EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

13
September
2017

Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA

Pridané: 13.9.2017 07:15:00

Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA Dňa 13. septembra si každoročne pripomíname Medzinárodný deň pozitívneho myslenia a čokolády. Nie je to náhoda, pretože čokoláda s dobrou náladou úzko súvisí. Je totiž zdrojom endorfínov. Tieto látky v nás dokážu vyvolať chemickú reakciu, ktorá sa prejavuje pocitmi šťastia.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
Máj
2017

Ako vznikol muffin?

Pridané: 16.5.2017 08:45:00

Ako vznikol muffin? Muffin je druh pečiva charakteristického tvaru. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a okrem toho je to aj veľmi pekný dezert, pri ktorom je možné popustiť uzdu fantázii a vyhrať sa s príchuťami do sýtosti. Muffin je aj preto dnes veľmi obľúbeným dezertom. Ešte pred pár rokmi to bolo takmer neznáme pečivo, dnes ho pozná takmer každý a každý si ho aj pripravuje. Existuje veľmi veľa receptov, niektoré sú jednoduché a niektoré zložitejšie. Typický americký muffin je ako malá tortička a tiež ho nazývame cupcake. O odlišnostiach medzi muffinom a cupcakom si povieme neskôr. Okrem toho, muffiny môžu byť slané, napríklad kukuričné alebo syrové, ale rovnako aj sladké, napríklad čučoriedkové a banánové. Sladké pripravujeme častejšie a sú vhodné napríklad aj na detské oslavy. Vieme však ako tento koláčik vznikol? Kam siaha jeho zrodenie a aká je jeho história?

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
November
2016

Hamburger trošku inak

Pridané: 21.11.2016 09:15:00

Hamburger trošku inak Keď sa povie mleté mäso, automaticky si každý predstaví naše slovenské fašírky. No našim ratolestiam sa možno ako prvé jedlo pripravené z mletého mäsa vybaví hamburger. Je to totiž fenomén dnešnej doby, rovnako ako celé rýchle občerstvenie a nie je to len výsada Američanov, ale vo veľkom sa konzumujú aj u nás, napríklad v obchodných centrách po celodennom nákupe. Čo je však zaujímavé, hamburger vôbec nevznikol v Amerike. Pochádza z Európy a v Amerike ho len trošku vylepšili a dali mu dnešnú podobu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

26
September
2016

Polievka na Slovensku

Pridané: 26.9.2016 08:30:00

Polievka na Slovensku Na Slovensku boli v minulých storočiach polievky základom stravy a vôbec neplatilo pravidlo, že by mali slúžiť ako predkrm. Husté a sýte polievky mali predovšetkým zasýtiť a podávali sa aj ako samostatné hlavné jedlo, dokonca aj ako raňajky. Polievky museli byť sýte, nabité energiou, pretože život predchádzajúcich generácií nebol jednoduchý. Boli to roľníci, od svitu do mrku pracujúci na poli, a výdatné jedlo bolo pre nich nevyhnutnosťou. O tom, že boli polievky pre našich predkov veľmi dôležité, svedčí aj fakt, že toto jedlo si našlo miesto aj v mnohých tradíciách našich predkov. Napríklad, na každej svadbe novomanželia jedia spoločne polievku z jedného taniera. Symbolizuje to ich záväzok a vzájomnú spoluprácu a súdržnosť.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
September
2016

Ako vznikla polievka

Pridané: 14.9.2016 09:15:00

Ako vznikla polievka Polievka má veľmi dlhú históriu. Jej korene siahajú dokonca až do praveku. Veď už v dobe kamennej ľudia varili vo vode rôzne druhy mäsa. Pripravovali si tak prvé mäsové polievky. Hlavnou ingredienciou boli predovšetkým kúsky mäsa zo sobov, mamutov či dokonca divých koní. Uvariť však polievku v období, keď ešte neexistovali hrnce, bolo pravdepodobne náročnejšie ako sa na prvý pohľad zdá. Neexistovali hrnce ani žiadne hlinené nádoby, a tak sa na varenie polievky používali vaky zo zvieracích koží či vodeodolné košíky z kôry alebo tŕstia. Ako však ohrievať košíky z kôry tak, aby neskončili v plameňoch? Aj toto naši predkovia hravo vyriešili. Vodu v nich ohrievali pomocou rozpálených kameňov vo vyhĺbenom otvore v zemi.

Čítajte viac... Komentáre: 0

08
Apríl
2016

Tajomstvá sóje

Pridané: 8.4.2016 14:15:00

Tajomstvá sóje Už sme niekoľkokrát v našich článkoch spomenuli potravinu, ktorá patrí k tým, o ktorých sa najviac diskutuje. Predstavili sme vám sóju ako skvostnú strukovinu. Okrajovo sme načrtli jej kontroverznosť, pretože nie je sója ako sója a nie je sójový výrobok ako sójový výrobok. O sóji niektorí hovoria ako o malom zázraku. Veď prečo nie? Je to strukovina bohatá na bielkoviny a navyše dokáže aj rýchlo zahnať hlad. Ale naozaj prospieva aj nášmu zdraviu? Cieľom týchto riadkov nie je vyzdvihnúť alebo potopiť sóju, ale skôr vám chceme predostrieť všetky za a proti tejto potraviny, ktoré sme zozbierali z viacerých zdrojov, aby sa zachovala čo najväčšia nestrannosť a aby ste vedeli zvážiť, či je to strukovina naozaj vhodná pre váš jedálniček.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
Apríl
2016

Tajomstvá cestovín

Pridané: 4.4.2016 13:45:00

Tajomstvá cestovín Cestoviny sú súčasťou našich jedálnych lístkov aj vďaka tomu, že ich je obrovské množstvo. Samozrejme, v ďalších článkoch sa budeme podrobne venovať jednotlivým tvarom cestovín a poradíme vám, ako ich najlepšie pripraviť a čo sa k jednotlivým druhom najlepšie hodí. Dnes vám však priblížime cestoviny z trochu širšieho hľadiska. Pozrieme sa na ich históriu a samozrejme aj na to, ako sa vyrábajú dnes. A neobídeme ani pozitíva a negatíva tejto potraviny, pretože o cestovinách sa v súčasnosti veľmi veľa hovorí, ale na druhej strane sa o nich veľmi málo vie.

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
November
2015

Vývoj školského stravovania

Pridané: 5.11.2015 14:00:00

Už v minulom článku sme načrtli to, ako sa školské stravovanie vyvíjalo v našich slovenských podmienkach. Je to téma natoľko zaujímavá, že sme sa rozhodli bližšie sa tejto tematike ešte povenovať a napísať o nej ešte pár riadkov. Začiatky školského stravovania môžeme ohraničiť koncom druhej svetovej vojny. Pár rokov po jej ukončení, totiž začali vznikať prvé školské jedálne. Neboli to však jedálne ako ich poznáme dnes. Zo začiatku to boli totiž dobrovoľné zariadenia, ktoré vznikali z iniciatívy pracovníkov škôl alebo samotných rodičov. Na vzniku prvých jedální spolupracovali predovšetkým školy s obcami.

Čítajte viac... Komentáre: 0