Netradičné šaláty
Pridané: 11.4.2017 14:00:00
11 Apríl 2017
Našťastie, dnes sú už šaláty súčasťou každého jedálneho lístka a v mnohých prípadoch dokonca aj súčasťou denného menu. Na druhej strane, často nám chýba fantázia a chuť experimentovať a šaláty sú väčšinou mdlé a nudné. To sa dá však napraviť. V prvom rade začnime používať sezónnu zeleninu. Hlavné ingrediencie do šalátu sa nám tak budú postupne obmieňať počas celého roka. Dbáme však hlavne na čerstvosť ovocia a zeleniny a na jeho kvalitu. Čo je však výborné, dnes už máme k dispozícii aj širokú ponuku exotických druhov a tak môžeme pohodlne kombinovať domáce produkty so zahraničnými a vykúzliť tak aj celkom exotické kombinácie. My sme sa rozhodli ponúknuť vám pár rád, čo všetko môžeme ku každodennej zelenine pridať, aby sme vytvorili chutný šalát, ktorý nielen poteší chuťové poháriky, ale aj zasýti a tiež na tanieri pekne vyzerá a nemusíme sa tak báť obyčajný zeleninový šalát ponúknuť aj hosťom.
Do šalátu neodmysliteľné patrí cuketa a baklažán. Určite túto kombináciu vyskúšajte, pretože táto zelenina je nielen chutná, ale aj prospešná pre naše zdravie.
Baklažán a cuketu nakrájame na kocky a postupne opečieme na rozohriatom oleji. Ku koncu pridáme na jemno nasekaný rozmarín. Medzitým si opečieme píniové oriešky a necháme ich vychladnúť. V hlbšej miske si vyšľaháme z oleja, horčice a citrónovej šťavy hustý dressing. Vo väčšej mise potom zmiešame rímsky šalát s opečenou zeleninou a nakrájame si cherry paradajky. Všetko to premiešame s dressingom, osolíme a okoreníme. Hotový šalát posypeme píniovými orieškami a chutný obed je na svete. Do tohto šalátu však pokojne môžeme pridať aj nadrobený kozí syr a na rímsky šalát napríklad nahradiť polníčkom alebo inou podobnou listovou zeleninou.
Ďalej môžeme do šalátu pridať šošovicu, čím z neho urobíme plnohodnotné hlavné jedlo. Šošovicu zalejeme vodou a uvaríme spoločne s korením. Zhruba po 15 minútach šošovicu scedíme a necháme vychladnúť. Ochutíme citrónovou kôrou a nasekanými bylinkami. V miske vymiešame olej, citrónovú šťavu, soľ a drvené chilli. Šošovicu zmiešame s dressingom a veľmi zľahka vmiešame šalát natrhaný na menšie kusy. Ozdobiť môžeme figami a ďatľami. Ale doplniť môžeme podľa chuti aj inou zeleninou, napríklad paradajkou a paprikou.
Výbornou ingredienciou na šalát je uvarený cícer. Ten zmiešame s paradajkami a olivami. Pridáme na kúsky natrhanú čakanku a rukolu. Pripravíme si dressing. Olej vyšľaháme s citrónovou šťavou, ochutíme soľou a korením. Zľahka premiešame s dressingom a ihneď podávame. Tí odvážnejší môžu pridať aj mušle.
Veľkým hitom je dnes bulgur a tak isto sa výborne hodí do šalátu. Ideálna je jeho kombinácia s kozím alebo ovčím syrom. Bulgur uvaríme a scedíme. Olej, petržlenovú vňať, citrónovú kôru šťavu z citróna rozmixujeme. Ľadový šalát natrháme na menšie kúsky a zmiešame spolu s paradajkami. Pridáme bulgur a pripravený dressing. Ochutíme soľou, korením a posypeme rozdrobeným syrom a orieškami.