EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

25
September
2017

Ako sa dá naozaj znížiť spotreba soli?

Pridané: 25.9.2017 13:00:00

Ako sa dá naozaj znížiť spotreba soli? Cieľ je jasný. Znížiť príjem soli v našej strave. Schválne píšeme v našej strave, pretože darmo budeme znižovať objem soli v školských obedoch, ak sa žiadna zmena neudeje doma, pri rodinných obedoch a večeriach. Ako teda nato? Čo môžu urobiť rodičia a čo sa očakáva od zamestnancov školských jedální?

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
September
2017

Ako si zlepšiť náladu

Pridané: 13.9.2017 08:00:00

Ako si zlepšiť náladu Niekedy sa človek nevie zlej nálade ubrániť. Vtedy je vhodné mať po ruke potraviny, ktoré dokážu v krátkom čase zlepšiť náladu. Niektoré sú aj prevenciou proti tomu, aby ste netrpeli stresom a úzkosťou. Je naozaj super, že niektoré potraviny nám môžu pomôcť s únavou, stresom, nepokojom či náladou pod psa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
Máj
2017

Muffin vs. Cupcake

Pridané: 16.5.2017 09:00:00

Muffin vs. Cupcake Nie je domácnosť, v ktorej by sa aspoň raz za čas neupiekol muffin. A nie je domácnosť, v ktorej by sa aspoň raz za čas nediskutovalo o tom, čo je vlastne ten cupcake. Pritom sú to všetko obľúbené a aj celkom jednoduché recepty a pri troche snahy si ich doma môže upiecť naozaj každý. Tieto malé tortičky sú obľúbené predovšetkým preto, že si ich môže urobiť každý podľa svojej chuti a vyhrať sa s kombináciou rôznych príchutí. Dezert robený stokrát, tak môže byť stokrát iný. Určite ste však všetci zvedaví, aký je vlastne rozdiel medzi muffinom a cupcakom.

Čítajte viac... Komentáre: 0

26
Január
2017

Ako zdravo nahradiť mäso

Pridané: 26.1.2017 15:00:55

Ako zdravo nahradiť mäso Ešte pred nedávnom bolo u nás mäso nedostatkovým tovarom. Mäsový obed bol považovaný priam za luxus a za niečo výnimočné. Mnohé rodiny mäso konzumovali len v nedeľu. V súčasnosti je mäso dostupné takmer pre všetkých. Je to však zdravé, ak na obed máme niečo s mäsom a na raňajky a večeru zasa nejaký mäsový výrobok? Nie je toho mäsa naraz veľa? Mnohí ľudia sa to pýtajú tiež a práve preto na ulici čoraz častejšie narazíme na vegetariána. Nie je však mäso ako mäso. Problémom sú mäsové výrobky a polotovary, ktoré nám šetria čas, ale pre náš organizmus nie sú dobré. Samé paštéty, šunky, salámy, párky. Ak jeme priveľa takýchto výrobkov, zahrávame si s vysokým krvným tlakom, srdcovým infarktom, mŕtvicou, vysokým cholesterolom a cukrovkou druhého stupňa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

24
Január
2017

Vegetariánstvo

Pridané: 24.1.2017 08:41:01

Vegetariánstvo Počas najbližších týždňov sa budeme častejšie venovať na našich stránkach bezmäsitým jedlám a teda aj vegetariánstvu. V prvom rade si ale musíme povedať, že vegetariánstvo nie je len štýl stravovania, ale celkový životný štýl a čo je dôležité, nejde len o to vynechať mäso, ale ho aj správne nahradiť niečím iným. Ešte niekoľkokrát budeme prízvukovať, že takýto typ stravovania je pre nás naozaj prospešný. Avšak, ak jednoducho prestaneme jesť mäso a žiadna iná zmena sa v našej strave neudeje, nejde o vyváženú vegetariánsku stravu a v skutočnosti si koledujeme o vážny problém.

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
December
2016

Detský Silvester

Pridané: 29.12.2016 10:30:00

Detský Silvester Máte doma malé deti a chcete aj pre nich vytvoriť pekný Silvester, na ktorý budú spomínať ešte celý nasledujúci rok? Aj Silvester s deťmi môže byť výnimočný a byť peknou rozlúčkou so starým rokom. Pre malé ratolesti by sme však mali pripraviť také jedlo, ktoré neublíži ich citlivým bruškám, aby sme sa nakoniec o polnoci neocitli na pohotovosti s nezvládnuteľnou bolesťou brucha. Koniec koncov, jedlo na Silvestra môže byť aj zdravé, aj chutné a dokonca zaujme rovnako aj dospelých, aj deti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

27
Október
2016

Mäso je plné vitamínov a minerálov

Pridané: 27.10.2016 10:45:00

Mäso je plné vitamínov a minerálov V mäse sa nachádzajú mnohé vitamíny, no najväčšou prednosťou mäsa je to, že vitamíny v ňom sú pomerne stabilné. Vitamíny v ovocí a zelenine sú totiž závislé od ročného obdobia, od množstva slnečných lúčov, vlahy a podobne. Kvalitný kúsok mäsa je teda v skutočnosti nabitý vitamínmi. Mäso obsahuje všetko potrebné k zdravej výžive a okrem toho je aj zdrojom proteínov, bielkovín a minerálnych látok.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Október
2016

Ako správne pripraviť mäso

Pridané: 13.10.2016 08:45:00

Ako správne pripraviť mäso Vedeli ste, že pripraviť špeciality z bravčoviny, tak aby boli šťavnaté nie je až také jednoduché? Hovädzina je ešte tvrdším orieškom, no správnou prípravou dosiahneme naozajstnú delikatesu. Dokonca ani kvalitná hydina nie je základom úspechu, ak sa nám podarí mäso vysušiť. A čo teľacina? Je to tak jemné mäsko, že pri jeho príprave je dôležitá precíznosť. Tak isto, na každé mäso sú vhodné iné koreniny. Ako mäso správne pripraviť a ako ho správne ochutiť sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Október
2016

Druhy mäsa

Pridané: 11.10.2016 15:27:36

Druhy mäsa Nie je mäso ako mäso. Už deti vedia rozoznať, že niečo im chutí a niečo nie. Platí to však aj o výživovej hodnote jednotlivých mias. Hydina má napríklad v sebe viac plnohodnotných bielkovín ako hovädzina a baranina. Najcennejším zdrojom potrebných látok je prsný sval hydiny, bravčové karé a stehno. Naopak, najvyššiu výživnú hodnotu má mäso z nôh zvierat. Zdravšie je samozrejme chudé a menej tučné mäso. A keď hovoríme o mäsových výrobkoch, tu by sme si mali dať pozor, pretože obsah čistého mäsa v nich môže byť veľmi nízky. Hovoríme predovšetkým o párkoch, špekáčikoch, salámach a klobáskach. Tieto obsahujú okrem toho veľmi veľa pridaných látok a konzervačných látok, aby sa dosiahla čo najdlhšia doba spotreby. Najväčším problémom týchto výrobkov je veľké množstvo soli. Pozrime sa však na jednotlivé druhy mäsa a na ich využitie v kuchyni.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Október
2016

Polievka v kocke

Pridané: 7.10.2016 07:15:00

Polievka v kocke V školskej jedálni sa samozrejme bujóny a instantné polievky nepoužívajú, pretože cieľom školského stravovania je predovšetkým čerstvá a vyvážená strava. Tu nie je nejaký priestor na skratky pri príprave jedál. No ruku na srdce, kto z nás doma nepoužíva bujóny a občas si nedá polievku do hrnčeka? Práve preto sme sa rozhodli venovať pár riadkov aj tejto téme, aj napriek tomu, že pre školské jedálne je takéto varenie tabu.

Čítajte viac... Komentáre: 0