EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

10
Október
2017

Ako chutným jedlom predísť depresii

Pridané: 10.10.2017 08:33:54

Ako chutným jedlom predísť depresii V októbri si pripomíname aj Európsky deň depresie. Jeho hlavnou myšlienkou je zvýšenie povedomia verejnosti o príčinách rôznych duševných porúch, o možnostiach ich liečby a o perspektíve, ako s nimi fungovať. No dôležité je aj to, ako im predchádzať. Prevenciou totiž môže byť jednoduchá zmena jedálneho lístka. Treba vynechať štipľavé a korenisté jedlá, neodporúča sa ťažšia strava, uprednostňovať by sa mali jednoduchšie a zdravšie jedlá. Dokonca je možné do jedálneho lístka zaradiť také potraviny, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv na vylepšenie nálady.

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Október
2017

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly.

Pridané: 5.10.2017 12:15:00

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly. Na začiatku jNa Slovensku má tvaroh dlhú tradíciu. Niekde ho však volajú i biely syr. Je vyhľadávanou surovinou na salašoch.e to len kyselina mliečna, ktorá obyčajne vzniká z laktózy. Mlieko sa po kontakte s kyselinou mliečnou začne zrážať a postupne začne vznikať tvarohová zrazenina. Tá je základom pre tvaroh. Tvaroh je vysoko koncentrovanou bielkovinou, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne sacharidy a prekypuje vápnikom. Ide o zložku zdravej stravy, ktorá by mala mať na našom tanieri rezervované vždy nejaké miesto.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
Október
2017

Domáci jogurt

Pridané: 4.10.2017 09:15:00

Domáci jogurt Ako si vyrobiť domáce chutné maslo ste sa už dozvedeli. Nie je to nič ťažké. Ale čo ak máte chuť na domáci jogurt? Vieme, ako na to. Ale prečo si zbytočne komplikovať život a nekúpiť si jogurt v obchode? Na pultoch ich nájdeme od výmyslu sveta. Môžeme si vybrať biely alebo sladký, s ovocím či s vlákninou. No vyrobiť si domáci jogurt nie je vôbec ťažké. Budete si istí jeho kvalitou, viete presne, čo jete a aspoň vyskúšate niečo nové.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
Október
2017

Maslo a margarín. Čo je pre naše zdravie lepšie?

Pridané: 4.10.2017 08:30:00

Maslo a margarín. Čo je pre naše zdravie lepšie? Tuky sú pre naše telo neskutočne dôležité. Dokonca sú účinnou prevenciou vzniku srdcovocievnych ochorení, treba si však dávať pozor na to, v akej forme budeme tuky prijímať. Vyvstáva otázka, či si na chlieb natrieť maslo alebo margarín. O masle je rozšírený mýtus, že obsahuje živočíšne tuky, ktoré sú zdrojom mnohých ochorení. Preto sa dlho preferovali rastlinné margaríny. Kvalitné prírodné maslo však nemôžeme v žiadnom prípade odsúvať z jedálneho lístka, pretože podľa najnovších výskumov, je skutočné maslo lepšie ako margarín, i väčšina olejov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

25
September
2017

Ako sa dá naozaj znížiť spotreba soli?

Pridané: 25.9.2017 13:00:00

Ako sa dá naozaj znížiť spotreba soli? Cieľ je jasný. Znížiť príjem soli v našej strave. Schválne píšeme v našej strave, pretože darmo budeme znižovať objem soli v školských obedoch, ak sa žiadna zmena neudeje doma, pri rodinných obedoch a večeriach. Ako teda nato? Čo môžu urobiť rodičia a čo sa očakáva od zamestnancov školských jedální?

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
September
2017

Mlieko a mliečne výrobky vo výžive dieťaťa

Pridané: 19.9.2017 14:15:00

Mlieko a mliečne výrobky vo výžive dieťaťa Niet pochýb o tom, že mlieko je pre našu výživu veľmi dôležité. Bez mlieka a mliečnych výrobkov nie je jednoduché zostaviť taký jedálny lístok, ktorý by dieťaťu poskytoval vápnik v dostatočnom množstve. Vo výžive malých detí uprednostňujeme predovšetkým smotanové a polotučné mliečne výrobky. Nízkotučné sú úplne nevhodné. Najvhodnejšie sú pre deti jogurty alebo kyslomliečne nápoje. Mlieko a mliečne výrobky by mali byť každodennou súčasťou jedálneho lístka dieťaťa. S kravským mliekom ako takým sa však musí opatrne. Niektoré deti totiž môžu mať alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Takéto dieťa nemôže ani mlieko ani žiadne mliečne výrobky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
September
2017

Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA

Pridané: 13.9.2017 07:15:00

Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA Dňa 13. septembra si každoročne pripomíname Medzinárodný deň pozitívneho myslenia a čokolády. Nie je to náhoda, pretože čokoláda s dobrou náladou úzko súvisí. Je totiž zdrojom endorfínov. Tieto látky v nás dokážu vyvolať chemickú reakciu, ktorá sa prejavuje pocitmi šťastia.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Jún
2017

Svetová čajová veľmoc

Pridané: 19.6.2017 13:30:00

Svetová čajová veľmoc Prirodzene čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii pri hraniciach Číny a Indie. Dnes sa však ako kultúrna rastlina pestuje všade tam, kde to len prirodzené prírodné podmienky dovoľujú. Medzi čajové veľmoci tak dnes môžeme zaradiť napríklad Indiu, Pakistan, Irán, Srí Lanku, Taiwan, Japonsko, Indonéziu, Nepál, Austráliu, Argentínu a Keňu. V niektorých exotických krajinách má čajová kultúra veľmi dlhú históriu a postupne sa z exotiky rozšírila do celého sveta, aj k nám do Európy.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
Máj
2017

Muffin vs. Cupcake

Pridané: 16.5.2017 09:00:00

Muffin vs. Cupcake Nie je domácnosť, v ktorej by sa aspoň raz za čas neupiekol muffin. A nie je domácnosť, v ktorej by sa aspoň raz za čas nediskutovalo o tom, čo je vlastne ten cupcake. Pritom sú to všetko obľúbené a aj celkom jednoduché recepty a pri troche snahy si ich doma môže upiecť naozaj každý. Tieto malé tortičky sú obľúbené predovšetkým preto, že si ich môže urobiť každý podľa svojej chuti a vyhrať sa s kombináciou rôznych príchutí. Dezert robený stokrát, tak môže byť stokrát iný. Určite ste však všetci zvedaví, aký je vlastne rozdiel medzi muffinom a cupcakom.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Máj
2017

Dia pečenie

Pridané: 15.5.2017 08:30:00

Dia pečenie V minulosti sa hovorilo, že diabetik nemôže nič sladké a cukrovkári si odopierali všetky koláčiky a zákusky. V dnešnej dobe je to už iné, pretože existuje mnoho náhrad bieleho rafinovaného cukru a aj dostupnosť produktov, ktoré sú vhodné pre diabetikov je oveľa širšia ako pred pár rokmi. A tak si dnes už aj diabetici môžu pochutnať na sladkom koláčiku alebo múčniku. Je však potrebné ovládať množstvo sacharidových jednotiek a používať ingrediencie, ktoré nezvyšujú glykemický index. V dnešnom článku si povieme niečo o sladidlách a neštandardných múkach, ktoré sú vhodné pre pečenie dia koláčov.

Čítajte viac... Komentáre: 0