EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

05
Október
2017

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly.

Pridané: 5.10.2017 12:15:00

Tvaroh. Zázrak nielen pre svaly. Na začiatku jNa Slovensku má tvaroh dlhú tradíciu. Niekde ho však volajú i biely syr. Je vyhľadávanou surovinou na salašoch.e to len kyselina mliečna, ktorá obyčajne vzniká z laktózy. Mlieko sa po kontakte s kyselinou mliečnou začne zrážať a postupne začne vznikať tvarohová zrazenina. Tá je základom pre tvaroh. Tvaroh je vysoko koncentrovanou bielkovinou, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne sacharidy a prekypuje vápnikom. Ide o zložku zdravej stravy, ktorá by mala mať na našom tanieri rezervované vždy nejaké miesto.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
September
2017

Mlieko a mliečne výrobky vo výžive dieťaťa

Pridané: 19.9.2017 14:15:00

Mlieko a mliečne výrobky vo výžive dieťaťa Niet pochýb o tom, že mlieko je pre našu výživu veľmi dôležité. Bez mlieka a mliečnych výrobkov nie je jednoduché zostaviť taký jedálny lístok, ktorý by dieťaťu poskytoval vápnik v dostatočnom množstve. Vo výžive malých detí uprednostňujeme predovšetkým smotanové a polotučné mliečne výrobky. Nízkotučné sú úplne nevhodné. Najvhodnejšie sú pre deti jogurty alebo kyslomliečne nápoje. Mlieko a mliečne výrobky by mali byť každodennou súčasťou jedálneho lístka dieťaťa. S kravským mliekom ako takým sa však musí opatrne. Niektoré deti totiž môžu mať alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Takéto dieťa nemôže ani mlieko ani žiadne mliečne výrobky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Február
2017

Iný kraj, iný mrav, iná palacinka

Pridané: 22.2.2017 15:27:38

Iný kraj, iný mrav, iná palacinka Je naozaj pravda, že receptov na palacinky poznáme nespočetné množstvo. Stačí sa pozrieť na americké palacinky a na naše slovenské. Na prvý pohľad by sme ani netypovali, že ide o rovnaké jedlo. A dokonca aj pri našich slovenských palacinkách poznáme také veľké množstvo spôsobov, ako ich pripraviť, že môžeme mať pocit, že ide o stovky rôznych jedál. Palacinky s nutelou alebo šľahačkou, zapekané palacinky s tvarohom a lekvárom alebo slané palacinky plnené kuracinkou alebo plesňovým syrom. Aké palacinky sa však konzumujú za hranicami nášho malého Slovenska a aké palacinky obľubujú za hranicami Európy?

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Február
2017

Palacinky na každú príležitosť

Pridané: 22.2.2017 15:07:56

Palacinky na každú príležitosť Kto by palacinky nemiloval? Jedlo, ktoré je vhodné na raňajky i ako hlavný chod po výdatnej polievke. Výborný olovrant a ešte lepší dezert. Palacinky sú proste jedlom tisícich tvárí, aj preto majú na svete toľko fanúšikov. Sladké palacinky už kedysi dávno milovali domorodí Američania a milujú ich dodnes. Sú to pre nich typické raňajky. Palacinky s javorovým sirupom, azda neexistuje nič krajšie. Aj vo Francúzsku sú palacinky veľmi obľúbené a tiež sa tu konzumujú na raňajky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
Január
2017

Obdivuhodný svet syrov

Pridané: 16.1.2017 14:07:18

Obdivuhodný svet syrov Syry neodmysliteľne patria do nášho jedálnička a každý z nás má nejaký ten svoj obľúbený, na ktorom si rád pochutná. No málokto už vie povedať, ako syry vznikli a kde majú svoj pôvod. A sklameme vás, pretože presne to nevieme ani my, pretože o vzniku tejto pochúťky existuje mnoho legiend a koluje mnoho dohadov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
December
2016

Detský Silvester

Pridané: 29.12.2016 10:30:00

Detský Silvester Máte doma malé deti a chcete aj pre nich vytvoriť pekný Silvester, na ktorý budú spomínať ešte celý nasledujúci rok? Aj Silvester s deťmi môže byť výnimočný a byť peknou rozlúčkou so starým rokom. Pre malé ratolesti by sme však mali pripraviť také jedlo, ktoré neublíži ich citlivým bruškám, aby sme sa nakoniec o polnoci neocitli na pohotovosti s nezvládnuteľnou bolesťou brucha. Koniec koncov, jedlo na Silvestra môže byť aj zdravé, aj chutné a dokonca zaujme rovnako aj dospelých, aj deti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
August
2016

August je bohatý na sezónnu zeleninu

Pridané: 4.8.2016 11:45:00

August je bohatý na sezónnu zeleninu V auguste dozrieva mnoho chutnej zeleniny. Určite by sme mali na svoj tanier občas priložiť niečo zelené. Nielenže to pekne vyzerá a ozdobí aj inak všedný tanier, ale rovnako to nášmu telu dodá mnoho dôležitých vitamínov. Skúsiť môžeme napríklad brokolicu, hlávkový šalát, ľadový šalát, papriku, rukolu, špenát alebo uhorku. Môžeme prihodiť aj niečo červené, taká cvikľa sa prekvapivo hodí do mnohých šalátov, mrkva je zas výborná do smoothie a paradajka by mala byť v našej chladničke vždy po ruke. A čo tak niečo svetlejšie, ale o to chutnejšie? Biela kapusta je výborným základom pre akýkoľvek šalát, jarná cibuľka ochutí chlebík s maslom, pór zasa nahradí aromatickú cibuľu. Medzi ďalšie zeleniny, ktoré dozrievajú v auguste patrí kaleráb, karfiol, kel, zeler a samozrejme stálice našich kuchýň, čiže cesnak, cibuľa a zemiaky. Pozrime sa však na niektoré druhy zeleniny, ktoré sú koncom leta azda tým najlepším, čo nám naša záhradka môže dať.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Marec
2016

Bulgur a kuskus

Pridané: 15.3.2016 11:15:00

Bulgur a kuskus V súčasnosti sa stále viac a viac hovorí o zdravej strave a aj recepty v školských jedálňach sú upravené tak, aby v sebe obsahovali čo najviac zdravých potravín, ktoré však môžu byť novinkou nielen pre stravníkov, ale aj pre samotné vedúce školských jedální a kuchárky. Jednou z takých potravín môže byť napríklad bulgur a kuskus.

Čítajte viac... Komentáre: 0

12
Február
2016

Tradičný pôst

Pridané: 12.2.2016 12:30:00

V minulosti sa pôst dodržiaval oveľa prísnejšie ako dnes. Samozrejmosťou bol pôst na Popolcovú stredu, no v silnejšie veriacich regiónoch sa ľudia postili, počas celých nasledujúcich 40 dní. Tradične sa ľudia zdržiavali mäsitých pokrmov, niektorí dokonca aj mliečnych výrobkov. Aj kuchyňa sa musela celá zbaviť zbytkov jedla z fašiangových hodov. Musela sa doslova vydrhnúť. Riadili a odmasťovali sa všetky plochy v kuchyni. Bolo potrebné sa zbaviť všetkého nezdravého, čo sa na človeka doslova nalepilo počas fašiangov. Gazdinky dokonca aj varili v iných hrncoch ako v tých, čo používali pri bežnom varení. Zväčša išlo o hlinené hrnce. Aj príbory sa v pôste vymenili za hlinené alebo drevené. Inde, kde sa všetko varilo v jednom hrnci, sa aspoň poriadne upratala kuchyňa, pretože nie každá rodina mala možnosť používať viacero hrncov. Na Popolcovú stredu skoro ráno sa vydrhli hrnce pieskom alebo popolom.

Čítajte viac... Komentáre: 0

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.