EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

05
Jún
2017

Čo piť a čo nepiť? To je otázka.

Pridané: 5.6.2017 08:00:00

Čo piť a čo nepiť? To je otázka. Pitný režim môže byť naozaj pestrý, pretože tekutiny telu môžeme dodávať nápojmi od výmyslu sveta. Veď len spomeňme džúsy, minerálky, nealkoholické nápoje, toniky, čaje a ďalšie. Samozrejme, niektoré sú pre dodržiavanie pitného režimu vhodné, iné nie. Na niektorých si môžu pochutnať len dospelí, niektoré sú zas lepšie pre deti. Prečo je však dodržiavanie pitného režimu pre nás také dôležité? Je to jednoduché a dôvod je naozaj prostý. Až 70 % nášho tela totiž tvorí voda a má vplyv na každú funkciu ľudského organizmu. Je napríklad dôležitá pri regulácii teploty, pre distribúciu kyslíka do každej jednej bunky a dokonca ovplyvňuje aj odvádzanie odpadu a škodlivých látok z tela. Voda je teda zodpovedná za správne fungovanie nášho tela a preto jej musíme venovať veľmi veľa pozornosti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

10
November
2016

Medzinárodná konferencia o školskom stravovaní

Pridané: 10.11.2016 09:15:00

Medzinárodná konferencia o školskom stravovaní Ešte v októbri sa v Brne konala Medzinárodná konferencia o školskom stravovaní. Predstavili sa tu odborníci z Nemecka, Švédska, Slovinska, Dánska, Talianska, Francúzska i Ukrajiny. Hovorili tu o svojich skúsenostiach a zvyklostiach. Pri mnohých zahraničných skúsenostiach si môžeme povedať, že systém školského stravovania u nás je na veľmi vysokej úrovni a detailne prepracovaný. Od iných sa zas môžeme inšpirovať a niečo vylepšiť aj vo svojej jedálni.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
September
2016

Výživa mladej generácie

Pridané: 16.9.2016 15:15:00

Výživa mladej generácie Na prednáške o výžive mladej generácie, ktorá je alfou a omegou i našej práce a nášho snaženia, pani doktorka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. vyzdvihla fakt, že dieťa by síce malo konzumovať pestrú stravu a nemali by sme pre neho robiť výnimky, napríklad nechce karfiol, tak dostane špagety, ale v prvom rade si treba uvedomiť, že výživa dieťaťa nie je zmenšenou porciou dospelého. Ďalším významným odlíšením medzi stravou mladej generácie a dospelých je fakt, že v prípade detí a mládeže je tu minimálny, dá sa povedať žiadny priestor na chyby. Zhrnúť by sme to mohli nasledovnými slovami: Pri výžive mladej generácie dávame dôraz na kvalitu jedla, nie na jeho kvantitu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Jún
2016

Hurá na piknik

Pridané: 17.6.2016 10:00:00

Hurá na piknik Leto a skorá jeseň je najlepším časom na organizovanie piknikov. Je to výborná príležitosť ako stráviť voľný čas s rodinou a priateľmi. Jeden obyčajný piknik dokáže zblížiť celú rodinu, odohnať stres, zlepšiť chuť do jedla a celkovo čerstvý vzduch človeku len prospieva. Na čerstvom vzduchu chutí dvojnásobne, ale čo sa týka jedla, v jednoduchosti je proste krása. Určite nič nepokazíme, ak do piknikového koša pribalíme napríklad chrumkavé pečivo, čerstvú sezónnu zeleninu, dobrý syr alebo kúsok upečeného mäska. Piknik však nie je len o dobrom jedle, ale najmä je to pre deti príležitosť do sýtosti sa vyblázniť, pohrať a byť s rodinou na čerstvom vzduchu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

31
Máj
2016

Školenie na tému vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania

Pridané: 31.5.2016 12:30:00

Školenie na tému vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania Dňa 25. mája 2016 sa v budove Okresného úradu v Banskej Bystrici konalo pracovné stretnutie zamestnancov zariadení školského stravovania pri materských školách, základných školách a stredných školách. Stretnutie bolo určené predovšetkým pre nové vedúce, ale ako hneď na začiatku podotkla Mgr. Ľudmila Očenášová, na školení boli srdečne vítané aj služobne staršie. To na záver potvrdila aj jedna zo skúsenejších vedúcich: „Robím vedúcu školskej jedálne už 36 rokov, ale stále sa tu niečo nové naučím.“ A to je zmyslom týchto stretnutí, preto sú aj spomenuté témy koncipované tak, aby niečo vedúcim priniesli. V prvej časti Mgr. Ľudmila Očenášová rozoberala legislatívne predpisy pre školské stravovanie a vedenie dokumentácie a v druhej časti metodické pokyny k používaniu Materiálno-spotrebných noriem. Na stretnutí vystúpila aj MVDr. Zdenka Soukupová zastupujúca spoločnosť EDEN Krupina. Predovšetkým však odpovedala na konkrétne otázky vedúcich školských jedální, týkajúce sa Systému zabezpečenia kontroly hygieny a bezpečnosti potravín (ďalej len HACCP) v zariadeniach školského stravovania.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Máj
2016

Zelenina a ovocie, ktoré by sme mali jesť častejšie 3.časť

Pridané: 17.5.2016 12:15:00

Zelenina a ovocie, ktoré by sme mali jesť častejšie 3.časť Náš seriál o ovocí a zelenine uzatvárame poslednou päticou plodín, ktoré sú celkom nenápadné, no svojimi účinkami sú nenahraditeľné. Nenápadnou zeleninou je napríklad petržlen. No jeho konzumácia nás môže ochrániť pred rôznymi ochoreniami a okrem toho má aj pozitívny vplyv na činnosť obličiek. Hladinu cholesterolu v krvi nám pomôže znížiť pravidelná konzumácia malej dávky orechov. Zázračnými zrnkami na našom tanieri sú strukoviny. Ako prírodný všeliek bola už od dávna používaná cibuľa. Je vhodné ju konzumovať surovú i tepelne upravenú. Nezabudnite do jedálneho lístku pridať aj špenát. Patrí totiž medzi najvýživnejšie druhy listovej zeleniny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Apríl
2016

Upratovačka či kuchárka?

Pridané: 15.4.2016 13:15:00

Upratovačka či kuchárka? Zozbierali sme pre vás pár príkladov z praxe, ako to na rôznych školách funguje s upratovaním školskej jedálne, pretože ide o veľmi často diskutovanú tému. Môžete porovnať svoju situáciu s inými školami. Samozrejme, zohráva tu veľmi významnú úlohu veľkosť školy a s tým spojené financie. No možno zistíte, že vaša situácia nie je až taká zlá alebo práve naopak, poviete si, že takto to už ďalej nejde a rozhodnete sa za svoju situáciu bojovať. No nezabúdajte, že ani vedúce, ani kuchárky a ani riaditelia škôl to nemajú vôbec ľahké a namiesto sťažovania a ponosovania by pomohol pokojný a konštruktívny rozhovor. Na našej stránke rovnako nájdete rady, ako viesť s nadriadenými nepríjemné rozhovory a aký postoj k celej veci zaujať.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Apríl
2016

Bufety

Pridané: 13.4.2016 15:00:00

Bufety Bufety zriadené v rámci zariadení pre deti a mládež musia spĺňať mnohé prísne kritériá, normy a predpisy. Dôležitá je dokumentácia, v ktorej veľmi často dochádza k pochybeniam. Zamestnancom napríklad chýba doklad o odbornej spôsobilosti alebo doklad o zdravotnej spôsobilosti či oboje. Okrem toho sa samozrejme veľký dôraz kladie na dodržiavanie všetkých hygienických požiadaviek. Aj zariadenia na dodržiavanie osobnej hygieny musia spĺňať všetky prísne predpisy. K dispozícii musí byť tečúca pitná i studená voda, zariadenie na hygienické umývanie a usušenie rúk, hygienické sociálne zariadenie a zariadenie vhodné na prezliekanie. Dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov je obzvlášť dôležité aj pri zamestnancoch bufetov. Tak isto sortimentu sa týkajú prísne pravidlá. Nutnosťou sú dodacie listy pre každú jednu potravinu. Niektoré potraviny nemajú však v školských bufetoch miesto, sú to napríklad energetické nápoje. Tak isto je potrebné dbať, aby bol tovar správne skladovaný, aby boli pravidelne kontrolované teploty v skladovacích priestoroch. Tiež je potrebné si dávať pozor na používanie potravín po dobe spotreby, čo je neprípustné. Aj odpad zo školského bufetu musí byť likvidovaný výlučne spôsobom na to určeným.

Čítajte viac... Komentáre: 0

01
Apríl
2016

Hlásenie o odpade

Pridané: 1.4.2016 13:15:00

Hlásenie o odpade Keďže túto stránku tvoríme predovšetkým pre vedúce školských jedální a pre zamestnancov zariadení školského stravovania a snažíme sa, aby tu mohli nájsť všetko, čo ich zaujíma, neustále prezeráme viaceré diskusné fóra, aby sme tak mohli adekvátne reagovať na to, čo ich zaujíma. Do 31. januára mali školské jedálne podať Hlásenie o odpade a teraz prišiel ten čas, keď mnohé vedúce školských jedální prehodnocujú, či na niečo nezabudli alebo či toto hlásenie podali správne. Preto vám ponúkame odpovede na otázky, ako podať Hlásenie o odpade a či je ho potrebné dávať aj vtedy, ak je odpadu za rok menej ako jedna tona. V článku sa však dozviete aj mnohé iné zaujímavé a užitočné informácie.

Čítajte viac... Komentáre: 1

31
Marec
2016

Najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách

Pridané: 31.3.2016 13:45:00

Najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách Od 1. decembra 2015 platí pre pekárne, reštaurácie, školské jedálne a pre výrobcov mrazených potravín výnos, ktorý stanovuje najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách, pričom sú nové limity sprísnené najmä pre chlieb, pečivo, chladené a mrazené výrobky a pre pokrmy v stravovacích zariadeniach. Doteraz nesmel obsah soli prekročiť 20 gramov na kilogram, teraz sú limity sprísnené. Maximálny obsah soli v jedlách určených pre priamu spotrebu by mal byť 13 gramov na kilogram. Na hodnotenie spotreby soli majú jedálne dve možnosti a na výber dve hodnoty, ktorými sa budú riadiť. Prvú hodnotu stanovuje Ministerstvo zdravotníctva, a to je spomínaných 13 gramov na kilogram. Druhou je odporúčané maximum Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré je pre dospelého človeka ustanovené na 5 gramov za deň. V súčasnosti sú normy postavené tak, že kompletný nesladký obed bude obsahovať 2 až 3 gramy soli.

Čítajte viac... Komentáre: 0