EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

31
Október
2017

Svetový deň vegánov

Pridané: 31.10.2017 11:00:00

Svetový deň vegánov Už od roku 1994 si každoročne 1. novembra pripomíname Svetový deň vegánov, teda tých, ktorí zo svojej stravy vylúčili mäso a všetky produkty, ktoré pochádzajú zo zvierat. Vegáni nekonzumujú žiadne zvieracie produkty, čiže mäso, mlieko, syry a iné mliečne výrobky, med alebo vajíčka. Ale tak isto nepoužívajú žiadne produkty, ktoré boli vyrobené zo zvierat alebo na ich úkor, takže v ich šatníku nenájdeme žiadne kožušiny, kožu, perie a vlnu. Vegáni tak isto nepodporujú cirkusy, zoologické záhrady, vodné svety a podobne. Nepodporujú priemysel založený na využívaní zvierat.

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Október
2017

Zabudnuté mliečne sérum

Pridané: 5.10.2017 12:45:00

Zabudnuté mliečne sérum Spýtajte sa žiakov na obede, či vedia, čo je srvátka. Tento názov už pomaly mizne z našej slovnej zásoby. Pamätajú si ho ešte staršie ročníky a skôr tí, ktorí sa aktívne zaoberajú zdravým stravovaním. Tí prišli na to, že srvátka je veľmi vzácna a zdraviu prospešná tekutina. Vzniká síce ako vedľajší produkt pri výrobe syra a tvarohu, ale vďaka svojim prospešným vlastnostiam by v žiadnom prípade nemala byť odsunutá na druhú koľaj.

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Október
2017

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly.

Pridané: 5.10.2017 12:15:00

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly. Na začiatku jNa Slovensku má tvaroh dlhú tradíciu. Niekde ho však volajú i biely syr. Je vyhľadávanou surovinou na salašoch.e to len kyselina mliečna, ktorá obyčajne vzniká z laktózy. Mlieko sa po kontakte s kyselinou mliečnou začne zrážať a postupne začne vznikať tvarohová zrazenina. Tá je základom pre tvaroh. Tvaroh je vysoko koncentrovanou bielkovinou, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne sacharidy a prekypuje vápnikom. Ide o zložku zdravej stravy, ktorá by mala mať na našom tanieri rezervované vždy nejaké miesto.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
September
2017

Mlieko a mliečne výrobky vo výžive dieťaťa

Pridané: 19.9.2017 14:15:00

Mlieko a mliečne výrobky vo výžive dieťaťa Niet pochýb o tom, že mlieko je pre našu výživu veľmi dôležité. Bez mlieka a mliečnych výrobkov nie je jednoduché zostaviť taký jedálny lístok, ktorý by dieťaťu poskytoval vápnik v dostatočnom množstve. Vo výžive malých detí uprednostňujeme predovšetkým smotanové a polotučné mliečne výrobky. Nízkotučné sú úplne nevhodné. Najvhodnejšie sú pre deti jogurty alebo kyslomliečne nápoje. Mlieko a mliečne výrobky by mali byť každodennou súčasťou jedálneho lístka dieťaťa. S kravským mliekom ako takým sa však musí opatrne. Niektoré deti totiž môžu mať alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Takéto dieťa nemôže ani mlieko ani žiadne mliečne výrobky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
September
2017

Ako nám prospievajú mliečne výrobky

Pridané: 19.9.2017 13:30:00

Ako nám prospievajú mliečne výrobky Mlieko i mliečne výrobky majú vysokú výživovú hodnotu a okrem toho sú dôležitým zdrojom vápnika. Vápnik je dôležitý predovšetkým pre deti. Preto je nutné konzumovať potraviny s dostatkom vápnika už v detskom veku, kedy ho náš organizmus dokáže maximálne využiť.

Čítajte viac... Komentáre: 0

23
Jún
2017

Ako pripraviť smoothie, aby bolo vhodné aj pre deti

Pridané: 23.6.2017 14:30:00

Ako pripraviť smoothie, aby bolo vhodné aj pre deti Smoothie je ten najjednoduchší spôsob, ako dodať deťom dostatok vitamínov, minerálov a vlákniny z ovocia a zeleniny a pomôcť im aj s pitným režimom. Pre tých, ktorí ešte smoothie nevyskúšali, ide o hustý, ale predsa len jemný nápoj z ovocia a zeleniny. Čo je výborné na smoothie, nemusíme sa pri jeho príprave držať takmer žiadneho receptu, pretože znesie naozaj všetko, akúkoľvek zeleninu, akékoľvek ovocie. Výhodou tohto nápoja je aj to, že ho robíme z celého ovocia, teda dostaneme do tela ešte viac vlákniny, pretože v šupkách je najviac živín.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Máj
2017

Dia pečenie

Pridané: 15.5.2017 08:30:00

Dia pečenie V minulosti sa hovorilo, že diabetik nemôže nič sladké a cukrovkári si odopierali všetky koláčiky a zákusky. V dnešnej dobe je to už iné, pretože existuje mnoho náhrad bieleho rafinovaného cukru a aj dostupnosť produktov, ktoré sú vhodné pre diabetikov je oveľa širšia ako pred pár rokmi. A tak si dnes už aj diabetici môžu pochutnať na sladkom koláčiku alebo múčniku. Je však potrebné ovládať množstvo sacharidových jednotiek a používať ingrediencie, ktoré nezvyšujú glykemický index. V dnešnom článku si povieme niečo o sladidlách a neštandardných múkach, ktoré sú vhodné pre pečenie dia koláčov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Máj
2017

Bezlepkové pečenie

Pridané: 15.5.2017 08:15:00

Bezlepkové pečenie Rovnako ako diabetici, aj celiatici si môžu pochutnať na chutných múčnikoch a dezertoch, samozrejme v tom prípade, že vedia, ako postupovať pri ich príprave a aké suroviny použiť. Veľa ľudí si život a jedlo bez múky nevie predstaviť. Celiatici však hovoria, že sa to dá, len treba na to trochu praxe. Skoro všetky koláče sa napríklad dajú upiecť aj bezlepkové. Mimoriadne chutná na pečenie je amaranthová múka a bežne ju dostať aj v supermarketoch. Pri nákupoch však treba podrobne čítať zloženie výrobku, nakoľko rozdiel môže byť aj v práškoch do pečiva. Niektoré obsahujú kukuričný škrob, iné pšeničný. Rovnako je to napríklad s práškovým cukrom, do ktorého sa pridáva protihrudkujúca látka, opäť kukuričný alebo pšeničný škrob. Vždy treba čítať zloženie. Zaberie to čas, ale istota je istota.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2017

Význam múčnikov a dezertov v strave

Pridané: 3.5.2017 10:30:00

Význam múčnikov a dezertov v strave V prvom rade by sme si mali ozrejmiť, aký je rozdiel medzi múčnikom a dezertom. Niektorí medzi týmito pojmami nerozlišujú, iní vidia zásadné rozdiely. Pre úplnosť však budeme používať oba pojmy. Keď budeme hovoriť o múčniku, máme na mysli hlavné múčne jedlo, napríklad buchty na pare. Ak spomenieme dezert, myslíme tým sladkú bodku po obede alebo niečo sladké ku káve, napríklad muffin. Niektoré múčniky sú vhodné v menšej porcii aj ako dezert, napríklad palacinky, opačne to však väčšinou neplatí. V nasledujúcich článkoch sa budeme tomuto bližšie venovať. Povedzme si však, aké majú múčniky miesto v našej strave. V prvom rade si musíme uvedomiť, že majú vysokú energetickú hodnotu. Múčniky sa podávajú aj v školskej jedálni. Nie sú však v ponuke často, pretože ich častým konzumovaním by mohlo dôjsť k obezite. Výborne sa však hodia k strukovinovým polievkam, to je ideálna kombinácia. Sú vhodnejšie pre aktívnejších ľudí, ťažko pracujúcich alebo pre športovcov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Marec
2017

Ako vznikli pečené buchty

Pridané: 13.3.2017 13:53:39

Ako vznikli pečené buchty Kto by z nás nepoznal úžasné pečené buchty, ktoré nám ešte v detstve robila stará mama, potom sme ich s chuťou jedli v školskej jedálni a teraz sa sami pokúšame upiecť ich svojim deťom. Každá z nás ich robí s nejakou inou náplňou. Najčastejšie ich plníme tvarohom, makom, slivkovým lekvárom či ovocnou marmeládou. Každému chutí niečo iné a v tom je ich jedinečnosť. Pretože každý si ich môže urobiť tak, ako ich má rád. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, ako tento zázrak z kysnutého cesta vznikol?

Čítajte viac... Komentáre: 0

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.