EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Jar na tanieri

Pridané: 15.3.2016 14:00:00

15 Marec 2016

Každé zariadenie školského stravovania, vedúce školských jedální i kuchárky, ktoré v školskej jedálni pracujú, sa snažia, aby deti jedli jedlo, ktoré je zdravé a aby získali skutočne zdravé stravovacie návyky. Preto je nevyhnutné využívať čerstvé sezónne potraviny. Tento rok pripadol na 20. marca prvý jarný deň a začne sa teda veľa hovoriť o jarných potravinách, predovšetkým o zelenine, ktorú je vhodné zaradiť do jedálneho lístka aj v školskej jedálni. Pri správnom zostavení jedálneho lístka zo sezónnych potravín sa dá dokonca aj ušetriť.

Jar na tanieri

Pre každé ročné obdobie sú typické celkom iné potraviny. Je preto vhodné ich využívať práve vtedy, keď sú najviac dostupné. Hovoríme o čerstvých surovinách, predovšetkým však o zelenine. Čerstvá zelenina prospieva nášmu organizmu a telu dodáva všetky potrebné vitamíny a živiny. Sezónne potraviny sú vhodné pre naše telo predovšetkým z toho dôvodu, že dozrievajú vo svojich prirodzených podmienkach. Majú oveľa viac chutí, sú bohatšie na vitamíny i minerály a keďže v každom období dozrieva iná zelenina a ovocie, zabezpečíme si tak pestrý jedálny lístok. Pozrime sa na niektoré jarné plodiny, ktoré si dokonca môžete pestovať aj doma na balkóne.

Veľmi jednoduché je pestovanie žeruchy, pričom jej listy chutia ako reďkovka. Žerucha má veľa vitamínov a má podobne ako cesnak aj protizápalové účinky. Pomáha posilniť obranyschopnosť tela a posilňuje imunitu, čo je v premenlivom jarnom počasí veľmi dôležité. V školskej jedálni však zatiaľ nemá uplatnenie a nie je uvedená v normách, vyskúšajte si teda jej pestovanie aspoň doma na kúsku vaty pred oknom.

Podobne jednoducho si môžete vypestovať aj pažítku, čo je rastlinka, ktorá presne opačne od žeruchy má veľmi veľké využitie v kuchyni. Chutí totiž ako mladá cibuľka, ale nemá takú výraznú chuť. Používame ju do rôznych šalátov, ale výborne chutí aj v nátierkach alebo len tak posypaná na chlebíku s maslom. Obsahuje veľa vitamínu C, podporuje chuť do jedla a celkovo má dobrý vplyv na trávenie. Má pozitívne účinky na obličky a pomáha znižovať aj vysoký krvný tlak. Obe tieto rastlinky sa využívajú ako dekorácia k jedlám, ako prísada do nátierok, šalátov a omáčok. Jedia sa len čerstvé, pretože tepelná úprava by vitamíny v nich zničila.

 PažítkaĎalšou jarnou vitamínovou bombou je reďkovka, ktorá sa tiež hojne využíva v školskej jedálni. Je to typická jarná zelenina. Táto jarná pochúťka dokonca pomáha pri kašli, uvoľňuje hlieny, zmierňuje pálenie záhy, odstraňuje zápchu a plynatosť. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Odporúča sa konzumovať surová, vtedy sú jej účinky najvýraznejšie. Preto je vhodná do šalátov.

Sezónne stravovanie nie je vôbec zložité, ak pochopíme čo, kedy dozrieva. Niektoré druhy ovocia a zeleniny je možné prirodzene dopestovať aj počas celého roka, napríklad cesnak, cibuľu, zemiaky alebo mrkvu. Iné dozrievajú až na prelome marca a apríla. Čínska kapusta, jarná cibuľka, paradajky, špargľa, či špenát sú najchutnejšie práve na jar.

Čínska kapusta pochádza z východnej Ázie. V súčasnosti je to významná zelenina rozšírená vo všetkých častiach sveta. Jej využitie v kuchyni je naozaj široké. Jej jemné listy sa používajú do šalátov, ale i do teplej kuchyne. Tuhšie stopky sa môžu používať ako špargľa.  Čínsku kapustu používame surovú do šalátov, ak ju chceme tepelne upraviť, varíme ju len mierne. Čínska kapusta je plná vitamínov, obsahuje vápnik i draslík. Je ľahko stráviteľná a nespôsobuje žalúdočné ťažkosti. Má minimum kalórií.

Čínska kapustaMladá cibuľka je zázrakom jarnej prírody, ktorý by nemal chýbať na našom stole.  Je stráviteľnejšia než klasická cibuľa. Mladá jarná cibuľka je nabitá vitamínmi. Obsahuje predovšetkým vitamín C. Ten podporuje imunitu, bojuje proti baktériám a má blahodarný účinok na pleť. Je výborná pri liečbe prechladnutia, nádchy a kašľa. Jarná cibuľka dokonca znižuje krvný tlak a zlepšuje krvotvorbu. Pri jarnej cibuľke zužitkujeme aj zelenú vňať, obsahuje vitamín A a kyselinu listovú. Má odlišnú chuť od samotnej cibuľky, ale výborne sa hodí do nátierok a šalátov. Tiež ochutí varené zemiaky alebo ryžu.

Mladá cibuľka

V jarnom období začína dozrievať aj špenát. Je to veľmi prospešná zelenina, ktorá obsahuje veľké množstvo stopových prvkov a minerálnych látok. Vitamíny v špenáte pôsobia pozitívne na mozog a nervy. Je tiež významným zdrojom draslíka, ktorý reguluje krvný tlak a je dobrý pre kosti. Ďalej obsahuje mangán nevyhnutný pre látkovú výmenu a železo na krvotvorbu. Špenát posilňuje imunitný systém a pomáha pri nepriechodnosti čriev.

Špenát

V tomto období ste určite zaregistrovali aj lepšiu chuť paradajok. Máme ich síce k dispozícii počas celého roka, ale svoju výbornú chuť si v zime bez slnka nedokážu udržať. Teraz je vhodná doba na ich častejšie zaradenie do jedálneho lístka. Potom príde ich sezóna až v lete.

Paradajky si vás svojimi účinkami určite získajú. Sú totiž červeným pokladom pre naše zdravie. Sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov. Paradajky majú veľké množstvo pozitívnych účinkov. Podporujú funkciu mozgu, pôsobia preventívne pred srdcovocievnymi ochoreniami, podporujú imunitný systém, spomaľujú starnutie, podporujú trávenie a zabraňujú zavodňovaniu organizmu. 

Paradajky

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre