EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

29
September
2017

Vegetariánstvo

Pridané: 29.9.2017 08:00:00

Vegetariánstvo Od roku 1978 si každý rok pripomíname Svetový deň vegetariánov. V tento deň by sme si mali od vegetariánov vziať niektoré zvyky za svoje. Vegetariáni prijímajú bezmäsitú stravu. Zo živočíšnych produktov konzumujú iba mlieko, syry, jogurty a vajcia. Dôležité však je, aby vegetariáni svoj jedálniček obohatili o špecifické zdroje vápnika, bielkovín, minerálov a stopových prvkov, ktoré by im pri nevyváženej vegetariánskej strave mohli chýbať. Aj vegetariánska strava však môže byť nielen pestrá, ale v prvom rade výživná. Preto jeden deň bez mäsa môže vydržať každý jeden z nás.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Jún
2016

Strava Indiánov

Pridané: 13.6.2016 14:30:00

Strava Indiánov Na konci školského roka sa v školách i materských školách organizovali rôzne podujatia a deti navštevovali zaujímavé tábory. Niektoré letné tábory boli dokonca aj tematické. Obľúbenou témou sú napríklad Indiáni. Deti sa môžu prezliecť za rôznych náčelníkov, vyrobiť si indiánske čelenky, obliecť sa do oblečenia so strapcami a pomaľovať si tvár bojovými farbami. Inšpirovalo nás to k tomu, aby sme si vyhľadali nejaké informácie o strave Indiánov. Prekvapilo nás, že je o tom veľa štúdií, pretože strava prírodných národov je považovaná za najzdravšiu na svete. Zozbierali sme mnoho informácií a preto sme sa rozhodli ich spracovať do krátkeho článku. Informácie z neho môžete využiť, ak vo vašej škole chystáte nejaké podujatie s touto tematikou alebo si len spravte tematickú nástenku na oživenie školskej jedálne. Informácie môžu byť využité aj v dejepise alebo zemepise, preto pokojne pošlite článok aj ďalej, budeme radi, ak informácie z neho pomôžu napríklad pri organizovaní rôznych podujatí, školských výletov, táborov, letných denných táborov, počas škôl v prírode alebo len tak ako oživenie školského roka.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
Apríl
2016

Žltá rozjasní jedálniček nielen na deň narcisov

Pridané: 14.4.2016 14:45:00

Žltá rozjasní jedálniček nielen na deň narcisov Deň narcisov je dňom boja proti rakovine. Už v minulých článkoch sme sa venovali antioxidantom, čo sú látky v potravinách, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Zozbierali sme aj recepty, v ktorých sú zakomponované antioxidanty a sú vhodné aj pre školské jedálne. Zajtrajšok sa však bude niesť v znamení žltej farby. Pripnutím žltého narcisu vyjadrujeme podporu všetkým, ktorí čelia zákernej rakovine. Dobrovoľným príspevkom zároveň vyjadrujeme aj spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom. Že vám ich osud nie je ľahostajný môžete prejaviť aj tým, že si oblečiete na seba niečo žlté. A čo tak niečo žlté zakomponovať aj do jedla?

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Marec
2016

V hlavnej úlohe strukovinová múka

Pridané: 22.3.2016 12:30:00

V hlavnej úlohe strukovinová múka Múka je základnou surovinou každej jednej domácnosti. Je to jedna z tých potravín, ktorá je nevyhnutná dokonca i v každej medzinárodnej kuchyni. U nás sa múka najčastejšie pripravovala z obilnín, no v súčasnosti je stále známejšou aj strukovinová múka. O strukovinovej múke sa v poslednej dobe hovorí veľmi veľa a dostala sa aj do noriem školských jedální. Vyznať sa v múke však vôbec nie je jednoduché, pretože trh je priam zaplavený množstvom druhov múky a jej rôznych modifikácií. V ponuke obchodov je veľký výber múk. Od klasickej pšeničnej, ktorá je v ponuke dominantná, až po múku, ktorá je vyrobená z iných obilnín a rastlín, ako je napríklad kukurica, špalda, pohánka, sója či iné strukoviny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Marec
2016

Obmedzenie príjmu lepku ako nový trend v stravovaní

Pridané: 11.3.2016 15:15:00

Obmedzenie príjmu lepku ako nový trend v stravovaní V jednom z minulých článkov sme vás informovali o probléme celiakie v dnešnej dobe. Táto diagnóza, ako sme uviedli sa objavuje stále častejšie. Keďže však jej prejavy sú veľmi rôznorodé a nie je jednoduché ju identifikovať, mnohí s touto chorobou žijú bez toho, aby vedeli čo spôsobuje ich ťažkosti. Existuje ešte druhá strana mince, ktorá spočíva v cielenom boji proti konzumácii bielkovín. Dokonca aj zdraví ľudia, ktorí so vstrebávaním lepku nemajú problémy, odmietajú konzumovať obilniny, v ktorých sa nachádza lepok. Je však obmedzenie príjmu lepku vhodné pre každého?

Čítajte viac... Komentáre: 0

18
Január
2016

Minerálne látky

Pridané: 18.1.2016 14:30:00

Minerálne látky Minerálny látky sú anorganické látky dvoch skupín. Sú to minerály a stopové prvky. Medzi minerály radíme vápnik, horčík, sodík, draslík, chlór a síru. Medzi stopové prvky patrí železo, zinok, jód, meď, mangán, fluór, chróm, kremík a molybdén. Odporúčané denné dávky jednotlivých minerálov a stopových prvkov sú podrobne opísané v Odporúčaných výživových dávkach pre obyvateľstvo osobitne pre viacero vekových kategórií. Množstvo minerálnych látok v tele je rôzne. Aj absorbovanie a ich využiteľnosť z potravy je u jednotlivých prvkov rôzna. Všeobecne však platí, že z rastlinných zdrojov telo dokáže absorbovať menej minerálov ako zo živočíšnych. Nevyužiteľné zlúčeniny telo jednoducho vylúči.

Čítajte viac... Komentáre: 0