EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

13
September
2017

Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA

Pridané: 13.9.2017 07:15:00

Optimizmus, dobrá nálada a ... ČOKOLÁDA Dňa 13. septembra si každoročne pripomíname Medzinárodný deň pozitívneho myslenia a čokolády. Nie je to náhoda, pretože čokoláda s dobrou náladou úzko súvisí. Je totiž zdrojom endorfínov. Tieto látky v nás dokážu vyvolať chemickú reakciu, ktorá sa prejavuje pocitmi šťastia.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Január
2017

Čo treba vedieť o rybách pred ich nákupom?

Pridané: 13.1.2017 15:28:13

Čo treba vedieť o rybách pred ich nákupom? To, že ryby sú v strave nenahraditeľné, je známy fakt. Mali by byť súčasťou jedálnička každého jedného z nás. Pozrime sa však na to, ako to v skutočnosti vyzerá s našou konzumáciou rýb. V obchodoch môžeme nájsť ich široký výber. Kúpiť ich môžeme čerstvé, chladené i mrazené. Samozrejme, ponuka sa nevyrovná prímorským krajinám, no oproti minulosti sa o dosť vylepšila. V prímorských krajinách však majú tradíciu napríklad rybacie trhy. No nech už je to akokoľvek, ryby by mali byť určite v našej strave bohato zastúpené. Obsahujú cenné omega-3 mastné kyseliny.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
September
2016

Ako vznikla polievka

Pridané: 14.9.2016 09:15:00

Ako vznikla polievka Polievka má veľmi dlhú históriu. Jej korene siahajú dokonca až do praveku. Veď už v dobe kamennej ľudia varili vo vode rôzne druhy mäsa. Pripravovali si tak prvé mäsové polievky. Hlavnou ingredienciou boli predovšetkým kúsky mäsa zo sobov, mamutov či dokonca divých koní. Uvariť však polievku v období, keď ešte neexistovali hrnce, bolo pravdepodobne náročnejšie ako sa na prvý pohľad zdá. Neexistovali hrnce ani žiadne hlinené nádoby, a tak sa na varenie polievky používali vaky zo zvieracích koží či vodeodolné košíky z kôry alebo tŕstia. Ako však ohrievať košíky z kôry tak, aby neskončili v plameňoch? Aj toto naši predkovia hravo vyriešili. Vodu v nich ohrievali pomocou rozpálených kameňov vo vyhĺbenom otvore v zemi.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Júl
2016

Pravá čokoláda

Pridané: 7.7.2016 12:45:00

Pravá čokoláda Samozrejme, nie je čokoláda ako čokoláda. Aj dnes existuje veľmi veľa druhov a príchutí. Okrem toho, čokoláda prešla veľmi dlhým vývojom. Svetlo sveta uzrela vďaka Aztékom a Mayom. Tí čokoládu miešali s rôznym korením a inými prísadami a pili ju ako energetický nápoj pred súbojmi. Do Európy kakaové bôby priviezol cestovateľ Kolumbus. Spočiatku bola čokoláda prístupná len veľmi zámožným ľuďom a šľachte. Bola znamením luxusu. Čokoláda, ako ju poznáme dnes, vznikla v roku 1847. Dovtedy sa pila len ako nápoj. Potom sa začala miešať s kakaovým maslom, kakaovým práškom a cukrom. Mliečna čokoláda sa zrodila ešte neskôr, teda v roku 1875. K jej výrobe bolo použité kondenzované mlieko.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Jún
2016

Hurá na piknik

Pridané: 17.6.2016 10:00:00

Hurá na piknik Leto a skorá jeseň je najlepším časom na organizovanie piknikov. Je to výborná príležitosť ako stráviť voľný čas s rodinou a priateľmi. Jeden obyčajný piknik dokáže zblížiť celú rodinu, odohnať stres, zlepšiť chuť do jedla a celkovo čerstvý vzduch človeku len prospieva. Na čerstvom vzduchu chutí dvojnásobne, ale čo sa týka jedla, v jednoduchosti je proste krása. Určite nič nepokazíme, ak do piknikového koša pribalíme napríklad chrumkavé pečivo, čerstvú sezónnu zeleninu, dobrý syr alebo kúsok upečeného mäska. Piknik však nie je len o dobrom jedle, ale najmä je to pre deti príležitosť do sýtosti sa vyblázniť, pohrať a byť s rodinou na čerstvom vzduchu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
Apríl
2016

Inšpirácia zo zahraničnej kuchyne

Pridané: 29.4.2016 14:45:00

Inšpirácia zo zahraničnej kuchyne Slovenské školské stravovanie je na vysokej úrovni, no stále existujú oblasti, v ktorých je žiadúce zlepšenie a okrem toho, je veľmi dôležité byť otvorený aj inšpiráciám zo zahraničia. Dnes, vo svete internetu to nie je vôbec ťažké, pretože všetky vzdialenosti sa skracujú. Rovnako ako sa môžeme inšpirovať zásadami školského stravovania v Česku, môžeme si zobrať príklad aj zo školských obedov v Japonsku. Pozrime sa teda na stravovanie našich českých bratov i vzdialených Japoncov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Marec
2016

Veľká noc na tisíc rôznych spôsobov

Pridané: 15.3.2016 13:00:00

Veľká noc na tisíc rôznych spôsobov Blížia sa nám veľkonočné sviatky a my máme pre vás samozrejme prichystané články, recepty a rôzne zaujímavosti o Veľkej noci, ktoré však určite využijete aj neskôr, pretože veľkonočné obdobie je zároveň aj oslavou jari. Aj kresťania prežívajú veľkonočné obdobie od nedele zmŕtvychvstania až po slávnosť Turíc. Trvá 50 dní. Nekončí sa teda Veľkonočným pondelkom. Už budúci týždeň na našej stránke nájdete typy na veľkonočné koláče, ktoré sa pečú tradične v zahraničí a symbolizujú Veľkú noc. Pozbierali sme pre vás recepty na tie najzaujímavejšie sladké pochúťky. Nezabudli sme však ani na tradičné slovenské jedlá, ktoré sú dodnes v mnohých regiónoch obľúbené. Keďže však nemôžete v školskej jedálni pripraviť jedlo, aké sa vám zmyslí, určite tieto recepty vyskúšajte doma a v školskej jedálni sa nechajte inšpirovať veľkonočnými receptami, ktoré sme z noriem špeciálne vybrali pre toto obdobie a dúfame, že vás inšpirujú k vytváraniu jedálneho lístka, a to nielen počas veľkonočného týždňa, ale počas celej jari, ktorá nám klope na dvere.

Čítajte viac... Komentáre: 0

02
Február
2016

Hojnosť fašiangov

Pridané: 2.2.2016 10:00:00

Hojnosť fašiangov Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy, prechod medzi zimou a jarou, nazývame fašiangy. Počas fašiangov prevláda bujará zábava, organizujú sa svadby, dedinské veselice a zabíjačky. Zábava vyvrcholí v posledných troch dňoch tohto obdobia. Neodmysliteľnou súčasťou osláv sú tradičné fašiangové hry. Po dedinách ide sprievod v maskách a muži majú ražne, na ktoré im ľudia napichujú slaninu a klobásy. Do košíka im dávajú domáce vajcia a peniaze na neskoršiu zábavu a spoločné posedenie.

Čítajte viac... Komentáre: 0

20
November
2015

Adventný veniec s príchuťou jedla? Aj tak sa dá.

Pridané: 20.11.2015 15:00:00

O pár dni začína obdobie adventu a na stôl si mnohí z nás, hoci len pre ozdobu, položia adventný veniec so štyrmi sviečkami. Rozhodli sme sa zozbierať niekoľko inšpirácií, ako urobiť pekný veniec do školskej jedálne, najlepšie zo surovín priamo z kuchyne. Že to nejde? Presvedčíme Vás o opaku. Adventný veniec je možné urobiť z umelej čečiny, organzy, sviečok a vianočných ozdôb. Farbám sa medze nekladú. Od smotanových sviečok až po sýtooranžové, od bielej po fialovú. Ale nech popustíme uzdu fantázii akokoľvek, stále to bude tradičný adventný veniec z tradičného materiálu. Ale čo tak medzi čečinu a šišky prepašovať badián a škoricu? Takýto veniec domácnosť nielen ozdobí, ale aj nádherne prevonia. Použiť ale môžeme aj netradičnejšie prvky, ako napríklad fazuľu, jablká, citrusy, medovníky a pod. Dôkazom toho, že sa to naozaj dá, sú tieto riadky.

Čítajte viac... Komentáre: 0