EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

04
Október
2017

Domáci jogurt

Pridané: 4.10.2017 09:15:00

Domáci jogurt Ako si vyrobiť domáce chutné maslo ste sa už dozvedeli. Nie je to nič ťažké. Ale čo ak máte chuť na domáci jogurt? Vieme, ako na to. Ale prečo si zbytočne komplikovať život a nekúpiť si jogurt v obchode? Na pultoch ich nájdeme od výmyslu sveta. Môžeme si vybrať biely alebo sladký, s ovocím či s vlákninou. No vyrobiť si domáci jogurt nie je vôbec ťažké. Budete si istí jeho kvalitou, viete presne, čo jete a aspoň vyskúšate niečo nové.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
Máj
2017

Muffin vs. Cupcake

Pridané: 16.5.2017 09:00:00

Muffin vs. Cupcake Nie je domácnosť, v ktorej by sa aspoň raz za čas neupiekol muffin. A nie je domácnosť, v ktorej by sa aspoň raz za čas nediskutovalo o tom, čo je vlastne ten cupcake. Pritom sú to všetko obľúbené a aj celkom jednoduché recepty a pri troche snahy si ich doma môže upiecť naozaj každý. Tieto malé tortičky sú obľúbené predovšetkým preto, že si ich môže urobiť každý podľa svojej chuti a vyhrať sa s kombináciou rôznych príchutí. Dezert robený stokrát, tak môže byť stokrát iný. Určite ste však všetci zvedaví, aký je vlastne rozdiel medzi muffinom a cupcakom.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Máj
2017

Dia pečenie

Pridané: 15.5.2017 08:30:00

Dia pečenie V minulosti sa hovorilo, že diabetik nemôže nič sladké a cukrovkári si odopierali všetky koláčiky a zákusky. V dnešnej dobe je to už iné, pretože existuje mnoho náhrad bieleho rafinovaného cukru a aj dostupnosť produktov, ktoré sú vhodné pre diabetikov je oveľa širšia ako pred pár rokmi. A tak si dnes už aj diabetici môžu pochutnať na sladkom koláčiku alebo múčniku. Je však potrebné ovládať množstvo sacharidových jednotiek a používať ingrediencie, ktoré nezvyšujú glykemický index. V dnešnom článku si povieme niečo o sladidlách a neštandardných múkach, ktoré sú vhodné pre pečenie dia koláčov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

12
Máj
2017

Ako pripraviť chutný múčnik

Pridané: 12.5.2017 12:00:00

Ako pripraviť chutný múčnik Už sme si napísali niečo o ingredienciách i o tom, ako sa má postupovať pri príprave cesta. Základom sú kvalitné ingrediencie, treba ich teda vybrať veľmi dôkladne. No dôležitý je aj technologický postup pri príprave cesta. Môže sa nám napríklad stať, že múku prelejeme tekutinou. Výsledný múčnik je potom ako keby scvrknutý a cesto stratí na svojej vláčnosti. Rovnako urobíme chybu, ak do kysnutého cesta pridáme štipku soli. Cesto nám nevykysne, pretože soľ bráni kvasinkám, aby robili to, na čo sú predurčené, teda kvasili. Tak isto suroviny, ktoré používame by sme mali nechať chvíľu postáť a nie pracovať s nimi hneď po vybraní z chladničky. Mali by mať totiž izbovú teplotu. Najviac to však platí pri vajíčkach. Rovnako však nepomôže, ak cesto necháme kysnúť pri veľmi vysokej teplote, pretože sa sparí a múčnik tak bude nekvalitný.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2017

Ako pripraviť cesto

Pridané: 3.5.2017 11:15:00

Ako pripraviť cesto Povedali sme si už niečo o tom, aké suroviny vybrať na cesto a ako si vybrať v obchode, v ktorom je tak široká ponuka, že sa sami nevieme rozhodnúť, akú múku či tuk kúpiť. Základom každého cesta sú teda kvalitné ingrediencie, ale dôležité je aj to, čo s nimi budeme robiť ďalej. Pri výrobe ciest môžeme používať rôzne technologické postupy, podľa toho o aké cesto ide a načo je určené. Vždy berieme do úvahy, ako máme v pláne cesto upiecť, ozdobiť a nakrájať.

Čítajte viac... Komentáre: 0

03
Máj
2017

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky

Pridané: 3.5.2017 10:45:00

Z čoho vyrobiť cesto na múčniky Prísady do cesta majú dvojaký význam. Prvou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú štruktúru cesta. Druhou skupinou sú prísady, ktoré ovplyvňujú jeho objem. Štruktúru cesta ovplyvňuje múka a vajcia. K tvorbe objemu pomáhajú vyšľahané bielka. Najdôležitejšia v ceste je však múka. Nesmieme však zabudnúť ani na tuk. Len vďaka tuku sú múčniky krehké a chrumkavé zároveň. Tuk môžeme takisto šľahať s cukrom a dodávame tak cestu vláčnosť. Hovorí sa, že cesto kypríme. Cukor ochucuje výrobok. Chuťové vlastnosti zvýrazňujú vajcia. Do cesta používame aj kvapalné zložky, najčastejšie vodu a mlieko, rozpúšťajú bielkoviny, cukor a rozpustné soli. Keďže s týmito surovinami prichádzate dennodenne do styku, určite viete, aký zmysel má ich pridanie do cesta. V prípade, že nie, prečítajte si nasledujúce riadky.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Apríl
2017

Netradičné šaláty

Pridané: 11.4.2017 14:00:00

Netradičné šaláty Našťastie, dnes sú už šaláty súčasťou každého jedálneho lístka a v mnohých prípadoch dokonca aj súčasťou denného menu. Na druhej strane, často nám chýba fantázia a chuť experimentovať a šaláty sú väčšinou mdlé a nudné. To sa dá však napraviť. V prvom rade začnime používať sezónnu zeleninu. Hlavné ingrediencie do šalátu sa nám tak budú postupne obmieňať počas celého roka. Dbáme však hlavne na čerstvosť ovocia a zeleniny a na jeho kvalitu. Čo je však výborné, dnes už máme k dispozícii aj širokú ponuku exotických druhov a tak môžeme pohodlne kombinovať domáce produkty so zahraničnými a vykúzliť tak aj celkom exotické kombinácie. My sme sa rozhodli ponúknuť vám pár rád, čo všetko môžeme ku každodennej zelenine pridať, aby sme vytvorili chutný šalát, ktorý nielen poteší chuťové poháriky, ale aj zasýti a tiež na tanieri pekne vyzerá a nemusíme sa tak báť obyčajný zeleninový šalát ponúknuť aj hosťom.

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Apríl
2017

Ako vyzerali šaláty včera a dnes

Pridané: 5.4.2017 08:00:00

Ako vyzerali šaláty včera a dnes Mohlo by sa zdať, že šaláty sa časom vôbec nemenia. Veď čo nové sa dá už vymyslieť na šaláte? Ale napadlo vás niekedy, ako vôbec vznikli šaláty? Koho napadlo zmiešať ingrediencie v jednej mise a prečo existuje tak veľa rôznorodých a zaujímavých šalátov? Práve preto sa dnes pozrieme na to najzaujímavejšie zo sveta šalátov.Sú to šaláty, ktoré sme doteraz vôbec nepoznali. Predstavíme vám šaláty z Ruska, ktoré sa našinec najprv bojí ochutnať a potom ich hľadá v každej reštaurácii. Povieme si ako vznikli svetoznáme šaláty, ktoré dnes dostaneme aj v šalátovom bufete na kúpalisku. Tak isto si v skratke ukážeme pár receptov, ktoré si hravo môžeme pripraviť aj doma. Tu je len malá ochutnávka toho, čo na stránke v najbližších dňoch ešte nájdete.

Čítajte viac... Komentáre: 0

22
Február
2017

Iný kraj, iný mrav, iná palacinka

Pridané: 22.2.2017 15:27:38

Iný kraj, iný mrav, iná palacinka Je naozaj pravda, že receptov na palacinky poznáme nespočetné množstvo. Stačí sa pozrieť na americké palacinky a na naše slovenské. Na prvý pohľad by sme ani netypovali, že ide o rovnaké jedlo. A dokonca aj pri našich slovenských palacinkách poznáme také veľké množstvo spôsobov, ako ich pripraviť, že môžeme mať pocit, že ide o stovky rôznych jedál. Palacinky s nutelou alebo šľahačkou, zapekané palacinky s tvarohom a lekvárom alebo slané palacinky plnené kuracinkou alebo plesňovým syrom. Aké palacinky sa však konzumujú za hranicami nášho malého Slovenska a aké palacinky obľubujú za hranicami Európy?

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
November
2016

Súboj medzi hamburgerom, biftekom a karbonátkom

Pridané: 29.11.2016 07:30:00

Súboj medzi hamburgerom, biftekom a karbonátkom Mleté mäso je v školských jedálňach veľmi obľúbené. Môžeme z neho napríklad pripraviť čevabčiči, káhirské špagety, kapustu s mäsovými guľkami, pečený karbonátok, kel plnený mäsom a ryžou, mäsovo-zeleninový nákyp, mletý rezeň so syrom alebo sekaný vyprážaný rezeň. Sú to všetko osvedčené recepty školských jedální. Známe sú však aj hamburgery, bifteky a karbonátky. Pozrime sa, ako by obstáli v spoločnom súboji.

Čítajte viac... Komentáre: 0