EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

29
December
2016

Detský Silvester

Pridané: 29.12.2016 10:30:00

Detský Silvester Máte doma malé deti a chcete aj pre nich vytvoriť pekný Silvester, na ktorý budú spomínať ešte celý nasledujúci rok? Aj Silvester s deťmi môže byť výnimočný a byť peknou rozlúčkou so starým rokom. Pre malé ratolesti by sme však mali pripraviť také jedlo, ktoré neublíži ich citlivým bruškám, aby sme sa nakoniec o polnoci neocitli na pohotovosti s nezvládnuteľnou bolesťou brucha. Koniec koncov, jedlo na Silvestra môže byť aj zdravé, aj chutné a dokonca zaujme rovnako aj dospelých, aj deti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

20
Apríl
2016

Deň Zeme

Pridané: 20.4.2016 08:15:00

Deň Zeme Dňa 22. apríla 2016 je Deň Zeme. Vznikol ako odpoveď na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Slávi sa od roku 1970. Jeho cieľom je okrem iného pripomenúť aj cenné dary, ktoré sú poskytované našou Zemou. Zemské zdroje totiž nie sú nevyčerpateľné, a preto je potrebné chrániť tieto poklady aj pre budúce generácie. My sa na Deň Zeme pozrieme z trochu iného uhla pohľadu. Povieme si niečo o potravinách, ktoré by bez životodarnej zeme nedokázali vyrásť. Každý si určite v prvom rade spomenie na koreňovú zeleninu, no spomenieme aj zemiaky, červenú repu a plodinu, ktorá mnohých tým, že rastie pod zemou prekvapí.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Apríl
2016

Chutné šaláty

Pridané: 14.4.2016 13:00:00

Chutné šaláty V spolupráci s vedúcou školskej jedálne Základnej školy v Očovej Dankou Cencerovou sme pre vás pripravili niekoľko chutných zeleninových šalátov, ktoré si môžete pripraviť doma, v školskej jedálni, do šalátového pultu, pri rôznych slávnostných recepciách, pri dňoch otvorených dverí a predovšetkým ako občerstvenie pri rôznych podujatiach, ktoré sa budú vo vašej škole organizovať. Najväčší úspech podľa Danky Cencerovej má zelerový šalát, šalát gyros a pikantný šalát.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2016

Slovenské tradičné veľkonočné recepty

Pridané: 21.3.2016 09:30:00

Slovenské tradičné veľkonočné recepty Prečítajte si niečo o tradičných veľkonočných jedlách, ktoré sa na Slovensku zachovali z minulosti a pripravujú sa dodnes s veľkou obľubou. Niektoré sú úplne typické a pripravujú sa takmer v každej domácnosti, niektoré sú však charakteristické len pre isté regióny. Taký syrek alebo hrudka, jedlo z vajec, sa pod rôznymi názvami a z rôznych ingrediencií pripravuje na celom východnom Slovensku. Veľkonočný baránok je tradičným symbolom Veľkej noci, ale švencelina je napríklad známa len v istých rodinách.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
December
2015

Zdravie na vianočnom stole

Pridané: 16.12.2015 11:00:00

Zdravie na vianočnom stole Vianočné sviatky sú chvíľami rodinnej pohody, oddychu a pohodlia, no spájajú sa aj so sviatočne prestretým stolom, ktorý sa doslova prehýba pod rôznymi dobrotami od výmyslu sveta. Cez sviatky sa oddávame nadmernému vianočnému hodovaniu a v novom roku sa snažíme zhodiť nejaké to nabrané kilečko. Táto problematika sa však týka aj detí. Je preto veľmi dôležité, aby sme dbali na ich zdravé stravovanie. Cez školský rok sa o ich hladné brušká starajú vedúce školskej jedálne a kuchárky, avšak počas sviatkov je to čisto na rodičoch a voľnejší prázdninový režim sa prejaví aj na chuťových pohárikoch stravníkov. Preto treba dbať na zdravú výživu aj počas vianočných sviatkov a my vám poradíme ako.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
December
2015

Letom svetom na Vianoce

Pridané: 11.12.2015 12:30:00

Letom svetom na Vianoce Vianočné sviatky ako také sú spojené s mnohými tradíciami, ktoré sa líšia aj medzi jednotlivými regiónmi. Odlišnosti samozrejme nachádzame aj medzi jednotlivými krajinami. V nasledujúcich riadkoch ponúkame charakteristiku štedrovečernej večere naprieč celou Európou. Mohlo by sa zdať, že na Vianoce sa až tak veľa nových vecí vymyslieť nedá, no každý sviatočný stôl sa prehýba pod iným druhom špecialít od ryžového pudingu cez pečeného úhora až po rybaciu polievku.

Čítajte viac... Komentáre: 1

19
Október
2015

Medzinárodné školské obedy

Pridané: 19.10.2015 13:00:00

Medzinárodné školské obedy Po internete kolujú články o tom, ako vyzerajú obedy v školských jedálňach v zahraničí, samozrejme v porovnaní so Slovenskom. Avšak, nepokladáme tieto zdroje za až tak vierohodné, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Už na tak malom Slovensku sú odlišnosti medzi školskými jedálňami obrovské a navyše sa nedá paušalizovať, čo deti jedia na obed, pretože jedálny lístok je komplexnou záležitosťou a jednotlivé menu musíme brať vždy do úvahy v kontexte s ostatnými obedmi v týždni. Ďalším problémom je to, že v jednom z týchto článkov sa dozvedáme, že slovenské deti na obed dostávajú údenú rybu s pečivom. Po prvé, údené sa podáva len vo veľmi výnimočných prípadoch, pri menších stravníkoch vôbec. A chlieb nikdy nesmie nahradiť prílohy. Právoplatné miesto má azda len pri strukovinových prívarkoch. A ryba? Tú skôr nájdeme v jedálnom lístku pečenú alebo s bylinkami, určite nie údenú. Ako potom môžeme veriť ostatným prezentovaným menu v iných krajinách?

Čítajte viac... Komentáre: 0