná jarná zelenina

Pridané: 6.4.2016 15:30:00

Netradičná jarná zelenina S príchodom jari sa nemení len čas, ale obmieňame aj svoju stravu. Stále viac a viac konzumujeme rôzne druhy čerstvej zeleniny. Na našom jedálnom lístku sa objavujú aj netradičnejšie druhy, ktoré nie sú pre našu oblasť typické. V školských jedálňach sa väčšinou nepoužívajú, okrem avokáda, ktoré je dokonca u nás dostupné počas celého roka, ale to neznamená, že ich liečivú silu môžeme ignorovať. Mnohé veľmi dobre poznáme, ale o ich liečivých účinkoch vôbec netušíme. Ak teda robíte vo vašej škole napríklad nástenku s jarnou tematikou, nezabudnite spomenúť jarné vitamínové bomby v podobe nasledujúcich druhov zeleniny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Marec
2016

Pár inšpirácií na servírovanie vajíčok

Pridané: 22.3.2016 14:45:00

Pár inšpirácií na servírovanie vajíčok V Gastro novinách vedúcim školských jedální a kuchárkam často ponúkame inšpirácie, ako zaujímavo naservírovať jedlo. Tieto rady, inšpirácie a nápady využívajú pri rôznych besiedkach, slávnostných recepciách alebo počas dní otvorených dverí a počas rôznych iných slávnostných podujatí. V jednom z jarných čísel sme uverejnili pár obrázkových inšpirácií, ako naservírovať vajíčka. Nápady ocenili predovšetkým vychovávateľky v školských kluboch detí alebo pani kuchárky v materských školách pri pripravovaní posedenia na rôzne besiedky. Pri príprave takéhoto malého pohostenia môžeme dokonca zapojiť aj samotné deti.

Čítajte viac... Komentáre: 0