EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

22
September
2017

Zdravie srdca máme vo vlastných rukách

Pridané: 22.9.2017 09:11:34

Zdravie srdca máme vo vlastných rukách Dňa 29. septembra si už tradične pripomíname celosvetové podujatie, ktoré vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia a je to Svetový deň srdca. V tento deň viac hovoríme o rozpoznávaní prvých príznakov srdcovocievnych ochorení a hlavne propagujeme možnosti prevencie ich predčasného vzniku. Účinnou zbraňou je zdravý životný štýl a samozrejme zdravá strava.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Jún
2017

Čajová dúha

Pridané: 13.6.2017 08:45:00

Čajová dúha Čaj je nápoj rôznych farieb. Môžeme hovoriť o červenom, čiernom, zelenom a bielom čaji, pričom všetky okrem červeného dokonca pochádzajú z jedného druhu rastliny. Červený čaj – roiboos je pripravovaný z čajovníka kapského, čo je krík populárny predovšetkým v Južnej Afrike. Dnes je však červený čaj obľúbený po celom svete, i keď jeho pestovanie a výroba sú trochu náročnejšie. Pravým čajom je čaj zelený, pri svojom spracovaní prešiel iba minimálnou oxidáciou. Je populárny v Číne, Taiwane, Honk Kongu, Japonsku, Kórei a na Strednom východe. Keď čaj prejde dlhším procesom oxidácie, je to čierny čaj. Má silnejšiu vôňu než ostatné menej oxidované čaje. V Číne sa však nazýva čajom červeným a čiernym sa tu označuje čaj pu-erh.

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Jún
2017

Čo piť a čo nepiť? To je otázka.

Pridané: 5.6.2017 08:00:00

Čo piť a čo nepiť? To je otázka. Pitný režim môže byť naozaj pestrý, pretože tekutiny telu môžeme dodávať nápojmi od výmyslu sveta. Veď len spomeňme džúsy, minerálky, nealkoholické nápoje, toniky, čaje a ďalšie. Samozrejme, niektoré sú pre dodržiavanie pitného režimu vhodné, iné nie. Na niektorých si môžu pochutnať len dospelí, niektoré sú zas lepšie pre deti. Prečo je však dodržiavanie pitného režimu pre nás také dôležité? Je to jednoduché a dôvod je naozaj prostý. Až 70 % nášho tela totiž tvorí voda a má vplyv na každú funkciu ľudského organizmu. Je napríklad dôležitá pri regulácii teploty, pre distribúciu kyslíka do každej jednej bunky a dokonca ovplyvňuje aj odvádzanie odpadu a škodlivých látok z tela. Voda je teda zodpovedná za správne fungovanie nášho tela a preto jej musíme venovať veľmi veľa pozornosti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

26
Január
2017

Ako zdravo nahradiť mäso

Pridané: 26.1.2017 15:00:55

Ako zdravo nahradiť mäso Ešte pred nedávnom bolo u nás mäso nedostatkovým tovarom. Mäsový obed bol považovaný priam za luxus a za niečo výnimočné. Mnohé rodiny mäso konzumovali len v nedeľu. V súčasnosti je mäso dostupné takmer pre všetkých. Je to však zdravé, ak na obed máme niečo s mäsom a na raňajky a večeru zasa nejaký mäsový výrobok? Nie je toho mäsa naraz veľa? Mnohí ľudia sa to pýtajú tiež a práve preto na ulici čoraz častejšie narazíme na vegetariána. Nie je však mäso ako mäso. Problémom sú mäsové výrobky a polotovary, ktoré nám šetria čas, ale pre náš organizmus nie sú dobré. Samé paštéty, šunky, salámy, párky. Ak jeme priveľa takýchto výrobkov, zahrávame si s vysokým krvným tlakom, srdcovým infarktom, mŕtvicou, vysokým cholesterolom a cukrovkou druhého stupňa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

25
November
2016

Tajomstvo skryté v gaštanoch

Pridané: 25.11.2016 10:00:00

Tajomstvo skryté v gaštanoch Gaštany nie sú len symbolom jesene a oznamovateľmi prichádzajúcej zimy. Ide o naozajstný čarostrom a plody gaštana majú mnoho pozitívnych účinkov. Napríklad detoxikujú pečeň, zlepšujú trávenie, pozitívne ovplyvňujú krvný obeh a vplývajú aj na zdravie srdca. Okrem toho sú výbornou surovinou na výrobu rôznych jesenných, ale aj vianočných dekorácií. Gaštany milujú predovšetkým deti a aj staršie ročníky si veľmi dobre spomínajú na panáčikov vyrobených z týchto plodov. Avšak pozor, treba rozlišovať medzi gaštanom jedlým, ktorého plody papáme na vianočných trhoch a medzi pagaštanom konským, ktorého plody používame skôr ako dekoráciu alebo poľovníci ako krmivo pre lesné zvieratá počas tuhej zimy. Nasledujúce riadky sú o tých chutnejších.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
November
2016

Zaujímavosti o "nezaujímavých" koreninách

Pridané: 7.11.2016 09:45:00

Zaujímavosti o "nezaujímavých" koreninách V Gastro novinách sme vám predstavili niekoľko zaujímavých korenín, ktoré sa hodia na ochutenie mletého mäsa. Ide o koreniny, ktoré používame v kuchyni každý jeden deň. Sú natoľko bežné, že sme celkom zabudli, aké zaujímavé sú, ako sa používali v minulosti a aké účinky majú na náš organizmus.

Čítajte viac... Komentáre: 0

27
Október
2016

Mäso je plné vitamínov a minerálov

Pridané: 27.10.2016 10:45:00

Mäso je plné vitamínov a minerálov V mäse sa nachádzajú mnohé vitamíny, no najväčšou prednosťou mäsa je to, že vitamíny v ňom sú pomerne stabilné. Vitamíny v ovocí a zelenine sú totiž závislé od ročného obdobia, od množstva slnečných lúčov, vlahy a podobne. Kvalitný kúsok mäsa je teda v skutočnosti nabitý vitamínmi. Mäso obsahuje všetko potrebné k zdravej výžive a okrem toho je aj zdrojom proteínov, bielkovín a minerálnych látok.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Október
2016

Exkurzia záhonom tekvíc

Pridané: 19.10.2016 19:30:00

Exkurzia záhonom tekvíc O tekvici sme už čo to napísali. Dozvedeli sme sa, že v kuchyni má veľmi široké využitie. Môžeme z nej pripraviť chutnú krémovú polievku, urobiť prílohu k mäsu, upiecť zdravý koláč alebo jednoducho ugrilovať a ozvláštniť tak každú grilovačku či záhradné posedenie. Tam však jej využitie naozaj nekončí. Medzi netradičné spôsoby použitia tekvice patrí výroba hudobných nástrojov alebo tekvica ako hever na vyťahovanie vína zo sudov. Dekorácie z tekvice v jesennom období a v okolí Sviatku všetkých svätých sú samozrejmosťou. Práve v tomto období môžeme byť prekvapení z množstva druhov tekvíc, ktoré sú nám k dispozícii. Povedzme si niečo o tých u nás najbežnejších.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Október
2016

Polievka v kocke

Pridané: 7.10.2016 07:15:00

Polievka v kocke V školskej jedálni sa samozrejme bujóny a instantné polievky nepoužívajú, pretože cieľom školského stravovania je predovšetkým čerstvá a vyvážená strava. Tu nie je nejaký priestor na skratky pri príprave jedál. No ruku na srdce, kto z nás doma nepoužíva bujóny a občas si nedá polievku do hrnčeka? Práve preto sme sa rozhodli venovať pár riadkov aj tejto téme, aj napriek tomu, že pre školské jedálne je takéto varenie tabu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

20
September
2016

Medzinárodný rok strukovín

Pridané: 20.9.2016 20:00:00

Medzinárodný rok strukovín Rok 2016 je vyhlásený za Medzinárodný rok strukovín. Vedeli ste o tom? Propagovali ste nejako viac strukoviny vo vašej školskej jedálni? Ak nie, nevadí, nič nie je stratené. Začal nový školský rok a prečo ho teda nevenovať tejto potravine? Ak sa nám spoločne podarí spropagovať strukoviny a prídeme na to, v akej forme deťom najviac chutia, ak sa s nami podelíte o svoje postrehy a skúsenosti, tak sa nám určite podarí deti presvedčiť, že strukovinové jedlá nie sú len rozmarom kuchárok, ale že sú naozaj pre ich zdravie dôležité. A možno si potom zoberú príklad od svojich detí aj samotní rodičia, pretože strukoviny majú v pestrom jedálnom lístku naozaj opodstatnené miesto. A práve preto, že v školských jedálňach chceme deti viesť k zdravým stravovacím návykom, budeme venovať strukovinám viac pozornosti a pokúsime sa vám pripraviť materiály a články, ktoré môžete využiť aj na ich propagáciu.

Čítajte viac... Komentáre: 0