EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Bufety

Pridané: 13.4.2016 15:00:00

13 Apríl 2016

Bufety zriadené v rámci zariadení pre deti a mládež musia spĺňať mnohé prísne kritériá, normy a predpisy. Dôležitá je dokumentácia, v ktorej veľmi často dochádza k pochybeniam. Zamestnancom napríklad chýba doklad o odbornej spôsobilosti alebo doklad o zdravotnej spôsobilosti či oboje. Okrem toho sa samozrejme veľký dôraz kladie na dodržiavanie všetkých hygienických požiadaviek. Aj zariadenia na dodržiavanie osobnej hygieny musia spĺňať všetky prísne predpisy. K dispozícii musí byť tečúca pitná i studená voda, zariadenie na hygienické umývanie a usušenie rúk, hygienické sociálne zariadenie a zariadenie vhodné na prezliekanie. Dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov je obzvlášť dôležité aj pri zamestnancoch bufetov. Tak isto sortimentu sa týkajú prísne pravidlá. Nutnosťou sú dodacie listy pre každú jednu potravinu. Niektoré potraviny nemajú však v školských bufetoch miesto, sú to napríklad energetické nápoje. Tak isto je potrebné dbať, aby bol tovar správne skladovaný, aby boli pravidelne kontrolované teploty v skladovacích priestoroch. Tiež je potrebné si dávať pozor na používanie potravín po dobe spotreby, čo je neprípustné. Aj odpad zo školského bufetu musí byť likvidovaný výlučne spôsobom na to určeným.

Bufety

Orgány verejného zdravotníctva pravidelne v týchto zariadeniach vykonávajú aj dôkladné kontroly. Zameriavajú sa na všetky vyššie spomenuté body. Pozrime sa bližšie na najčastejšie zistené nedostatky.

Mnohé pochybenia v školských bufetoch sa týkajú predovšetkým osobnej hygieny zamestnancov. Dôležité je, aby zamestnanci mali čisté a úplné pracovné oblečenie a nezabúdali ani na vhodnú prikrývku hlavy. Dôležitá je hygiena rúk, avšak niekedy nemajú zamestnanci vytvorené základné podmienky. Chýbajú napríklad dávkovače mydla, utierky na ruky alebo sú umývadlá v priam žalostnom stave. Aj v prevádzkovej hygiene bývajú odhalené mnohé nedostatky, napríklad sú nedostatočne dezinfikované pracovné plochy, znečistené steny, pracovné priestory či podlahy. Čo sa týka uskladnenia surovín, skúma sa ich uloženie v skladoch, chladničkách a mrazničkách. Niektoré potraviny a suroviny sú navzájom nezlučiteľné a musia sa skladovať osobitne. V chladiacich a mraziacich zariadeniach musí byť vždy teplomer a dbáme o správne uskladnenie potravín, čo sa teploty týka. V bufetoch nepredávame tovar na to nevhodný, teda nápoje s obsahom kofeínu a chinínu, ako sú kolové a energetické nápoje. Ak predávame nebalené pekárenské výrobky, pri predaji musíme dbať o ochranu pečiva. Dbáme aj o správne skladovanie čerstvého pečiva.

Pečivo                                                                                             

Všetky výrobky musia byť správne označené, vrátane alergénov a minimálnej doby trvanlivosti. Sortiment potravín nesmieme svojvoľne rozširovať a dávame pozor aj na správnu dokumentáciu.

Už v minulosti sa ministerstvo školstva snažilo novými pravidlami vylepšiť sortiment školských bufetov. Ak by zákon v takomto rozsahu prešiel, prikazoval by prevádzkovateľom bufetov, aby z pultov stiahli všetky sladkosti, rýchle občerstvenie a ochutené vody. Čo by teda zostalo v ponuke školských bufetov? Minerálky, ovocie a zelenina. Mnohé  bufety by tak boli v priebehu posledného roka zatvorené, pretože predaj tohto sortimentu by ich neuživil.

Žiaci sú však na bufety zvyknutí. Vo veľkom si kupujú napríklad bagety. Mnohé bufety majú na výber aj zdravšie alternatívy jedál, ale vraj o ne nie je záujem. Ovocia a zeleniny sa predá minimum, len pár kusov za týždeň. Neustále sa hovorí o plánovanom oklieštení tovaru, ktorý by sa mohol predávať v školských bufetov. Zmizli by napríklad sladkosti. Potravinárska komora Slovenska však tvrdí, že podobné reštrikcie schválené v Maďarsku alebo Rumunsku sa minuli účinkom, pretože stúpol predaj cukroviniek v okolí škôl.

Bagety

Ozdraviť sortiment v školských bufetoch by však bolo veľkým krokom vpred. Skôr si však myslíme, že nejde o šprint, ale o poriadny maratón a zmeny treba zapracovať pomaly a postupne. Napríklad si stanoviť métu, že do horizontu jedného roka sa postupne dve tretiny z celkového sortimentu ponuky nahradí zdravými doplnkovými jedlami. Môže ísť o zeleninu a ovocie v čerstvom stave, o rôzne celozrnné a cereálne výrobky, mlieko a mliečne výrobky, prírodné šťavy, šaláty a pod. Cukrovinky a cukrárske výrobky by sa v bufetoch nemali predávať, no toto sa určite stretne s nevôľou samotných žiakov, ktorí si jednoducho sladkosti kúpia v najbližšom obchode.

Chceme síce zvýšiť kvalitu stravovania detí a žiakov v školách a školských zariadeniach, pretože len tak môžeme zlepšiť celkový zdravotný stav slovenskej populácie, no obmedzenie, resp. ozdravenie sortimentu potravín v bufetoch problém nerieši. To, ako sa deti stravujú, sa nedá predsa vyriešiť vyhláškou. Stravníkov nižších vekových skupín je ešte možné takýmto spôsobom usmerniť, avšak druhý stupeň základných škôl a stredoškoláci sa v tomto smere nechajú viesť len veľmi ťažko a sladkosť si kúpia v najbližšom obchode.

Sladkosti

Je potrebné zabezpečiť, aby bol sortiment tovaru v školských bufetoch vhodný, výživovo hodnotný, aby neobsahoval žiadne alkoholické nápoje, nápoje s obsahom kofeínu a chinínu a tabakové výrobky. Ponúkaný sortiment musí v čo najvyššej možnej miere rešpektovať príslušnú legislatívu, no zároveň musí byť pre deti aj atraktívny. Ide o doplnkové stravovanie. Radšej nech si deti kúpia obloženú žemľu pripravenú priamo v bufete ako niečo s pochybným dátumom trvanlivosti vo veľkom obchodnom reťazci.

Situácia je oveľa zložitejšia ako sa zdá a nie je možné ju vyriešiť nejakým zákonným usmernením. Treba vplývať na stravovacie návyky už najmladšej generácie, šíriť osvetu, ponúkať alternatívy, skúmať potreby stravníkov a hľadať riešenia vyhovujúce všetkým stranám. Ide však, ako sme už niekoľkokrát spomenuli, o beh na dlhú trať a zmeny neprídu okamžite. 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre