EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

16
Máj
2017

Ako vznikol muffin?

Pridané: 16.5.2017 08:45:00

Ako vznikol muffin? Muffin je druh pečiva charakteristického tvaru. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a okrem toho je to aj veľmi pekný dezert, pri ktorom je možné popustiť uzdu fantázii a vyhrať sa s príchuťami do sýtosti. Muffin je aj preto dnes veľmi obľúbeným dezertom. Ešte pred pár rokmi to bolo takmer neznáme pečivo, dnes ho pozná takmer každý a každý si ho aj pripravuje. Existuje veľmi veľa receptov, niektoré sú jednoduché a niektoré zložitejšie. Typický americký muffin je ako malá tortička a tiež ho nazývame cupcake. O odlišnostiach medzi muffinom a cupcakom si povieme neskôr. Okrem toho, muffiny môžu byť slané, napríklad kukuričné alebo syrové, ale rovnako aj sladké, napríklad čučoriedkové a banánové. Sladké pripravujeme častejšie a sú vhodné napríklad aj na detské oslavy. Vieme však ako tento koláčik vznikol? Kam siaha jeho zrodenie a aká je jeho história?

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
December
2016

Sladké vianočné dobroty vo svete

Pridané: 15.12.2016 08:00:00

Sladké vianočné dobroty vo svete Vianoce nám klopú na dvere. No ešte predtým ako nastane tento sviatočný čas, sa musíme pripraviť, aby sme mali čo vyložiť na stôl. V domácnostiach sa samozrejme pečú koláčiky od výmyslu sveta, medovníčky, suché pečivo a pod. V školských jedálňach na to nie je ani priestor, ani čas a ani financie, no aj tak je zvykom, že v posledný školský deň by malo byť obedové menu niečím špeciálnym.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
September
2016

Nové jedlá pre školské jedálne

Pridané: 16.9.2016 08:30:00

Nové jedlá pre školské jedálne Do nového školského roku vstupujeme so 120 novými receptami, ktoré môžeme variť v školských jedálňach. Tieto recepty boli vybrané tak, aby obohatili jedálničky a spestrili ponuku obedov. Tieto nové receptúry by mali spĺňať všetky požiadavky boja proti obezite a dokonca zohľadňujú aj fakt, že rok 2016 je rokom strukovín a práve preto sa v nich mnohé objavujú v rôznom spracovaní.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
September
2016

Ako vznikla polievka

Pridané: 14.9.2016 09:15:00

Ako vznikla polievka Polievka má veľmi dlhú históriu. Jej korene siahajú dokonca až do praveku. Veď už v dobe kamennej ľudia varili vo vode rôzne druhy mäsa. Pripravovali si tak prvé mäsové polievky. Hlavnou ingredienciou boli predovšetkým kúsky mäsa zo sobov, mamutov či dokonca divých koní. Uvariť však polievku v období, keď ešte neexistovali hrnce, bolo pravdepodobne náročnejšie ako sa na prvý pohľad zdá. Neexistovali hrnce ani žiadne hlinené nádoby, a tak sa na varenie polievky používali vaky zo zvieracích koží či vodeodolné košíky z kôry alebo tŕstia. Ako však ohrievať košíky z kôry tak, aby neskončili v plameňoch? Aj toto naši predkovia hravo vyriešili. Vodu v nich ohrievali pomocou rozpálených kameňov vo vyhĺbenom otvore v zemi.

Čítajte viac... Komentáre: 0

10
August
2016

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia 2. časť

Pridané: 10.8.2016 07:45:00

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia 2. časť Nie je nič zlé na tom, v jeden deň proste vypnúť všetky telefóny, sadnúť si na balkón, spraviť si kávičku a proste oddychovať. Človek potrebuje aj takéto dni ničnerobenia. Po dlhej dobe zaháľania však môže byť ťažké začať zasa fungovať v pracovnom režime. A ťažké to majú aj naše deti po dvoch mesiacoch prázdnin. Zrazu musia ráno skoro vstávať, majú presne zadelený čas, doma si musia robiť domáce úlohy a podobne. Preto sme pri tejto príležitosti preskúmali pár rebríčkov potravín, ktoré by mali telu dodať energiu a naštartovať mozog. Vybrali sme tie, ktoré sú vhodné aj pre stravníkov do školskej jedálne. Prvé sme vám predstavili v minulom článku, dnes pokračujeme.

Čítajte viac... Komentáre: 0

09
August
2016

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia

Pridané: 9.8.2016 15:15:00

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia Deň leňošenia, teda Záhaľčivý deň, môžeme osláviť 10. augusta. V tento deň môžeme oficiálne dlhšie ostať v posteli a celý deň polihovať a oddychovať, samozrejme, ak to máme dohodnuté so svojim nadriadeným. Ak teda chceme aspoň jeden deň, hoci len poobede po práci leňošiť, práve v tento deň na to máme celkom dobrú výhovorku. No ak si myslíme, že náš mozog dokáže úplne nemyslieť a že vydržíme celý deň nič nerobiť, sme trošku na omyle, pretože mozog sa nedokáže dlho flákať. Poznáme to po dvojtýždňovej dovolenke, ktorú sme strávili na chalupe. Dali sme si záväzok, že nebudeme aspoň pár dní nič robiť, že budeme len oddychovať, žiadna práca v záhradke, žiadne kosenie. Chvíľu sme si to možno aj užívali, ale potom prišla nervozita, nuda a otrávenosť. Náš mozog sa už jednoducho nudil. Po tak dlhej dobe zasa začať normálne fungovať však nemusí byť ľahké. Rovnako ťažké to majú aj deti po letných prázdninách. Ťažko sa im nabieha na režim učenia, nevedia sa sústrediť a sú ešte ako keby spomalené. No vedeli ste, že aj vy v školskej jedálni im môžete pomôcť? Skúste v prvé dni školského vyučovania zaradiť recepty, v ktorých sa budú nachádzať nasledovné potraviny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

31
Máj
2016

Ryby v školských jedálňach

Pridané: 31.5.2016 13:00:00

Ryby v školských jedálňach Rybie mäso by malo byť na jedálnom lístku každý týždeň. Prečo? Ryby sú veľmi zdravé, o tom niet pochýb. Obsahujú toľko dôležitých živín, nevynímajúc bielkoviny, že by sa dokonca mali stať hlavnou súčasťou nášho jedálneho lístka. Malá porcia ryby dodá telu asi tretinu až polovicu potrebnej dennej dávky bielkovín. Väčšina rýb obsahuje dostatok vitamínu B 12, ktorý je nevyhnutný pre zdravý obehový systém a tiež obsahujú jód, ktorý ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy. Prospešný je však aj tuk v rybe. Olejnaté ryby, napríklad losos a sleď, obsahujú najmenej dvakrát toľko kalórií ako ryby s bielym mäsom. Na rozdiel od nenasýtených živočíšnych tukov sú tieto tuky veľmi prospešné. Vedecké štúdie dokonca ukázali, že u ľudí, ktorí jedia olejnaté ryby aspoň raz do týždňa, je riziko srdcovej choroby výrazne nižšie. Ryby sú však povestné svojimi kosťami, ktoré sa pri prehltnutí môžu vzpriečiť v hrdle a človek sa začne dusiť. Deťom preto podávajte ryby vždy vykostené. Práve pre vyššie spomenuté dôvody by sa rybie mäso malo v jedálnom lístku školských jedální nachádzať aspoň raz do týždňa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Apríl
2016

Detská obezita - Nočná mora všetkých rodičov

Pridané: 19.4.2016 07:30:00

Detská obezita - Nočná mora všetkých rodičov Detská obezita je strašiakom všetkých mám a samozrejme aj otcov. Avšak, aj napriek tomu mnohí rodičia robia zásadné chyby pri formovaní stravovacích návykov svojich detí. Vedúce školských jedální a kuchárky i odborníci, ktorí majú na starosti školské stravovanie sa snažia zachrániť, čo sa dá. Snažia sa zaraďovať do jedálnych lístkov čo najzdravšie recepty, skúšajú nové hodnotné potraviny, dbajú o správnu výživu svojich stravníkov. A namiesto toho, deti obedy odnášajú nedotknuté, po odchode zo školskej jedálne si kúpia sladkosť v obchode alebo nejaký hamburger v rýchlom občerstvení, doma na večeru dostanú pizzu či hranolky a všetka snaha ozdraviť školské stravovanie tak prichádza nazmar. My sme sa rozhodli pomôcť vám šíriť posolstvo o nebezpečnosti detskej obezity aj medzi rodičov. Zdieľajte preto tento článok, aby vaša snaha o ozdravenie stravy detí nevyšla nazmar.

Čítajte viac... Komentáre: 0

06
Apríl
2016

Cestoviny od výmyslu sveta 1. časť

Pridané: 6.4.2016 16:00:00

Cestoviny od výmyslu sveta 1. časť Cestovín je naozaj nespočetné množstvo druhov. Podľa posledných informácií existuje viac ako 300 druhov cestovín, ktoré majú viac ako 1300 rôznych mien. Preto sa v nich vyznať môže byť niekedy úlohou nad ľudské sily. V nasledujúcich riadkoch sa pokúsime odkryť tajomstvo tých najzákladnejších druhov cestovín, aby ste ich vedeli rozoznať podľa tvaru a tiež vám poradíme, na čo sa najlepšie hodia. Samozrejme, vieme, že špagety nepoužívame do polievok, avšak pri niektorých druhoch nie je úplne jasné, ako je ich najlepšie pripraviť. Po prečítaní tohto článku už nebudete mať žiadne pochybnosti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
Apríl
2016

Skúsenosti s novými receptúrami

Pridané: 4.4.2016 16:00:00

Skúsenosti s novými receptúrami Prišiel ten čas, aby sme sa znovu zamysleli nad novými normami, ktoré priniesli so sebou množstvo nových receptov. Tieto nové recepty stavili na tofu, bulgur a králičie mäso. Okrem nových surovín, ktoré sa dovtedy v školskej jedálni až tak neobjavovali, upravili sa aj spôsoby prípravy jedál. Viac sa pečie, menej sa frituje. Používajú sa bylinky, obmedzuje sa soľ. Mnohé vedúce však čelia otázke, či sa majú tieto nové receptúry variť aj v tom prípade, že deťom nechutia a vyhadzujú sa viac ako ostatné. Iné vedúce však apelujú, že stravníci si musia na nové suroviny aj zvyknúť a preto treba byť trpezliví. Predsa len, z domu sú deti zvyknuté na úplne iné potraviny.

Čítajte viac... Komentáre: 0