EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

05
Jún
2017

Čo piť a čo nepiť? To je otázka.

Pridané: 5.6.2017 08:00:00

Čo piť a čo nepiť? To je otázka. Pitný režim môže byť naozaj pestrý, pretože tekutiny telu môžeme dodávať nápojmi od výmyslu sveta. Veď len spomeňme džúsy, minerálky, nealkoholické nápoje, toniky, čaje a ďalšie. Samozrejme, niektoré sú pre dodržiavanie pitného režimu vhodné, iné nie. Na niektorých si môžu pochutnať len dospelí, niektoré sú zas lepšie pre deti. Prečo je však dodržiavanie pitného režimu pre nás také dôležité? Je to jednoduché a dôvod je naozaj prostý. Až 70 % nášho tela totiž tvorí voda a má vplyv na každú funkciu ľudského organizmu. Je napríklad dôležitá pri regulácii teploty, pre distribúciu kyslíka do každej jednej bunky a dokonca ovplyvňuje aj odvádzanie odpadu a škodlivých látok z tela. Voda je teda zodpovedná za správne fungovanie nášho tela a preto jej musíme venovať veľmi veľa pozornosti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Október
2016

Exkurzia záhonom tekvíc

Pridané: 19.10.2016 19:30:00

Exkurzia záhonom tekvíc O tekvici sme už čo to napísali. Dozvedeli sme sa, že v kuchyni má veľmi široké využitie. Môžeme z nej pripraviť chutnú krémovú polievku, urobiť prílohu k mäsu, upiecť zdravý koláč alebo jednoducho ugrilovať a ozvláštniť tak každú grilovačku či záhradné posedenie. Tam však jej využitie naozaj nekončí. Medzi netradičné spôsoby použitia tekvice patrí výroba hudobných nástrojov alebo tekvica ako hever na vyťahovanie vína zo sudov. Dekorácie z tekvice v jesennom období a v okolí Sviatku všetkých svätých sú samozrejmosťou. Práve v tomto období môžeme byť prekvapení z množstva druhov tekvíc, ktoré sú nám k dispozícii. Povedzme si niečo o tých u nás najbežnejších.

Čítajte viac... Komentáre: 0

20
September
2016

Medzinárodný rok strukovín

Pridané: 20.9.2016 20:00:00

Medzinárodný rok strukovín Rok 2016 je vyhlásený za Medzinárodný rok strukovín. Vedeli ste o tom? Propagovali ste nejako viac strukoviny vo vašej školskej jedálni? Ak nie, nevadí, nič nie je stratené. Začal nový školský rok a prečo ho teda nevenovať tejto potravine? Ak sa nám spoločne podarí spropagovať strukoviny a prídeme na to, v akej forme deťom najviac chutia, ak sa s nami podelíte o svoje postrehy a skúsenosti, tak sa nám určite podarí deti presvedčiť, že strukovinové jedlá nie sú len rozmarom kuchárok, ale že sú naozaj pre ich zdravie dôležité. A možno si potom zoberú príklad od svojich detí aj samotní rodičia, pretože strukoviny majú v pestrom jedálnom lístku naozaj opodstatnené miesto. A práve preto, že v školských jedálňach chceme deti viesť k zdravým stravovacím návykom, budeme venovať strukovinám viac pozornosti a pokúsime sa vám pripraviť materiály a články, ktoré môžete využiť aj na ich propagáciu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Jún
2016

Zdravá krv

Pridané: 17.6.2016 09:30:00

Zdravá krv Potraviny, ktoré prijímame sú veľmi dôležité pre zdravie našej krvi. Zdravé stravovanie totiž zásadne vplýva na celý náš organizmus. Ak ľudia konzumujú väčšie množstvo mastných jedál, tak sa to odzrkadlí aj na ich pečeni a metabolizme. Krv je kvalitnejšia u ľudí, ktorí sa pestro stravujú a snažia sa vylúčiť zo svojho jedálnička nezdravé potraviny, rôzne umelé sladidlá a podobne. Vo všeobecnosti je pre našu krv dôležitá zdravá strava plná ovocia a zeleniny, chudé mäso a vyhýbanie sa extrémnemu množstvu mastných jedál.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Máj
2016

Svetový deň hypertenzie

Pridané: 17.5.2016 10:15:00

Svetový deň hypertenzie Svetový deň hypertenzie si pripomíname 17. mája. Vznikol, aby upozornil verejnosť na zvýšené riziko infarktu a mozgovej porážky i iných chorôb, ktoré sú spojené s vysokým krvným tlakom. Ten sa navonok takmer nijak neprejavuje, preto ho aj nazývame tichým zabijakom. Nanešťastie, vysoký krvný tlak trápi už aj našu najmladšiu generáciu. Percento detí trpiacich na vysoký krvný tlak nie je síce vysoké, no deti by takéto problémy vôbec nemali trápiť. Príčinou hypertenzie u detí môže byť dedičnosť. No tento typ je v detskom veku veľmi vzácny a častejšie ide o následok nejakého iného ochorenia, no existujú aj rôzne iné rizikové faktory, ktoré môžu zvýšiť výskyt tohto ochorenia. K nezdravému zvýšeniu krvného tlaku prispieva napríklad aj nesprávna strava.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2016

Olejové špecialitky

Pridané: 3.5.2016 15:45:00

Olejové špecialitky Rastlinné oleje pochádzajú zo semien, strukovín, orechov a niektoré dokonca aj z ovocia. Podľa toho, o aký rastlinný olej ide, sa rozhodujeme či je vhodný do teplej alebo studenej kuchyne. Ale rovnako si vyberáme aj podľa toho, aký má účinok na naše zdravie, pretože niektoré oleje sú doslova skvapalneným liekom vo fľaštičke. Kokosový olej je kráľom aj v kozmetike, palmový olej je zas najlacnejším. Lieskovcový olej patrí medzi najkvalitnejšie rastlinné oleje, sezamový má zasa rovnako dlhú históriu ako aj zoznam liečivých účinkov. Orechový olej je jeden z najvýživnejších, ľanový je pokladaný za zázrak prírody, tekvicový našiel svoje uplatnenie v studenej kuchyni. Arašidový olej má jedinečnú arómu a využíva sa predovšetkým v exotickej kuchyni a kukuričný olej je vhodný aj do teplej kuchyne. Je potrebné však vedieť o nich oveľa viac.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Apríl
2016

Detská obezita - Nočná mora všetkých rodičov

Pridané: 19.4.2016 07:30:00

Detská obezita - Nočná mora všetkých rodičov Detská obezita je strašiakom všetkých mám a samozrejme aj otcov. Avšak, aj napriek tomu mnohí rodičia robia zásadné chyby pri formovaní stravovacích návykov svojich detí. Vedúce školských jedální a kuchárky i odborníci, ktorí majú na starosti školské stravovanie sa snažia zachrániť, čo sa dá. Snažia sa zaraďovať do jedálnych lístkov čo najzdravšie recepty, skúšajú nové hodnotné potraviny, dbajú o správnu výživu svojich stravníkov. A namiesto toho, deti obedy odnášajú nedotknuté, po odchode zo školskej jedálne si kúpia sladkosť v obchode alebo nejaký hamburger v rýchlom občerstvení, doma na večeru dostanú pizzu či hranolky a všetka snaha ozdraviť školské stravovanie tak prichádza nazmar. My sme sa rozhodli pomôcť vám šíriť posolstvo o nebezpečnosti detskej obezity aj medzi rodičov. Zdieľajte preto tento článok, aby vaša snaha o ozdravenie stravy detí nevyšla nazmar.

Čítajte viac... Komentáre: 0

01
Apríl
2016

Všetko o odporúčaných výživových dávkach

Pridané: 1.4.2016 13:45:00

Všetko o odporúčaných výživových dávkach O odporúčaných výživových dávkach sa v rôznych súvislostiach hovorí veľmi často. Tak isto sa stretávame s grafickým znázornením výživových odporúčaní, ktoré sa od seba líšia štát od štátu. Niektorí odborníci používajú nám najznámejšie znázornenie, a to potravinovú pyramídu. No v odborných i laických kruhoch sa môžu odporúčania k stravovaniu znázorniť aj ako tanier alebo loď. V odbornej reči sa v tejto súvislosti môže používať mnoho odborných pojmov a laik sa v nich môže postupne stratiť. Dokonca aj vedúce školských jedální, ktoré sú v tomto smere dostatočne vzdelané a vyškolené môžu byť niekedy zmetené z toľkých informácií, preto sme sa rozhodli bližšie venovať tejto téme.

Čítajte viac... Komentáre: 0

23
Marec
2016

Múka na desať rôznych spôsobov

Pridané: 23.3.2016 13:05:05

Múka na desať rôznych spôsobov Rozhodli sme sa vám predstaviť 10 netradičných typov múk, ktoré by ste určite mali poznať. Sú to plodiny, ktoré bežne v školskej jedálni určite nepoužívate, no je čas, aby sa vám dostali do povedomia. Možno ich začnete skúšať doma pri pečení, možno si tento článok vytlačíte a dáte na nástenku do školskej jedálne, aby sa aj žiaci dozvedeli niečo nové o múke a uvedomili si, že variť, keď je na trhu také obrovské množstvo surovín, nie je vôbec jednoduché.

Čítajte viac... Komentáre: 0