EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

05
Jún
2017

Čo piť a čo nepiť? To je otázka.

Pridané: 5.6.2017 08:00:00

Čo piť a čo nepiť? To je otázka. Pitný režim môže byť naozaj pestrý, pretože tekutiny telu môžeme dodávať nápojmi od výmyslu sveta. Veď len spomeňme džúsy, minerálky, nealkoholické nápoje, toniky, čaje a ďalšie. Samozrejme, niektoré sú pre dodržiavanie pitného režimu vhodné, iné nie. Na niektorých si môžu pochutnať len dospelí, niektoré sú zas lepšie pre deti. Prečo je však dodržiavanie pitného režimu pre nás také dôležité? Je to jednoduché a dôvod je naozaj prostý. Až 70 % nášho tela totiž tvorí voda a má vplyv na každú funkciu ľudského organizmu. Je napríklad dôležitá pri regulácii teploty, pre distribúciu kyslíka do každej jednej bunky a dokonca ovplyvňuje aj odvádzanie odpadu a škodlivých látok z tela. Voda je teda zodpovedná za správne fungovanie nášho tela a preto jej musíme venovať veľmi veľa pozornosti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

26
Január
2017

Ako zdravo nahradiť mäso

Pridané: 26.1.2017 15:00:55

Ako zdravo nahradiť mäso Ešte pred nedávnom bolo u nás mäso nedostatkovým tovarom. Mäsový obed bol považovaný priam za luxus a za niečo výnimočné. Mnohé rodiny mäso konzumovali len v nedeľu. V súčasnosti je mäso dostupné takmer pre všetkých. Je to však zdravé, ak na obed máme niečo s mäsom a na raňajky a večeru zasa nejaký mäsový výrobok? Nie je toho mäsa naraz veľa? Mnohí ľudia sa to pýtajú tiež a práve preto na ulici čoraz častejšie narazíme na vegetariána. Nie je však mäso ako mäso. Problémom sú mäsové výrobky a polotovary, ktoré nám šetria čas, ale pre náš organizmus nie sú dobré. Samé paštéty, šunky, salámy, párky. Ak jeme priveľa takýchto výrobkov, zahrávame si s vysokým krvným tlakom, srdcovým infarktom, mŕtvicou, vysokým cholesterolom a cukrovkou druhého stupňa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Jún
2016

Zdravá krv

Pridané: 17.6.2016 09:30:00

Zdravá krv Potraviny, ktoré prijímame sú veľmi dôležité pre zdravie našej krvi. Zdravé stravovanie totiž zásadne vplýva na celý náš organizmus. Ak ľudia konzumujú väčšie množstvo mastných jedál, tak sa to odzrkadlí aj na ich pečeni a metabolizme. Krv je kvalitnejšia u ľudí, ktorí sa pestro stravujú a snažia sa vylúčiť zo svojho jedálnička nezdravé potraviny, rôzne umelé sladidlá a podobne. Vo všeobecnosti je pre našu krv dôležitá zdravá strava plná ovocia a zeleniny, chudé mäso a vyhýbanie sa extrémnemu množstvu mastných jedál.

Čítajte viac... Komentáre: 0

25
Apríl
2016

Konzervanty, farbivá a hyperaktivita detí

Pridané: 25.4.2016 15:30:00

Konzervanty, farbivá a hyperaktivita detí O aditívach – prídavných látkach sme už toho písali viac. Zhrňme si však tie najdôležitejšie poznatky. Aditíva majú medzinárodné označenie písmena E s trojmiestnym číselným kódom a hovoríme o nich ako o tzv. éčkach. Sú rozdelené do kategórií podľa toho, akú plnia v potravine funkciu. Niektoré predlžujú dobu trvanlivosti, iné zvýrazňujú farbu, vôňu alebo chuť. Pre zdravého dospelého človeka by aditíva za normálnych okolností, teda pri dodržaní všetkých zásad a pri ich správnom uvedení na obale výrobku, nemali byť nebezpečné. Avšak, ohrození môžu byť alergici, astmatici a malé deti. Rizikovou skupinou sú aj deti trpiace na ADHD a teda poruchou pozornosti, ktorým môžu aditíva v strave zhoršiť stav. Zmesi konzervačných látok a prísad detskému organizmu neprospievajú. Podľa posledných výskumov môžu negatívne ovplyvňovať správanie, náladu a sústredenosť. Konkrétne sa to týka potravín a sladkostí ako sú napríklad malinovky, nápoje v prášku, žuvačky, cukrovinky, zmrzlina, jogurty, sušienky, instantné polievky a povzbudzujúce nápoje.

Čítajte viac... Komentáre: 0

25
Apríl
2016

Farbivá a konzervanty: Aké nebezpečenstvo sa v nich skrýva?

Pridané: 25.4.2016 14:45:00

Farbivá a konzervanty: Aké nebezpečenstvo sa v nich skrýva? Prídavné látky v potravinách nazývame aj aditíva. Sú to látky, ktoré sa pridávajú do potravín, aby upravili vôňu, farbu či chuť potraviny alebo aby predĺžili dobu jej spotreby. Väčšinou majú vylepšiť určité vlastnosti potraviny a vytvoriť dojem dlhšej čerstvosti. Samozrejme, účinky týchto látok sú starostlivo skúmané. Pravidelne sa kontroluje a testuje, či nemajú na naše telo negatívny vplyv a či nespúšťajú v tele určité choroby. Tak isto je predpísané ich bezpečné množstvo. Do tejto skupiny látok patria rôzne dochucovadlá, konzervačné látky, stabilizátory, zahusťovadlá a farbivá.

Čítajte viac... Komentáre: 0

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.