EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

07
Júl
2016

Pravá čokoláda

Pridané: 7.7.2016 12:45:00

Pravá čokoláda Samozrejme, nie je čokoláda ako čokoláda. Aj dnes existuje veľmi veľa druhov a príchutí. Okrem toho, čokoláda prešla veľmi dlhým vývojom. Svetlo sveta uzrela vďaka Aztékom a Mayom. Tí čokoládu miešali s rôznym korením a inými prísadami a pili ju ako energetický nápoj pred súbojmi. Do Európy kakaové bôby priviezol cestovateľ Kolumbus. Spočiatku bola čokoláda prístupná len veľmi zámožným ľuďom a šľachte. Bola znamením luxusu. Čokoláda, ako ju poznáme dnes, vznikla v roku 1847. Dovtedy sa pila len ako nápoj. Potom sa začala miešať s kakaovým maslom, kakaovým práškom a cukrom. Mliečna čokoláda sa zrodila ešte neskôr, teda v roku 1875. K jej výrobe bolo použité kondenzované mlieko.

Čítajte viac... Komentáre: 0

24
Máj
2016

Pitie čaju

Pridané: 24.5.2016 13:00:00

Pitie čaju Obľúbeným nápojom našich detí v školských jedálňach je čaj. Pre deti sú vhodné ovocné čaje, bylinkové čaje i rôzne čajové zmesi. Nie je však jednoduché vybrať ten správny čaj. Ak dávame deťom ovocný čaj, nemal by obsahovať pridané arómy, farbivá a zbytočné sladidlá. Ovocné čaje nie je potrebné prisladiť, pretože sa vyrábajú zo sušeného ovocia a častí sušených rastlín, majú teda prirodzene sladšiu chuť. Bylinkové čaje sú pre deti vhodné, ale nezabúdajte na to, že ak je potrebné, aby bylinkové čaje dospelí neustále striedali, ešte viac to platí pre deti. Pre deti sú najvhodnejšie bylinkové čaje s harmančekom, lipovým kvetom, mätou, medovkou, feniklom a anízom. Obzvlášť vhodný je aj červený čaj roibos, no aj menej známy honeybush. Tento čaj, ako to prezrádza už jeho názov, chutí po mede. Ponúknuť deťom môžeme aj čierny, zelený a biely čaj. Nemali by však tvoriť základ pitného režimu. Mali by slúžiť hlavne na jeho spestrenie.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Apríl
2016

Hrozba skrytého cukru

Pridané: 19.4.2016 12:45:00

Hrozba skrytého cukru Každú chvíľu sa hovorí o nebezpečenstve soli a o jej škodlivom vplyve na zdraví. No už menej sa hovorí o cukre a predovšetkým o jeho skrytých zdrojoch. Pritom môže byť rovnako, ak nie aj viac nebezpečný. Čo je však najväčšou hrozbou sú skryté zdroje cukru, pretože tak cukor konzumujeme bez toho, aby sme o ňom vedeli. Taký chlieb, korenie a omáčky sú v skutočnosti sladké, aj keď sladko nechutia. Cukor sa dokonca nachádza aj v mrazených a sušených potravinách či dokonca v údeninách. Nanešťastie, tento cukor neobsahuje žiadne výživné látky pre organizmus, iba zvyšuje hladinu krvného cukru. Nadmerné množstvo soli zvyšuje riziko vzniku zubného kazu, ochorení srdca a cukrovky. Cukor tak isto negatívne vplýva na vznik obezity.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Apríl
2016

Prejedanie sa

Pridané: 14.4.2016 12:30:00

Prejedanie sa Keď sa hovorí o poruche príjmu potravy, väčšinou sa nám v mysli vybaví odmietanie jedla. No aj prejedanie sa patrí do tejto skupiny. Na tomto mieste však nebudeme hovoriť o chorobnom prejedaní, ale o „žravosti“ a o závislosti na sladkom, ktorú pozná každý jeden z nás. Bojujeme s ňou cez vianočné sviatky, zápasíme s ňou na rôznych oslavách a je pre nás lákadlom cez víkend, keď sa rozhodneme trochu prekročiť inak prísne stravovacie pravidlá. Prejedanie sa nie je zdravé, to vieme všetci. Ale prečo? Čo sa deje s naším telom? Je to dôležité pochopiť, pretože len vtedy, keď my, ako dospelí, pochopíme v čom tkvie nebezpečenstvo prejedania sa, dokážeme správne usmerniť aj deti, aby nešli v našich stopách, ale vybrali si cestu zdravšieho životného štýlu.

Čítajte viac... Komentáre: 0