EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

04
Október
2017

Zázračné jogurty

Pridané: 4.10.2017 09:00:00

Zázračné jogurty Jogurt patrí medzi najstaršie potraviny ľudstva a stále patrí medzi tie najobľúbenejšie, ale zároveň aj medzi tie najzdravšie. Pôsobí pozitívne na trávenie, ale dokonca aj na zdravie pokožky. S pleťou dokáže urobiť naozajstné divy. Okrem toho buduje správnu črevnú mikroflóru a podporuje tvorbu imunitných buniek. Preto je prevenciou proti chrípke. Jeho pravidelná konzumácia znižuje aj krvný tlak. Dokonca má antibakteriálne aj protiplesňové účinky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
September
2017

Zdravie srdca máme vo vlastných rukách

Pridané: 22.9.2017 09:11:34

Zdravie srdca máme vo vlastných rukách Dňa 29. septembra si už tradične pripomíname celosvetové podujatie, ktoré vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia a je to Svetový deň srdca. V tento deň viac hovoríme o rozpoznávaní prvých príznakov srdcovocievnych ochorení a hlavne propagujeme možnosti prevencie ich predčasného vzniku. Účinnou zbraňou je zdravý životný štýl a samozrejme zdravá strava.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
September
2017

Ako bojovať s Alzheimerom

Pridané: 21.9.2017 07:15:00

Ako bojovať s Alzheimerom Nanešťastie, dnes je situácia taká, že Alzheimerova choroba je jednou z najčastejších príčin úmrtia populácie nad 65 rokov. Čo sa však deje s pacientom, ktorý trpí touto diagnózou? O pacientov sa musia starať najčastejšie jeho najbližší rodinní príslušníci. Táto diagnóza nezasiahne teda iba do života samotného pacienta, ale aj do života jeho najbližších príbuzných. O tejto chorobe sa však nehovorí dostatočne a preto je 21. september ako Svetový deň Alzheimerovej choroby výbornou príležitosťou na zvýšenie povedomia o tejto diagnóze.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
Január
2017

Obdivuhodný svet syrov

Pridané: 16.1.2017 14:07:18

Obdivuhodný svet syrov Syry neodmysliteľne patria do nášho jedálnička a každý z nás má nejaký ten svoj obľúbený, na ktorom si rád pochutná. No málokto už vie povedať, ako syry vznikli a kde majú svoj pôvod. A sklameme vás, pretože presne to nevieme ani my, pretože o vzniku tejto pochúťky existuje mnoho legiend a koluje mnoho dohadov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
November
2016

Vegánsky burger

Pridané: 21.11.2016 09:45:00

Vegánsky burger Mohlo by sa zdať, že vegáni si nemôžu pochutnať na chutnom hamburgeri, pretože jeho originálnym základom je hovädzie mäso a mnoho iných ingrediencií, ktoré vegáni nekonzumujú. Pripomíname, že tentokrát hovoríme o vegánoch a nie o vegetariánoch. No pri troške snahy, ak sa mäso nahradí niečím iným, neexistuje žiadna prekážka, aby si aj oni nemohli na takomto jedle pochutnať. A vyskúšať zdravšiu alternatívu hamburgeru môžeme aj my.

Čítajte viac... Komentáre: 0

18
November
2016

Hygiena pri príprave mäsa

Pridané: 18.11.2016 09:00:00

Hygiena pri príprave mäsa Pri každom spracovaní mäsa dochádza k väčšiemu nebezpečenstvu ohrozenia zdravia spotrebiteľa, obzvlášť ak dochádza k porušeniu štruktúry mäsa, napríklad jeho mletím. Najväčším rizikom je konzumácia surového mäsa, tatársky biftek je preto obzvlášť rizikovou potravinou. Ďalším rizikom je tu aj konzumácia tepelne neopracovaného žĺtka, ten totiž tiež môže byť zdrojom nepríjemných mikroorganizmov. Existujú však zásady, ktoré keď sa dodržia, pokojne si môžeme pochutnať na takomto mäse. Nesmieme však zabudnúť, vždy keď pracujeme s mäsom musíme byť ostražitejší ako inokedy a pri tepelne neopracovaných pokrmoch alebo pri pokrmoch, ktoré sú upravované len veľmi krátky čas a riziko nákazy pri nich stúpa to platí dvojnásobne. Samozrejme, nie všetky jedlá spomínané v tomto článku sú vhodné pre detských konzumentov, ale aj rodičia by si mali dávať pozor na správnu hygienu pri príprave mäsa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Október
2016

Význam mäsa v našej strave a v strave našich detí

Pridané: 11.10.2016 14:15:00

Význam mäsa v našej strave a v strave našich detí Význam mäsa vo výžive je nepopierateľný. Ale ako to platí pri každej potravine, ani nadmerný príjem mäsa zo zdravotného hľadiska nemôžeme odporučiť. Nič sa však nemení na tom, že mäso je v primeranom množstve veľmi dôležitou potravinou a v prípade, že ho nekonzumujeme, je potrebné tieto živiny získať z iných potravín. Keďže mäso obsahuje množstvo plnohodnotných bielkovín, určite by malo mať svoje miesto v jedálničku detí a dospievajúcich, ťažko fyzicky pracujúcich, ale tiež ľudí s namáhavou duševnou prácou. Okrem toho, mäso obsahuje aj iné veľmi dôležité látky, ako tuk, nepatrné množstvo sacharidov, minerálne látky a vitamíny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Október
2016

Polievka v kocke

Pridané: 7.10.2016 07:15:00

Polievka v kocke V školskej jedálni sa samozrejme bujóny a instantné polievky nepoužívajú, pretože cieľom školského stravovania je predovšetkým čerstvá a vyvážená strava. Tu nie je nejaký priestor na skratky pri príprave jedál. No ruku na srdce, kto z nás doma nepoužíva bujóny a občas si nedá polievku do hrnčeka? Práve preto sme sa rozhodli venovať pár riadkov aj tejto téme, aj napriek tomu, že pre školské jedálne je takéto varenie tabu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
September
2016

Nové jedlá pre školské jedálne

Pridané: 16.9.2016 08:30:00

Nové jedlá pre školské jedálne Do nového školského roku vstupujeme so 120 novými receptami, ktoré môžeme variť v školských jedálňach. Tieto recepty boli vybrané tak, aby obohatili jedálničky a spestrili ponuku obedov. Tieto nové receptúry by mali spĺňať všetky požiadavky boja proti obezite a dokonca zohľadňujú aj fakt, že rok 2016 je rokom strukovín a práve preto sa v nich mnohé objavujú v rôznom spracovaní.

Čítajte viac... Komentáre: 0

09
August
2016

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia

Pridané: 9.8.2016 15:15:00

Potraviny, ktoré nás naštartujú, aj keď je Deň leňošenia Deň leňošenia, teda Záhaľčivý deň, môžeme osláviť 10. augusta. V tento deň môžeme oficiálne dlhšie ostať v posteli a celý deň polihovať a oddychovať, samozrejme, ak to máme dohodnuté so svojim nadriadeným. Ak teda chceme aspoň jeden deň, hoci len poobede po práci leňošiť, práve v tento deň na to máme celkom dobrú výhovorku. No ak si myslíme, že náš mozog dokáže úplne nemyslieť a že vydržíme celý deň nič nerobiť, sme trošku na omyle, pretože mozog sa nedokáže dlho flákať. Poznáme to po dvojtýždňovej dovolenke, ktorú sme strávili na chalupe. Dali sme si záväzok, že nebudeme aspoň pár dní nič robiť, že budeme len oddychovať, žiadna práca v záhradke, žiadne kosenie. Chvíľu sme si to možno aj užívali, ale potom prišla nervozita, nuda a otrávenosť. Náš mozog sa už jednoducho nudil. Po tak dlhej dobe zasa začať normálne fungovať však nemusí byť ľahké. Rovnako ťažké to majú aj deti po letných prázdninách. Ťažko sa im nabieha na režim učenia, nevedia sa sústrediť a sú ešte ako keby spomalené. No vedeli ste, že aj vy v školskej jedálni im môžete pomôcť? Skúste v prvé dni školského vyučovania zaradiť recepty, v ktorých sa budú nachádzať nasledovné potraviny.

Čítajte viac... Komentáre: 0