EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

05
Október
2017

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly.

Pridané: 5.10.2017 12:15:00

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly. Na začiatku jNa Slovensku má tvaroh dlhú tradíciu. Niekde ho však volajú i biely syr. Je vyhľadávanou surovinou na salašoch.e to len kyselina mliečna, ktorá obyčajne vzniká z laktózy. Mlieko sa po kontakte s kyselinou mliečnou začne zrážať a postupne začne vznikať tvarohová zrazenina. Tá je základom pre tvaroh. Tvaroh je vysoko koncentrovanou bielkovinou, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne sacharidy a prekypuje vápnikom. Ide o zložku zdravej stravy, ktorá by mala mať na našom tanieri rezervované vždy nejaké miesto.

Čítajte viac... Komentáre: 0

26
September
2017

Mlieko - každý pohár iný

Pridané: 26.9.2017 07:15:00

Mlieko - každý pohár iný Niet pochýb o tom, že mlieko je jednou z najzdravších potravín vôbec. Je veľmi významné pre zdravý vývoj a funkciu nervovej sústavy. Mlieko však má pozitívny vplyv aj na celkové zdravie človeka. No nájdu sa aj takí ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy alebo nevedia stráviť bielkoviny obsiahnuté v mlieku, čo je veľká škoda, pretože sú to bielkoviny veľmi kvalitné. Ľudia s neznášanlivosťou laktózy nevedia mlieko dobre stráviť a môže im tak spôsobiť tráviace ťažkosti. Vápnik, horčík a všetky dôležité vitamíny, ktoré nám mlieko dodáva, potom musia nahradiť inými potravinami.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
September
2017

Ako nám prospievajú mliečne výrobky

Pridané: 19.9.2017 13:30:00

Ako nám prospievajú mliečne výrobky Mlieko i mliečne výrobky majú vysokú výživovú hodnotu a okrem toho sú dôležitým zdrojom vápnika. Vápnik je dôležitý predovšetkým pre deti. Preto je nutné konzumovať potraviny s dostatkom vápnika už v detskom veku, kedy ho náš organizmus dokáže maximálne využiť.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Január
2017

Výrobky z ovčieho mlieka

Pridané: 17.1.2017 09:51:12

Výrobky z ovčieho mlieka Švajčiari majú ementál, Francúzi rokfort a čo máme my? Čo je pre nás typické? Jednoznačne sú to syry z ovčieho mlieka – bryndza, oštiepok a parenica. Ovčie mlieko samé o sebe je veľmi výnimočné, pretože má podstatne vyšší obsah sušiny, bielkovín i minerálnych látok. V podstate má všetkého viac, je podstatne výživnejšie a zdravšie ako bežné mlieko.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
Január
2017

Obdivuhodný svet syrov

Pridané: 16.1.2017 14:07:18

Obdivuhodný svet syrov Syry neodmysliteľne patria do nášho jedálnička a každý z nás má nejaký ten svoj obľúbený, na ktorom si rád pochutná. No málokto už vie povedať, ako syry vznikli a kde majú svoj pôvod. A sklameme vás, pretože presne to nevieme ani my, pretože o vzniku tejto pochúťky existuje mnoho legiend a koluje mnoho dohadov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2016

Výrobky z mlieka

Pridané: 21.3.2016 14:30:00

Výrobky z mlieka Výrobky z mlieka sú veľmi výživné, pretože obsahujú všetky základné živiny. Nášmu telu dodajú bielkoviny, tuky i sacharidy. Hlavne sú však dôležitým zdrojom vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravý vývoj kostí a zubov. Niektoré mliečne výrobky sú na našom stole každý deň, no často si ani neuvedomujeme, koľko živín nimi nášmu telu dodávame. Iné si pamätajú už len naše staré mamy a stravníci v školských jedálňach ich v živote neochutnali. V nasledujúcich riadkoch Vás zoznámime s viacerými mliečnymi výrobkami, pričom na stránke nájdete aj pár inšpirácií, aký recept z nich pripraviť.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2016

Nie je mlieko ako mlieko

Pridané: 21.3.2016 10:00:00

Nie je mlieko ako mlieko Tradične najviac konzumujeme kravské mlieko. Za najvhodnejšiu formu konzumácie kravského mlieka sú považované kyslomliečne výrobky ako je jogurt, kyslá smotana, kefír alebo cmar. Vhodné sú aj tvrdé syry typu čedar, vyzretá gouda alebo parmezán. Obsahujú najmenej laktózy a sú lepšie stráviteľné. Najzdravšie je samozrejme mlieko plnotučné a od voľne pasených kráv.

Čítajte viac... Komentáre: 0