EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

11
Apríl
2017

Netradičné šaláty

Pridané: 11.4.2017 14:00:00

Netradičné šaláty Našťastie, dnes sú už šaláty súčasťou každého jedálneho lístka a v mnohých prípadoch dokonca aj súčasťou denného menu. Na druhej strane, často nám chýba fantázia a chuť experimentovať a šaláty sú väčšinou mdlé a nudné. To sa dá však napraviť. V prvom rade začnime používať sezónnu zeleninu. Hlavné ingrediencie do šalátu sa nám tak budú postupne obmieňať počas celého roka. Dbáme však hlavne na čerstvosť ovocia a zeleniny a na jeho kvalitu. Čo je však výborné, dnes už máme k dispozícii aj širokú ponuku exotických druhov a tak môžeme pohodlne kombinovať domáce produkty so zahraničnými a vykúzliť tak aj celkom exotické kombinácie. My sme sa rozhodli ponúknuť vám pár rád, čo všetko môžeme ku každodennej zelenine pridať, aby sme vytvorili chutný šalát, ktorý nielen poteší chuťové poháriky, ale aj zasýti a tiež na tanieri pekne vyzerá a nemusíme sa tak báť obyčajný zeleninový šalát ponúknuť aj hosťom.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
September
2016

Nové jedlá pre školské jedálne

Pridané: 16.9.2016 08:30:00

Nové jedlá pre školské jedálne Do nového školského roku vstupujeme so 120 novými receptami, ktoré môžeme variť v školských jedálňach. Tieto recepty boli vybrané tak, aby obohatili jedálničky a spestrili ponuku obedov. Tieto nové receptúry by mali spĺňať všetky požiadavky boja proti obezite a dokonca zohľadňujú aj fakt, že rok 2016 je rokom strukovín a práve preto sa v nich mnohé objavujú v rôznom spracovaní.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Jún
2016

Indiánske pokrmy

Pridané: 13.6.2016 15:00:00

Indiánske pokrmy V minulom článku ste si mohli prečítať, ako sa strava Indiánov odlišovala od tej našej. Keďže ide o zaujímavú tému a nie je možné ju pokryť na pár stranách, rozhodli sme sa k nej ešte vrátiť a v nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, aké tradičné pokrmy Indiáni konzumovali. Ako prvé vám predstavíme indiánsku tekvicovú polievku. Možno vás inšpiruje k tomu, aby ste ku koncu školského roka pripravili indiánsky obed. Menu bude celkom jednoduché.

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
Apríl
2016

Inšpirácia zo zahraničnej kuchyne

Pridané: 29.4.2016 14:45:00

Inšpirácia zo zahraničnej kuchyne Slovenské školské stravovanie je na vysokej úrovni, no stále existujú oblasti, v ktorých je žiadúce zlepšenie a okrem toho, je veľmi dôležité byť otvorený aj inšpiráciám zo zahraničia. Dnes, vo svete internetu to nie je vôbec ťažké, pretože všetky vzdialenosti sa skracujú. Rovnako ako sa môžeme inšpirovať zásadami školského stravovania v Česku, môžeme si zobrať príklad aj zo školských obedov v Japonsku. Pozrime sa teda na stravovanie našich českých bratov i vzdialených Japoncov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
Apríl
2016

Skúsenosti s novými receptúrami

Pridané: 4.4.2016 16:00:00

Skúsenosti s novými receptúrami Prišiel ten čas, aby sme sa znovu zamysleli nad novými normami, ktoré priniesli so sebou množstvo nových receptov. Tieto nové recepty stavili na tofu, bulgur a králičie mäso. Okrem nových surovín, ktoré sa dovtedy v školskej jedálni až tak neobjavovali, upravili sa aj spôsoby prípravy jedál. Viac sa pečie, menej sa frituje. Používajú sa bylinky, obmedzuje sa soľ. Mnohé vedúce však čelia otázke, či sa majú tieto nové receptúry variť aj v tom prípade, že deťom nechutia a vyhadzujú sa viac ako ostatné. Iné vedúce však apelujú, že stravníci si musia na nové suroviny aj zvyknúť a preto treba byť trpezliví. Predsa len, z domu sú deti zvyknuté na úplne iné potraviny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Marec
2016

Bulgur a kuskus

Pridané: 15.3.2016 11:15:00

Bulgur a kuskus V súčasnosti sa stále viac a viac hovorí o zdravej strave a aj recepty v školských jedálňach sú upravené tak, aby v sebe obsahovali čo najviac zdravých potravín, ktoré však môžu byť novinkou nielen pre stravníkov, ale aj pre samotné vedúce školských jedální a kuchárky. Jednou z takých potravín môže byť napríklad bulgur a kuskus.

Čítajte viac... Komentáre: 0

09
Marec
2016

Stravovanie celiatikov v školskej jedálni

Pridané: 9.3.2016 14:30:00

Stravovanie celiatikov v školskej jedálni Celiakia môže byť u detí veľmi vážnym problémom, a to predovšetkým preto, že je nutné nasadiť prísnu bezlepkovú diétu. Dospelý človek dokáže kontrolovať svoju stravu, no aj pre neho je niekedy heroickým výkonom ustrážiť si potraviny, ktoré konzumuje, pretože múku často nachádzame aj v tých potravinách, v ktorých by sme to nečakali. Celiakia postihuje tráviace ústrojenstvo a ide vlastne o chronický zápal sliznice tenkého čreva. Telo nedokáže spracovať lepok. Lepok sa potom hromadí v tenkom čreve a môže vyústiť do viacerých vážnejších zdravotných komplikácií. Môže viesť k zápalu štítnej žľazy, hrubého čreva, pečene, obličiek a kĺbov. Môže dokonca spôsobiť vznik systémového lupusu a cukrovku. Lepok je zmes bielkovín, ktorá je súčasťou obilných zŕn ako je pšenica, jačmeň, raž a ovos. Pohánka síce neobsahuje priamo lepok, ale obsahuje látky jemu podobné a tiež môže vyvolať tieto problémy. Je často pri výrobe kontaminovaná lepkom.

Čítajte viac... Komentáre: 0

30
November
2015

Advent na tanieri

Pridané: 30.11.2015 12:15:00

Máme za sebou druhú adventnú nedeľu. Na svojich doma vyrobených adventných vencoch, často aj s kuchynskou tematikou, sme si zapálili prvú sviečku. Rady, tipy a triky ako vyrobiť adventný veniec, ktorý by skrášlil školskú jedáleň a nádherne ozdobil každý kuchynský stôl, sme priniesli v predchádzajúcom článku. Veríme, že naše návody vedúce školských jedální inšpirovali a spolu so svojimi žiakmi vytvorili pekné dekorácie a spríjemnili si tak začiatok adventného obdobia, ktoré je charakteristické stíšením a pôstom. Aspoň tak advent prežívajú veriaci. No pre každého sa tieto štyri predvianočné týždne spájajú s prípravou na Vianoce. Pečieme vianočné pečivo, nakupujeme darčeky pre svojich blízkych, upratujeme a pod. Tento rok počas adventného obdobia môžete na našej stránke nájsť zaujímavosti o období, ktoré práve prežívame, ale tak isto aj recepty na tradičné vianočné cukrovinky, rady ako sa zdravo stravovať aj počas Vianoc a návod ako vytvoriť v posledný školský deň vianočnú atmosféru aj na tanieri. Začneme tým, ako sa stravovať počas adventu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

12
Október
2015

Po mesiaci zmien

Pridané: 12.10.2015 10:30:00

Po mesiaci zmien Od septembra sa v mnohých školských jedálňach zaviedli zmeny, ktoré so sebou priniesli nové normy, 68 nových receptov a nové spôsoby prípravy jedál. Namiesto fritovania sa začalo piecť a koreniny a soľ nahradila chuť byliniek. Zvykať si treba aj na nové suroviny, ako sú tofu, králičie mäso alebo bulgur. Prečo boli tieto zmeny tak nevyhnutné? Ide predovšetkým o ozdravenie jedálnička. Nové recepty sú založené na gastronómii, ktorá využíva nové moderné suroviny, ktoré sú podstatne zdravšie, napríklad celozrnné cestoviny, ryby, ovocie a zeleninu. Je totiž dôležité, aby sa deti naučili jesť tieto zdravé potraviny už v detstve, lebo zlepšením jedálnička sa zároveň môže zlepšiť aj ich zdravotný stav. Kvôli nesprávnemu stravovaniu totiž už deti vo svojom mladom veku trpia vysokým krvným tlakom a cukrovkou.

Čítajte viac... Komentáre: 0

20
August
2015

September v znamení tofu

Pridané: 20.8.2015 11:00:00

September v znamení tofu September nebude plný zmien len pre prváčikov alebo pre žiakov, ktorí prvý raz prejdú cez brány stredných škôl. Zmeny čakajú aj na vedúce školských jedální a na kuchárky, pretože ministerstvo školstva plánuje presadiť zdravšie a pestrejšie stravovanie a preto pripravilo 68 nových receptov, čím rozšíri súčasné normy školských jedální. V školských jedálňach sa v súčasnosti stravuje približne 66 % žiakov materských, základných i stredných škôl. Pri stredoškolákoch je toto percento oveľa nižšie, preto je dôležité upriamiť pozornosť na týchto stravníkoch a znova ich prilákať k školským obedom.

Čítajte viac... Komentáre: 0