EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

29
November
2016

Súboj medzi hamburgerom, biftekom a karbonátkom

Pridané: 29.11.2016 07:30:00

Súboj medzi hamburgerom, biftekom a karbonátkom Mleté mäso je v školských jedálňach veľmi obľúbené. Môžeme z neho napríklad pripraviť čevabčiči, káhirské špagety, kapustu s mäsovými guľkami, pečený karbonátok, kel plnený mäsom a ryžou, mäsovo-zeleninový nákyp, mletý rezeň so syrom alebo sekaný vyprážaný rezeň. Sú to všetko osvedčené recepty školských jedální. Známe sú však aj hamburgery, bifteky a karbonátky. Pozrime sa, ako by obstáli v spoločnom súboji.

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
November
2016

Hamburger trošku inak

Pridané: 21.11.2016 09:15:00

Hamburger trošku inak Keď sa povie mleté mäso, automaticky si každý predstaví naše slovenské fašírky. No našim ratolestiam sa možno ako prvé jedlo pripravené z mletého mäsa vybaví hamburger. Je to totiž fenomén dnešnej doby, rovnako ako celé rýchle občerstvenie a nie je to len výsada Američanov, ale vo veľkom sa konzumujú aj u nás, napríklad v obchodných centrách po celodennom nákupe. Čo je však zaujímavé, hamburger vôbec nevznikol v Amerike. Pochádza z Európy a v Amerike ho len trošku vylepšili a dali mu dnešnú podobu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

18
November
2016

Hygiena pri príprave mäsa

Pridané: 18.11.2016 09:00:00

Hygiena pri príprave mäsa Pri každom spracovaní mäsa dochádza k väčšiemu nebezpečenstvu ohrozenia zdravia spotrebiteľa, obzvlášť ak dochádza k porušeniu štruktúry mäsa, napríklad jeho mletím. Najväčším rizikom je konzumácia surového mäsa, tatársky biftek je preto obzvlášť rizikovou potravinou. Ďalším rizikom je tu aj konzumácia tepelne neopracovaného žĺtka, ten totiž tiež môže byť zdrojom nepríjemných mikroorganizmov. Existujú však zásady, ktoré keď sa dodržia, pokojne si môžeme pochutnať na takomto mäse. Nesmieme však zabudnúť, vždy keď pracujeme s mäsom musíme byť ostražitejší ako inokedy a pri tepelne neopracovaných pokrmoch alebo pri pokrmoch, ktoré sú upravované len veľmi krátky čas a riziko nákazy pri nich stúpa to platí dvojnásobne. Samozrejme, nie všetky jedlá spomínané v tomto článku sú vhodné pre detských konzumentov, ale aj rodičia by si mali dávať pozor na správnu hygienu pri príprave mäsa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
November
2016

Ako si vybrať mäsový polotovar

Pridané: 11.11.2016 09:30:00

Ako si vybrať mäsový polotovar Ak prídeme do obchodu kúpiť mleté mäso, pravdepodobne odídeme s dlhým nosom. Všetko na pultoch dnešných obchodov je totiž mäsový polotovar. Na mleté mäso sú totiž kladené prísne mikrobiologické požiadavky. Má veľmi krátku trvanlivosť a jeho výroba si vyžaduje aj vyššie náklady. Plne ho nahrádzajú mäsové polotovary. Ako mäsový polotovar označujeme všetky výrobky, ktoré obsahujú mleté mäso, ktoré nie je tepelne spracované a zachováva si vlastnosti čerstvého mäsa a ku ktorému boli pridané potraviny, koreniace prípravky a ktoré je určené na ďalšie spracovanie. Za mäsový polotovar považujeme aj výrobok z mletého mäsa s prídavkom jedlej soli viac ako jedno percento.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
November
2016

Prečo musí byť mleté mäso mletým mäsom

Pridané: 7.11.2016 10:15:00

Prečo musí byť mleté mäso mletým mäsom Mleté mäso je vďačné a veľmi univerzálne. Výhodou je veľmi rýchla príprava a široká možnosť využitia. Môžeme z neho pripraviť tradičné jedlá ako sekanú, karbonátky, tatarák, plnené papriky alebo mäsové knedličky. Ale už u nás zdomácneli aj také špeciality ako špagety bolognese, chilli con carne, hamburgery, švédske mäsové guličky či škótske vajcia. Mleté mäso sa proste teší veľkej obľube.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
November
2016

Zaujímavosti o "nezaujímavých" koreninách

Pridané: 7.11.2016 09:45:00

Zaujímavosti o "nezaujímavých" koreninách V Gastro novinách sme vám predstavili niekoľko zaujímavých korenín, ktoré sa hodia na ochutenie mletého mäsa. Ide o koreniny, ktoré používame v kuchyni každý jeden deň. Sú natoľko bežné, že sme celkom zabudli, aké zaujímavé sú, ako sa používali v minulosti a aké účinky majú na náš organizmus.

Čítajte viac... Komentáre: 0

24
Október
2016

Kvalita a čerstvosť mäsa

Pridané: 24.10.2016 09:15:00

Kvalita a čerstvosť mäsa Kúpiť čerstvé a kvalitné mäso je v záplave konzervačných látok a farbív veľmi veľkým umením. Médiá sú plné škandálov o nekvalitnom mäse, o mrazenom mäse vydávanom za čerstvé a o prebaľovaní mäsa. Spotrebitelia strácajú dôveru. Nedá sa spoľahnúť ani na to, že pekné mäso je zaručene čerstvé. Výrobky môžu vyzerať na pohľad lákavo a pritom byť nekonzumovateľné. Treba sa riadiť zdravým sedliackym rozumom. Po prvé, mäso je len mäso a akékoľvek prívlastky, že mäso je krehčené alebo ochutené či pripravované s novou receptúrou, sú nežiaduce. Tak isto, ak je cena nízka, nečakajme extra kvalitu tovaru.

Čítajte viac... Komentáre: 0

04
Október
2016

Vývar nielen v nedeľu

Pridané: 4.10.2016 07:30:00

Vývar nielen v nedeľu Vývar je naozaj niečo výnimočné a pritom tak jednoduché. Vzniká postupným varením surovín vo vode, ktoré zmenia číru vodu na niečo neopísateľné. Vývar sa dá použiť samostatne ako polievka s prílohou, ale tak isto aj ako základ na prípravu rôznych jedál, napríklad omáčok. Vlastne všade tam, kde sa používa na prípravu pokrmu voda, je možné použiť vývar. Vývarov poznáme viac a každý z nich sa používa na prípravu iných jedál a tiež sa inak pripravuje. Pozývame vás teda na exkurziu svetom vývarov, ktoré môžeme s chuťou jesť v nedeľu na obed i odložiť do chladničky a použiť pri ďalšom varení.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Apríl
2016

Jedálny lístok v materskej škole

Pridané: 13.4.2016 14:00:00

Jedálny lístok v materskej škole Predškolský vek je u dieťaťa azda najkrajším, ale aj veľmi komplikovaným obdobím. Dieťa prechádza mnohými zmenami. Prerezal sa mu trvalý chrup, zosilnela kostra i svalstvo. Detská motorika je stále dokonalejšia, reč dieťaťa je už na vyššej úrovni a stále sa vyvíja. Dôležitá je výchova dieťaťa, pretože sa formujú jeho kladné návyky, ale aj zlozvyky. Aj výživa sa postupne prispôsobuje strave dospelých, no má mnoho pravidiel, ktoré je potrebné dodržiavať, aby výsledné jedlo bolo vhodné pre dieťa v predškolskom veku. Samozrejme, nemusíme s deťmi zaobchádzať ako s rukavičkami, no iný prístup ako k starším žiakom je samozrejme žiaduci.

Čítajte viac... Komentáre: 0

23
Marec
2016

Múka na desať rôznych spôsobov

Pridané: 23.3.2016 13:05:05

Múka na desať rôznych spôsobov Rozhodli sme sa vám predstaviť 10 netradičných typov múk, ktoré by ste určite mali poznať. Sú to plodiny, ktoré bežne v školskej jedálni určite nepoužívate, no je čas, aby sa vám dostali do povedomia. Možno ich začnete skúšať doma pri pečení, možno si tento článok vytlačíte a dáte na nástenku do školskej jedálne, aby sa aj žiaci dozvedeli niečo nové o múke a uvedomili si, že variť, keď je na trhu také obrovské množstvo surovín, nie je vôbec jednoduché.

Čítajte viac... Komentáre: 0