EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

04
Október
2016

Vývar nielen v nedeľu

Pridané: 4.10.2016 07:30:00

Vývar nielen v nedeľu Vývar je naozaj niečo výnimočné a pritom tak jednoduché. Vzniká postupným varením surovín vo vode, ktoré zmenia číru vodu na niečo neopísateľné. Vývar sa dá použiť samostatne ako polievka s prílohou, ale tak isto aj ako základ na prípravu rôznych jedál, napríklad omáčok. Vlastne všade tam, kde sa používa na prípravu pokrmu voda, je možné použiť vývar. Vývarov poznáme viac a každý z nich sa používa na prípravu iných jedál a tiež sa inak pripravuje. Pozývame vás teda na exkurziu svetom vývarov, ktoré môžeme s chuťou jesť v nedeľu na obed i odložiť do chladničky a použiť pri ďalšom varení.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
September
2016

Ako vznikla polievka

Pridané: 14.9.2016 09:15:00

Ako vznikla polievka Polievka má veľmi dlhú históriu. Jej korene siahajú dokonca až do praveku. Veď už v dobe kamennej ľudia varili vo vode rôzne druhy mäsa. Pripravovali si tak prvé mäsové polievky. Hlavnou ingredienciou boli predovšetkým kúsky mäsa zo sobov, mamutov či dokonca divých koní. Uvariť však polievku v období, keď ešte neexistovali hrnce, bolo pravdepodobne náročnejšie ako sa na prvý pohľad zdá. Neexistovali hrnce ani žiadne hlinené nádoby, a tak sa na varenie polievky používali vaky zo zvieracích koží či vodeodolné košíky z kôry alebo tŕstia. Ako však ohrievať košíky z kôry tak, aby neskončili v plameňoch? Aj toto naši predkovia hravo vyriešili. Vodu v nich ohrievali pomocou rozpálených kameňov vo vyhĺbenom otvore v zemi.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2016

Jedlé veľkonočné dekorácie

Pridané: 21.3.2016 08:30:00

Jedlé veľkonočné dekorácie Veľká noc je nielen kresťanským sviatkom, ale predovšetkým aj sviatkom jari. Na veľkonočnom stole sa vždy nachádza chutné jedlo od výmyslu sveta, ale okrem toho aj rôzne veľkonočné dekorácie. Dominantou veľkonočného stola sú samozrejme kraslice. Kraslice je možné vyrábať rôznymi zaujímavými spôsobmi. Môžete si ich dokonca vyrobiť aj doma, no málokoho napadne, že si celkom jednoducho vyrobíte nielen peknú, ale i chutnú dekoráciu. Ponúkame vám pár inšpirácií, ako naservírovať jedlo, aby bolo chutné, ale zároveň ulahodilo aj vášmu oku.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Január
2016

Superpotraviny

Pridané: 19.1.2016 15:00:00

Superpotraviny V Gastro novinách sme Vám predstavili superpotraviny a ich pozitívne účinky na náš organizmus. Jablká s vysokým obsahom vitamínu C, mandle plné minerálov a dobrých tukov, brokolicu ako silný antioxidant, čučoriedky ako liek na tráviace ťažkosti, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, listovú zeleninu nabitú vitamínmi, sladké zemiaky preventívne pôsobiace na vznik žalúdočných vredov, obilné klíčky s úžasnou liečivou silou, avokádo plné vlákniny a ovsenú kašu na zníženie hladiny cholesterolu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
December
2015

Letom svetom na Vianoce

Pridané: 11.12.2015 12:30:00

Letom svetom na Vianoce Vianočné sviatky ako také sú spojené s mnohými tradíciami, ktoré sa líšia aj medzi jednotlivými regiónmi. Odlišnosti samozrejme nachádzame aj medzi jednotlivými krajinami. V nasledujúcich riadkoch ponúkame charakteristiku štedrovečernej večere naprieč celou Európou. Mohlo by sa zdať, že na Vianoce sa až tak veľa nových vecí vymyslieť nedá, no každý sviatočný stôl sa prehýba pod iným druhom špecialít od ryžového pudingu cez pečeného úhora až po rybaciu polievku.

Čítajte viac... Komentáre: 1

19
Október
2015

Medzinárodné školské obedy

Pridané: 19.10.2015 13:00:00

Medzinárodné školské obedy Po internete kolujú články o tom, ako vyzerajú obedy v školských jedálňach v zahraničí, samozrejme v porovnaní so Slovenskom. Avšak, nepokladáme tieto zdroje za až tak vierohodné, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Už na tak malom Slovensku sú odlišnosti medzi školskými jedálňami obrovské a navyše sa nedá paušalizovať, čo deti jedia na obed, pretože jedálny lístok je komplexnou záležitosťou a jednotlivé menu musíme brať vždy do úvahy v kontexte s ostatnými obedmi v týždni. Ďalším problémom je to, že v jednom z týchto článkov sa dozvedáme, že slovenské deti na obed dostávajú údenú rybu s pečivom. Po prvé, údené sa podáva len vo veľmi výnimočných prípadoch, pri menších stravníkoch vôbec. A chlieb nikdy nesmie nahradiť prílohy. Právoplatné miesto má azda len pri strukovinových prívarkoch. A ryba? Tú skôr nájdeme v jedálnom lístku pečenú alebo s bylinkami, určite nie údenú. Ako potom môžeme veriť ostatným prezentovaným menu v iných krajinách?

Čítajte viac... Komentáre: 0