EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

10
Október
2017

Ako chutným jedlom predísť depresii

Pridané: 10.10.2017 08:33:54

Ako chutným jedlom predísť depresii V októbri si pripomíname aj Európsky deň depresie. Jeho hlavnou myšlienkou je zvýšenie povedomia verejnosti o príčinách rôznych duševných porúch, o možnostiach ich liečby a o perspektíve, ako s nimi fungovať. No dôležité je aj to, ako im predchádzať. Prevenciou totiž môže byť jednoduchá zmena jedálneho lístka. Treba vynechať štipľavé a korenisté jedlá, neodporúča sa ťažšia strava, uprednostňovať by sa mali jednoduchšie a zdravšie jedlá. Dokonca je možné do jedálneho lístka zaradiť také potraviny, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv na vylepšenie nálady.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Apríl
2017

Netradičné šaláty

Pridané: 11.4.2017 14:00:00

Netradičné šaláty Našťastie, dnes sú už šaláty súčasťou každého jedálneho lístka a v mnohých prípadoch dokonca aj súčasťou denného menu. Na druhej strane, často nám chýba fantázia a chuť experimentovať a šaláty sú väčšinou mdlé a nudné. To sa dá však napraviť. V prvom rade začnime používať sezónnu zeleninu. Hlavné ingrediencie do šalátu sa nám tak budú postupne obmieňať počas celého roka. Dbáme však hlavne na čerstvosť ovocia a zeleniny a na jeho kvalitu. Čo je však výborné, dnes už máme k dispozícii aj širokú ponuku exotických druhov a tak môžeme pohodlne kombinovať domáce produkty so zahraničnými a vykúzliť tak aj celkom exotické kombinácie. My sme sa rozhodli ponúknuť vám pár rád, čo všetko môžeme ku každodennej zelenine pridať, aby sme vytvorili chutný šalát, ktorý nielen poteší chuťové poháriky, ale aj zasýti a tiež na tanieri pekne vyzerá a nemusíme sa tak báť obyčajný zeleninový šalát ponúknuť aj hosťom.

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
December
2016

Silvestrovské tradície

Pridané: 29.12.2016 08:30:00

Silvestrovské tradície Aké sú zvyky starého Silvestra a Nového roka? Mala strava, podobne ako na Vianoce, nejakú magickú funkciu? A čo Nový rok? Silvester našich predkov bol totiž trochu iný ako ten dnešný. Ohňostroj nahradilo plieskanie bičom a po domoch chodili vinšovníci. Hoci sa nebo nejagalo tisíckami svetiel a stôl neprehýbal pod jednohubkami a rôznymi silvestrovskými pochutinami, tento deň mal oveľa krajšiu a hlavne rodinnú atmosféru. Pripomeňme si ho.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Jún
2016

Zdravá krv

Pridané: 17.6.2016 09:30:00

Zdravá krv Potraviny, ktoré prijímame sú veľmi dôležité pre zdravie našej krvi. Zdravé stravovanie totiž zásadne vplýva na celý náš organizmus. Ak ľudia konzumujú väčšie množstvo mastných jedál, tak sa to odzrkadlí aj na ich pečeni a metabolizme. Krv je kvalitnejšia u ľudí, ktorí sa pestro stravujú a snažia sa vylúčiť zo svojho jedálnička nezdravé potraviny, rôzne umelé sladidlá a podobne. Vo všeobecnosti je pre našu krv dôležitá zdravá strava plná ovocia a zeleniny, chudé mäso a vyhýbanie sa extrémnemu množstvu mastných jedál.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Jún
2016

Strava Indiánov

Pridané: 13.6.2016 14:30:00

Strava Indiánov Na konci školského roka sa v školách i materských školách organizovali rôzne podujatia a deti navštevovali zaujímavé tábory. Niektoré letné tábory boli dokonca aj tematické. Obľúbenou témou sú napríklad Indiáni. Deti sa môžu prezliecť za rôznych náčelníkov, vyrobiť si indiánske čelenky, obliecť sa do oblečenia so strapcami a pomaľovať si tvár bojovými farbami. Inšpirovalo nás to k tomu, aby sme si vyhľadali nejaké informácie o strave Indiánov. Prekvapilo nás, že je o tom veľa štúdií, pretože strava prírodných národov je považovaná za najzdravšiu na svete. Zozbierali sme mnoho informácií a preto sme sa rozhodli ich spracovať do krátkeho článku. Informácie z neho môžete využiť, ak vo vašej škole chystáte nejaké podujatie s touto tematikou alebo si len spravte tematickú nástenku na oživenie školskej jedálne. Informácie môžu byť využité aj v dejepise alebo zemepise, preto pokojne pošlite článok aj ďalej, budeme radi, ak informácie z neho pomôžu napríklad pri organizovaní rôznych podujatí, školských výletov, táborov, letných denných táborov, počas škôl v prírode alebo len tak ako oživenie školského roka.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Máj
2016

Zelenina a ovocie, ktoré by sme mali jesť častejšie 3.časť

Pridané: 17.5.2016 12:15:00

Zelenina a ovocie, ktoré by sme mali jesť častejšie 3.časť Náš seriál o ovocí a zelenine uzatvárame poslednou päticou plodín, ktoré sú celkom nenápadné, no svojimi účinkami sú nenahraditeľné. Nenápadnou zeleninou je napríklad petržlen. No jeho konzumácia nás môže ochrániť pred rôznymi ochoreniami a okrem toho má aj pozitívny vplyv na činnosť obličiek. Hladinu cholesterolu v krvi nám pomôže znížiť pravidelná konzumácia malej dávky orechov. Zázračnými zrnkami na našom tanieri sú strukoviny. Ako prírodný všeliek bola už od dávna používaná cibuľa. Je vhodné ju konzumovať surovú i tepelne upravenú. Nezabudnite do jedálneho lístku pridať aj špenát. Patrí totiž medzi najvýživnejšie druhy listovej zeleniny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Apríl
2016

Sladká choroba - Detská cukrovka

Pridané: 19.4.2016 08:15:00

Sladká choroba - Detská cukrovka Detská cukrovka so sebou prináša ešte mnoho nepoznaného a predovšetkým u detí vyvoláva mnoho obáv. Je to ochorenie, ktoré spôsobuje, že ľudský organizmus nedokáže kontrolovať hladinu glukózy v krvi a tá nebezpečne kolíše. Niekedy je veľmi ťažké rozpoznať u dieťaťa, že má cukrovku. Medzi najčastejšie príznaky cukrovky patrí veľký smäd. Dieťa je stále hladné, ale aj napriek tomu, že prijíma dostatok potravy, chudne a je apatické a ako keby stále unavené. Pridružiť sa môžu aj problémy so zrakom, napríklad rozmazané videnie.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Marec
2016

V hlavnej úlohe strukovinová múka

Pridané: 22.3.2016 12:30:00

V hlavnej úlohe strukovinová múka Múka je základnou surovinou každej jednej domácnosti. Je to jedna z tých potravín, ktorá je nevyhnutná dokonca i v každej medzinárodnej kuchyni. U nás sa múka najčastejšie pripravovala z obilnín, no v súčasnosti je stále známejšou aj strukovinová múka. O strukovinovej múke sa v poslednej dobe hovorí veľmi veľa a dostala sa aj do noriem školských jedální. Vyznať sa v múke však vôbec nie je jednoduché, pretože trh je priam zaplavený množstvom druhov múky a jej rôznych modifikácií. V ponuke obchodov je veľký výber múk. Od klasickej pšeničnej, ktorá je v ponuke dominantná, až po múku, ktorá je vyrobená z iných obilnín a rastlín, ako je napríklad kukurica, špalda, pohánka, sója či iné strukoviny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
December
2015

Letom svetom na Vianoce

Pridané: 11.12.2015 12:30:00

Letom svetom na Vianoce Vianočné sviatky ako také sú spojené s mnohými tradíciami, ktoré sa líšia aj medzi jednotlivými regiónmi. Odlišnosti samozrejme nachádzame aj medzi jednotlivými krajinami. V nasledujúcich riadkoch ponúkame charakteristiku štedrovečernej večere naprieč celou Európou. Mohlo by sa zdať, že na Vianoce sa až tak veľa nových vecí vymyslieť nedá, no každý sviatočný stôl sa prehýba pod iným druhom špecialít od ryžového pudingu cez pečeného úhora až po rybaciu polievku.

Čítajte viac... Komentáre: 1

30
Október
2015

70. výročie školského stravovania na Slovensku

Pridané: 30.10.2015 12:00:00

Pri príležitosti 70. výročia školského stravovania na Slovensku Materská škola na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene zorganizovala 27. októbra v priestoroch školskej jedálne ochutnávku nátierok a šalátov. Recepty na pripravované nátierky a šaláty nájdete v našom najbližšom vydaní Gastro novín. Teraz však spolu s nami nazrite do zákulisia tohto podujatia.

Čítajte viac... Komentáre: 0