EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

03
Marec
2017

Vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania

Pridané: 3.3.2017 08:17:44

Vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania V dňoch 27. a 28. februára sme sa zúčastnili školenia na tému Vzdelávanie odborných zamestnancov školského stravovania. Stretnutia boli určené predovšetkým pre kuchárky. Viedla ich Mgr. Ľudmila Očenášová z Odboru školstva a MVDr. Zdenka Soukupová zastupujúca spoločnosť EDEN Krupina. Podobného stretnutia sme sa zúčastnili aj v máji minulého roku a hoci toto bolo určené pre vedúce školských jedální, je vhodný čas zhodnotiť, či nastal posun v nedostatkoch, na ktoré pani Očenášová vo svojich prednáškach opakovane upozorňovala.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
December
2016

Sladké vianočné dobroty vo svete

Pridané: 15.12.2016 08:00:00

Sladké vianočné dobroty vo svete Vianoce nám klopú na dvere. No ešte predtým ako nastane tento sviatočný čas, sa musíme pripraviť, aby sme mali čo vyložiť na stôl. V domácnostiach sa samozrejme pečú koláčiky od výmyslu sveta, medovníčky, suché pečivo a pod. V školských jedálňach na to nie je ani priestor, ani čas a ani financie, no aj tak je zvykom, že v posledný školský deň by malo byť obedové menu niečím špeciálnym.

Čítajte viac... Komentáre: 0

31
Máj
2016

Strava mladých športovcov

Pridané: 31.5.2016 13:30:00

Strava mladých športovcov Pre dieťa je absolútne nevyhnutná správna životospráva. Ak je dieťa, v akomkoľvek veku, zároveň aj aktívnym športovcom, napríklad navštevuje športovú triedu, musí mu byť prispôsobený aj jedálny lístok, pretože spotreba príjmu bielkovín dieťaťa alebo adolescenta, ktorý športuje, je vyššia ako spotreba detí, ktorí svoj čas trávia viac menej pasívne. Príjem energie je veľmi dôležitý, lebo ak je nedostatočný, väčšinou budú v strave chýbať aj dôležité živiny, minerály a vitamíny a v dôsledku takejto nevyváženej stravy sa môžu objaviť aj vážnejšie zdravotné problémy. Samozrejme, ani športový výkon nebude taký, aký by mal v skutočnosti byť, ale pokiaľ hovoríme o deťoch, na prvom mieste by malo byť zdravie pred akýmkoľvek športovým výkonom. Pozrime sa však na to, čo všetko by mala strava mladých športovcov obsahovať. Samozrejme na to myslia aj Materiálno-spotrebné normy a normovanie pre športovcov sa líši od normovania ostatných žiakov. Ale tomu sa budeme venovať neskôr.

Čítajte viac... Komentáre: 0

31
Máj
2016

Školenie na tému vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania

Pridané: 31.5.2016 12:30:00

Školenie na tému vzdelávanie odborných zamestnancov zariadení školského stravovania Dňa 25. mája 2016 sa v budove Okresného úradu v Banskej Bystrici konalo pracovné stretnutie zamestnancov zariadení školského stravovania pri materských školách, základných školách a stredných školách. Stretnutie bolo určené predovšetkým pre nové vedúce, ale ako hneď na začiatku podotkla Mgr. Ľudmila Očenášová, na školení boli srdečne vítané aj služobne staršie. To na záver potvrdila aj jedna zo skúsenejších vedúcich: „Robím vedúcu školskej jedálne už 36 rokov, ale stále sa tu niečo nové naučím.“ A to je zmyslom týchto stretnutí, preto sú aj spomenuté témy koncipované tak, aby niečo vedúcim priniesli. V prvej časti Mgr. Ľudmila Očenášová rozoberala legislatívne predpisy pre školské stravovanie a vedenie dokumentácie a v druhej časti metodické pokyny k používaniu Materiálno-spotrebných noriem. Na stretnutí vystúpila aj MVDr. Zdenka Soukupová zastupujúca spoločnosť EDEN Krupina. Predovšetkým však odpovedala na konkrétne otázky vedúcich školských jedální, týkajúce sa Systému zabezpečenia kontroly hygieny a bezpečnosti potravín (ďalej len HACCP) v zariadeniach školského stravovania.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Apríl
2016

Bufety

Pridané: 13.4.2016 15:00:00

Bufety Bufety zriadené v rámci zariadení pre deti a mládež musia spĺňať mnohé prísne kritériá, normy a predpisy. Dôležitá je dokumentácia, v ktorej veľmi často dochádza k pochybeniam. Zamestnancom napríklad chýba doklad o odbornej spôsobilosti alebo doklad o zdravotnej spôsobilosti či oboje. Okrem toho sa samozrejme veľký dôraz kladie na dodržiavanie všetkých hygienických požiadaviek. Aj zariadenia na dodržiavanie osobnej hygieny musia spĺňať všetky prísne predpisy. K dispozícii musí byť tečúca pitná i studená voda, zariadenie na hygienické umývanie a usušenie rúk, hygienické sociálne zariadenie a zariadenie vhodné na prezliekanie. Dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov je obzvlášť dôležité aj pri zamestnancoch bufetov. Tak isto sortimentu sa týkajú prísne pravidlá. Nutnosťou sú dodacie listy pre každú jednu potravinu. Niektoré potraviny nemajú však v školských bufetoch miesto, sú to napríklad energetické nápoje. Tak isto je potrebné dbať, aby bol tovar správne skladovaný, aby boli pravidelne kontrolované teploty v skladovacích priestoroch. Tiež je potrebné si dávať pozor na používanie potravín po dobe spotreby, čo je neprípustné. Aj odpad zo školského bufetu musí byť likvidovaný výlučne spôsobom na to určeným.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Apríl
2016

Soľ očami odborníkov

Pridané: 7.4.2016 14:00:00

Soľ očami odborníkov O soli sme toho písali už mnoho. No stále si mnohí z nás neuvedomujú, že nadmerné používanie soli negatívne pôsobí na náš zdravotný stav. Veľmi je zaťažené srdce a celý kardiovaskulárny systém. Situácia je však taká vážna, že dokonca aj deťom školského veku lekári často diagnostikujú vysoký krvný tlak a iné nežiadúce diagnózy, pretože väčšina detí užíva v strave viac soli ako je odporúčané. Príjem soli u detí výrazne prekračuje odporúčané normy.

Čítajte viac... Komentáre: 0

31
Marec
2016

Najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách

Pridané: 31.3.2016 13:45:00

Najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách Od 1. decembra 2015 platí pre pekárne, reštaurácie, školské jedálne a pre výrobcov mrazených potravín výnos, ktorý stanovuje najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách, pričom sú nové limity sprísnené najmä pre chlieb, pečivo, chladené a mrazené výrobky a pre pokrmy v stravovacích zariadeniach. Doteraz nesmel obsah soli prekročiť 20 gramov na kilogram, teraz sú limity sprísnené. Maximálny obsah soli v jedlách určených pre priamu spotrebu by mal byť 13 gramov na kilogram. Na hodnotenie spotreby soli majú jedálne dve možnosti a na výber dve hodnoty, ktorými sa budú riadiť. Prvú hodnotu stanovuje Ministerstvo zdravotníctva, a to je spomínaných 13 gramov na kilogram. Druhou je odporúčané maximum Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré je pre dospelého človeka ustanovené na 5 gramov za deň. V súčasnosti sú normy postavené tak, že kompletný nesladký obed bude obsahovať 2 až 3 gramy soli.

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
Marec
2016

Tretí krok: POZITÍVNA KOMUNIKÁCIA

Pridané: 29.3.2016 12:45:00

Tretí krok: POZITÍVNA KOMUNIKÁCIA V predchádzajúcich článkoch z tejto série, sme sa vám snažili ukázať, ako vytrvať vo svojom snažení a ako zostať motivovaní aj vtedy, keď sa výsledky nedostavia hneď. Tak isto sme sa snažili nájsť odpoveď na otázku, ako postupovať v prípadoch, keď sa kuchárky a vedúce školských jedální cítia totálne bezmocné a začína to vplývať aj na kvalitu ich práce. To všetko nás priviedlo k tomu, že pri riešení mnohých problémov je nevyhnutné riešiť aj nepríjemné situácie. Vedúce školských jedálni by sa teda mali naučiť ako riešiť nepríjemné situácie a ako v takýchto rozhovoroch správne komunikovať.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Marec
2016

Keď je málo kuchárok, odrazí sa to aj na kvalite servírovaného jedla

Pridané: 15.3.2016 11:00:00

Keď je málo kuchárok, odrazí sa to aj na kvalite servírovaného jedla O dôležitosti práce vedúcich školských jedální nemôžeme pochybovať. Náplň ich práce je veľmi rôznorodá a preto musia mať aj široké spektrum vedomostí. O podmienkach, ktoré musí spĺňať vedúca školskej jedálne a o náplni jej práce sme vás informovali v jednom z minulých článkov. Dnes sme sa rozhodli dať priestor kuchárkam, bez ktorých by ani tá najlepšia vedúca najmodernejšej a najlepšie vybavenej školskej jedálne nemohla fungovať.

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
Február
2016

Receptúry v školských jedálňach očami detí

Pridané: 29.2.2016 14:00:00

Ministerstvo školstva hľadá nové domáce recepty, ktoré by od budúceho školského roka mohli obohatiť materiálno-spotrebné normy v oblasti stravovania. Rozhodlo sa ich nájsť priamo v rodinách žiakov v kuchárskych knižkách osvedčených receptov starých mám. Hľadajú sa recepty na bezmäsité, zeleninové a zemiakové pokrmy. Môžu však byť pokrmy, ktoré deti poznajú z vlastnej domácej kuchyne varené aj v školských jedálňach? Splnia všetky predpísané normy? S týmto projektom je spojených hneď niekoľko problémov. Prvým problémom je druh jedál. Deti by najradšej v školskej jedálni videli hamburgery, hranolky a vyprážaný syr. Pochutnali by si aj na zapečených zemiakoch s údeným mäsom. Spĺňajú tieto recepty všetky požiadavky školského stravovania na zdravú stravu?

Čítajte viac... Komentáre: 0

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.